Ostřící čočky na laser CO2
Ahoj kutilové , našel by se někdo kdo by mi byl schopen ve stručnosti vysvětlit rozdíly mezi čočkami na laser co2.
Mám na mysli jakej je rozdíl mezi 12mm - 18 mm - 20 mm čočkou ve funkčnosti - účinosti
Ovlivňuje ohnisková vzdálenost čočky kvalitu gravírování ? To že čím je větší O.V. tím mohu řezat silnější materiály samozřejmě vím, jde mi o to jestli je třebas na drobnou grafiku jako razítka atd. lepší menší ohnisko nebo větší.
Popřípadě nějaké tipy na prodejce kvalitních čoček.
Předem díky za odpovědi
Mám na mysli jakej je rozdíl mezi 12mm - 18 mm - 20 mm čočkou ve funkčnosti - účinosti
Ovlivňuje ohnisková vzdálenost čočky kvalitu gravírování ? To že čím je větší O.V. tím mohu řezat silnější materiály samozřejmě vím, jde mi o to jestli je třebas na drobnou grafiku jako razítka atd. lepší menší ohnisko nebo větší.
Popřípadě nějaké tipy na prodejce kvalitních čoček.
Předem díky za odpovědi
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ja vim jen ze cim delsi ohnisko tim horsi zaostreni
Velikost bodu je vetsi
Na gravirovani detailu se pouzivaji high resolution cocky s kratkym ohniskem.
Velikost cocek bude hadam podle vykonu
Cim vetsi vykon trubice tim sirsi paprsek.
Velikost bodu je vetsi
Na gravirovani detailu se pouzivaji high resolution cocky s kratkym ohniskem.
Velikost cocek bude hadam podle vykonu
Cim vetsi vykon trubice tim sirsi paprsek.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Jenže ty mm co píšeš nejsou ohniskové vzdálenosti ale jejich průměr. To aby se ti vlezla do držáku
ohnisková vzdálenost bývá 50 55 100 120 a tak.
Pokud chceš řezat materiál který má třeba 20mm a chceš mít kolmý řez je vhodnější použít větší ohniskovou vzdálenost.
ohnisková vzdálenost bývá 50 55 100 120 a tak.
Pokud chceš řezat materiál který má třeba 20mm a chceš mít kolmý řez je vhodnější použít větší ohniskovou vzdálenost.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
Já laser nemám a vím o tom prd. Ale předpokládám, že tady platí běžné zákonitosti z optiky.
Takže s větší ohniskovou vzdáleností bude paprsek míň šikmý, takže bude dělat kolmější řez. Nevýhodou je ale nutná větší vzdálenost od materiálu.
U krátké ohniskové vzdálenosti budou paprsky hodně zešikma, ale zase to můžu mít kousek nad materiálem.
Takže by se mi zdálo, že mám-li dostatečný výkon laseru a mám ho dostatečně velký, tak pak má snad větší ohnisková vzdálenost jen samé výhody.
Nějak mi nedochází, proč by pro přesné gravírování měly být lepší nějaké čočky s extra krátkým ohniskem. Ty musí být navíc velmi citlivé na přesné zaostření, protože už při drobné odchylce v ose Z se bod silne rozplizne.
Pokud k tomu někdo něco fundovaně napíše, bylo by to fajn.
Takže s větší ohniskovou vzdáleností bude paprsek míň šikmý, takže bude dělat kolmější řez. Nevýhodou je ale nutná větší vzdálenost od materiálu.
U krátké ohniskové vzdálenosti budou paprsky hodně zešikma, ale zase to můžu mít kousek nad materiálem.
Takže by se mi zdálo, že mám-li dostatečný výkon laseru a mám ho dostatečně velký, tak pak má snad větší ohnisková vzdálenost jen samé výhody.
Nějak mi nedochází, proč by pro přesné gravírování měly být lepší nějaké čočky s extra krátkým ohniskem. Ty musí být navíc velmi citlivé na přesné zaostření, protože už při drobné odchylce v ose Z se bod silne rozplizne.
Pokud k tomu někdo něco fundovaně napíše, bylo by to fajn.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ty dlouhy ohniska maji i pri sebelepsim zaostrenim vetsi bod nez ty kratsi
Souvisi to asi s kvalitou vyroby optickych ploch te cocky.
V realu treba cca 0.3 vs 0.05
Neni to jen z me hlavy a mych testu
Souvisi to asi s kvalitou vyroby optickych ploch te cocky.
V realu treba cca 0.3 vs 0.05
Neni to jen z me hlavy a mych testu
No ono to právě není tak jednoznačné .
Problém je že čím větší ohnisková vzdálenost tak také větší průměr zaostřeného paprsku .
Proto se pro jemné práce požívá malá ohnisková vzdálenost . Ještě tady je dobrý popis bohužel v aj.
http://www.engraversnetwork.com/files/C ... -sheet.pdf
Problém je že čím větší ohnisková vzdálenost tak také větší průměr zaostřeného paprsku .
Proto se pro jemné práce požívá malá ohnisková vzdálenost . Ještě tady je dobrý popis bohužel v aj.
http://www.engraversnetwork.com/files/C ... -sheet.pdf
Je to jednoduché
větší ohnisková vzádlenost se používá tam kde je zapotřebí malý výkon a velká tlouštka ( tj na EPP, polystyrén, molitany a tak)
větší ohnisková vzádlenost se používá tam kde je zapotřebí malý výkon a velká tlouštka ( tj na EPP, polystyrén, molitany a tak)
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
IQ156
Docela zajímavé.
Na tom obrázku výše má zaostřovaný paprsek tvar nikoli kužele, ale rotačního hyperboloidu. Pak to (na tom obrázku) vyjde tak, že je ten bod velký. Ale je to tak v reálu? A čím to vzniká? Je to rozptylem paprsku nárazem do molekul vzduchu? Nebo nedokonalostí těch čoček?
Asi to tak úplně neplyne z optických principů, protože třeba v tom PDF mají na konci 2 čočky se stejnou ohniskovou vzdáleností 50mm, a mají o řád rozdílné velikosti zaostřeného bodu (0.03mm a 0.003mm).
Každopádně díky za info.
Na tom obrázku výše má zaostřovaný paprsek tvar nikoli kužele, ale rotačního hyperboloidu. Pak to (na tom obrázku) vyjde tak, že je ten bod velký. Ale je to tak v reálu? A čím to vzniká? Je to rozptylem paprsku nárazem do molekul vzduchu? Nebo nedokonalostí těch čoček?
Asi to tak úplně neplyne z optických principů, protože třeba v tom PDF mají na konci 2 čočky se stejnou ohniskovou vzdáleností 50mm, a mají o řád rozdílné velikosti zaostřeného bodu (0.03mm a 0.003mm).
Každopádně díky za info.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
v realu je to tak jako na obrazku
viz muj prispevek
ta "dlouha" cocka jeste o dost horsi nez ty hodnoty na obrazku
domnivam se ze to bude kvalitou vyroby
to delsi ohnisko by mohlo mit pri stejnych odchylkach povrchu horsi vlastnosti protoze ta zakladni krivost cocky je mensi (vypouklina je nizsi) takze stejna odchylka bude vuci te vypoukline mit vetsi vliv
je to tak?
viz muj prispevek
to delsi ohnisko by mohlo mit pri stejnych odchylkach povrchu horsi vlastnosti protoze ta zakladni krivost cocky je mensi (vypouklina je nizsi) takze stejna odchylka bude vuci te vypoukline mit vetsi vliv
je to tak?
-
Kvalitou vyroby to snáď nebude, to by neexistovali astronomické teleskopy s ohniskovou vzdialenosťou väčšou ako 50 mmrobokop píše:v realu je to tak jako na obrazku
viz muj prispevek
je to tak?

https://en.wikipedia.org/wiki/Spherical_aberration" onclick="window.open(this.href);return false;
pekný článok o optockých chybách je tu:
http://www.olympusmicro.com/primer/ligh ... tions.html" onclick="window.open(this.href);return false;
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ja jen hadam
A vychazim z toho ze treba muze byt nejaka nehomogenita v materialu ci co
Jen hadam
V kazdem pripade jde o ZnSe ne o sklo
Buhvi co se tam deje ale fakt je u delsich ohnisek bod vetsi
A vychazim z toho ze treba muze byt nejaka nehomogenita v materialu ci co
Jen hadam
V kazdem pripade jde o ZnSe ne o sklo
Buhvi co se tam deje ale fakt je u delsich ohnisek bod vetsi
-
Ono je vcelku jedno, či ide o sklo ZnSe alebo akýkoľvek iný materiál priepustný pre svetlo. Tá aberácia tam pri guľových plochách bude. Skôr by som povedal, že vďaka tomu materiálu asi bude problematickejšie vybrúsiť vhodnú asférickú plochu korigujúcu túto vadu.
Ďalšou vadou vstupujúcou do "skazenia" bodu bude astigmatizmus.
Ďalšou vadou vstupujúcou do "skazenia" bodu bude astigmatizmus.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
sfericka vada by s vetsim ohniskem mela klesat ne?
alespon tak si to z astro optiky pamatuju
nic to asi nerozseknem...
faktem je ze ten bod je s vetsim ohniskem vetsi
sam jsem si to overil
na netu se to mockrat pise
ale je taky fakt ze dva podobne lasery se stejnym vykonem a ohniskem maji kazdy uplne jiny bod
zalezi na kvalite cocky a trubky a vseho kolem
alespon tak si to z astro optiky pamatuju
nic to asi nerozseknem...
faktem je ze ten bod je s vetsim ohniskem vetsi
sam jsem si to overil
na netu se to mockrat pise
ale je taky fakt ze dva podobne lasery se stejnym vykonem a ohniskem maji kazdy uplne jiny bod
zalezi na kvalite cocky a trubky a vseho kolem
-
Ano, bude s ohniskom klesať, to máš pravdu. Ako však písal Azamo, veľkosť bodu v ohnisku bude závislá na ohniskovej vzdialenosti (mala-väčší bod a a naopak).
Povedal by som, že ak 2 laserové šošovky s rovnakou ohniskovou vzdialenosťou majú rozličnú veľkosť bodu v ohnisku práve vďaka korekcii u tej s menším bodom.
Ak CO2 Laser má vlnovú dĺžku 10 um, presnosť zakrivenia šošovky pre labda/2 by stačila 5 um čo nemože byť žiadny problém pri brúsení guľovej plochy.
Povedal by som, že ak 2 laserové šošovky s rovnakou ohniskovou vzdialenosťou majú rozličnú veľkosť bodu v ohnisku práve vďaka korekcii u tej s menším bodom.
Ak CO2 Laser má vlnovú dĺžku 10 um, presnosť zakrivenia šošovky pre labda/2 by stačila 5 um čo nemože byť žiadny problém pri brúsení guľovej plochy.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
azamo psal vetsi ohnisko vetsi bod
coz je prave naopak
ale logicky to souvisi se zvetsenim
vetsi ohnisko vetsi obraz
zdoj je nebodovy ale z rezonatoru vychazi svazek 6-8mm
tj. to by mohl byt ten duvod
coz je prave naopak
ale logicky to souvisi se zvetsenim