vyroba vřetena - kalit či ne

Odpovědět
lubbez

3. 12. 2016, 10:08

Ale přátelé, je sobota ráno a většina lidí nemusí být v práci. (já, coby parazitickej příživník musím - rozuměj OSVČ) Zpět k tématu, po shlédnutí obrázků mi osoustružený povrch přišel poněkud hrbolatý. Pokud to autorovi nevadí, pak je asi vrtačkové sklíčidlo to nejlepší řešení, pro sichr bych ten Bčkovej kužel heftnul k hlavičce COčkem a pohoda. Pokud je požadavek na přesnost vyšší, zvolil bych tu čínu. Bohužel, vše je o kompromisech (nebo penězích?) a názor AH mi přije poněkud "aktivistický", ale na druhou stranu je fakt, že MN80ka z roku 1962 je po technické stránce o dvě třídy lepší než novej Holzmann z Rakouska. V 89 roce jsme si zvolili kapitalizmus a proto tu máme tu Čínu a je jedno jestli přímo, nebo skrytě. Zase ale máme možnost si tu Čínu koupit. V létě byl u mě kámoš a ukazoval mi fotky 100mm univerzálky TOS v brusičské kvalitě. Tělo i ta základna byly značené rozsypaným čajem.
Balloo

3. 12. 2016, 10:25

Na výrobu hřídele vřetene mě byl doporučen materiál ČSN 14220 a pak kalit a přebrousit. Nevím jestli kužel pro kleštinu vyžaduje stejnou přesnost jako třeba morse nebo iso, ale po konzultaci s jedním místním odborníkem jsem od záměru vyrobit si hřídel vřetene sám upustil. Pokud to má být profi, tak jsou potřeba kalibry a ty nemám, tak jsem si to jenom nasoustružil a nechal dodělat odborníkem.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

3. 12. 2016, 10:44

Jinak Aleši vykoukni z tý bubliny ústavu a trochu se rozhlídni .Jen taková drobnost ,číňani mi už frézovali několik 10 kusových sérii na 5osé mašině a i s dopravou a matriálem (přesnost a kvalita A+)to vyšlo levněji než tady ve slavný Evropě kde těch pár lidí co ještě něco umí je zavaleno prací do bezvědomí.
Anonymní nejsem stačí kuknout na moje stránky máš tam informací dost .Klidně přijeď na kafe nic proti tobě nemám ale občas to chce trochu zdravého rozumu .
No a ten pokrok číňánků je jasnej když nenažránci nacpou technologie všude kde je levnější pracovní síla a pak se diví když zjistí že některá rasa má větší sklony k pracovitosti než ostatní,nehledě k výsledkům IQ testů které jsou prej nekorektní protože poředí bylo asiati běloši a černoši a to se nesmí říkat že černoši jsou poslední protože je to diskriminace a politicky nekorektní .(jedině kde to neklaplo byla Ukrajina kde fabrika na cigára buď stála bez lidí nebo jí rozkrádali výrobu ve velkém)
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
fmodel
Kontaktovat uživatele:

3. 12. 2016, 10:52

lubbez píše: je fakt, že MN80ka z roku 1962 je po technické stránce o dvě třídy lepší než novej Holzmann z Rakouska. V 89 roce jsme si zvolili kapitalizmus a proto tu máme tu Čínu a je jedno jestli přímo, nebo skrytě. Zase ale máme možnost si tu Čínu koupit. V létě byl u mě kámoš a ukazoval mi fotky 100mm univerzálky TOS v brusičské kvalitě. Tělo i ta základna byly značené rozsypaným čajem.
No základ je porovnávat porovnatelné ta MN80 mohla stát tak 10 průměrnejch platů ve své době a teď to porovnej se soustruhem podobné velikosti za 200 000 Kč(10 průměrnejch platů ) ----už to není tak jednoznačný že ???
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
marabu

3. 12. 2016, 11:19

ouha to se to rozjelo tak všechny zdravím ...
především děkuji všem za rady a postřehy ....
dozvěděl jsem se co jsem chtěl ...mám si koupit Upínač se stopkou (třeba i čínu ) a ložiska 70xx nebo 72xx ....
Jen jsem chtěl podotknout ....nekdo to tu psal že jsou odborníci co na vyglajdaném stroji s vůlí dokáží dělatv setinách či tisícinách a taky naopak se strojem špičkové kvality nekdo udělá neskutečnej šmejd ...
Tak se nabízí otázka jestli pro mne pro hobíka který si jednou do měsíce chce fréznout drážku nebo ofrézovat nějaký kus železa do ůhlu a vystačí si s přesností 1-2 desetiny
nakonec nepostačí to co stvořil ..................a přece ta rados že si to mohl udělat sám i když pak zjistí že to nestojí za nic nejsou to právě ty zkušenosti které utkví v paměti ?

Jo uhledně toho povrchu že je nerovný ... psal jsem že je to z nějaké střižné hřídele byla opravdu tvrdá ....radeko ani nemluvím ,pajený tvrdokov se nechytal jen nůž s výměnným plátkem padly na to dva obroušené ze všech ůhlů stejně tak na závitech a Mn 80 ka se zapotila tedy spíš motor
Mn-80
chb

3. 12. 2016, 12:17

marabu píše: Jen jsem chtěl podotknout ....nekdo to tu psal že jsou odborníci co na vyglajdaném stroji s vůlí dokáží dělatv setinách či tisícinách a taky naopak se strojem špičkové kvality nekdo udělá neskutečnej šmejd ...
Tak se nabízí otázka jestli pro mne pro hobíka který si jednou do měsíce chce fréznout drážku nebo ofrézovat nějaký kus železa do ůhlu a vystačí si s přesností 1-2 desetiny
trošku to pleteš ... ano, profík na starém vychozeném ale stále tuhém vícetunovém stroji umí slabá místa stroje obejít a vyrobit kvalitní kus
myslet si ale, že pílí hobíka dokážeš pomocí křivého vřetýnka s vůlí obyčejných ložisek na nedokonalé pružné konstrukci cokoliv obrábět je mylná představa.

celé se to odvíjí od řezných podmínek - počti si jaké řezné podmínky by tvůj plánovaný strojek měl zvládat.
Pokud bude umět šponu 3mm - pak se v tom vůle setin nějak ztratí (z pohledu hobíka, profíci prominou :-) )
pokud ti ale vyjde, že špona bude řádově setiny - jak toho chceš docílit když vřetýnko bude házet 5 setin, vůle ložisek bude dalších 5 setin ... a to ještě nemluvím o konstrukci.
... první břit v záběru sklouzne díky šišatému vřetýnku, druhý uhne vůle ložiska, třetí ... n-tý záběr už nemá co uhnout tak se kousne do materiálu n-násobnou šponou, stroj drnčí a protože to uhýbá do strany, asi i uštípne břit nástroje.
myšlenka brát menší šponu jak vyplývá z předchozího řádku nepomůže ... jen se zvětší to "n"
pomůže měkčí materiál - tedy moci brát takovou šponu, aby ty vůle nehrály takovou roli.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
aleshonsa

3. 12. 2016, 12:45

RaS píše:mimochodem co tě ten inženýrskej titul stál, že jsi pro něj tak vstahovačnej :D je tady podstatně víc inženýrů, a nikdo se za ten titul tak nepere.. takovéhle bytí za titul znám jen u těch placenejch rychlokvašek :D
Ty jsi vtipný RaS, to je k popukání.
Nevšiml jsem si, že bych se za něj nějak byl. Prostě se tak tady podepisuju, protože se tak podepisuju všude, vyjma zahraniční korespondence. Nevím, proč bych měl pro CNC fórum uplatňovat jiná pravidla jen, aby to nedej bože někoho nedráždilo. Nicméně jestliže má někdo s anonymním nickem blbé pindy (jako že místo jádra věci řeší kdo to napsal a na co napsal) tak proč mu k tomu něco nenapsat, že. Já zase totiž znám tyhle reakce jenom od jelit co to nikam nedotáhli (ne jen vzděláním) a jen si potřebují léčit své komplexy (až asi na jednu nebo dvě výjimku není myšleno na nikoho z tohoto fóra - než se někdo urazí). Takže můžete se klidně pos*at, ale s mým podpisem se smiřte.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
RaS

3. 12. 2016, 1:03

že bych si změnil nick na Ing. Ras ? :D ono i jelito jako já může být třeba Ing. :D ty jsi byl první co se odhodlal bránit inženýrská práva :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
lubos
Sponzor fora

3. 12. 2016, 1:09

No já třeba v číně poptal 10Ks dílů a cena byla asi 5x větší než co mi to dělá jeden šikovný dodavatel tady.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
marabu

3. 12. 2016, 1:13

chb píše:
marabu píše: Jen jsem chtěl podotknout ....nekdo to tu psal že jsou odborníci co na vyglajdaném stroji s vůlí dokáží dělatv setinách či tisícinách a taky naopak se strojem špičkové kvality nekdo udělá neskutečnej šmejd ...
trošku to pleteš ... ano, profík na starém vychozeném ale stále tuhém vícetunovém stroji umí slabá místa stroje obejít a vyrobit kvalitní kus
myslet si ale, že pílí hobíka dokážeš pomocí křivého vřetýnka s vůlí obyčejných ložisek na nedokonalé pružné konstrukci cokoliv obrábět je mylná představa.

celé se to odvíjí od řezných podmínek - počti si jaké řezné podmínky by tvůj plánovaný strojek měl zvládat.
Pokud bude umět šponu 3mm - pak se v tom vůle setin nějak ztratí (z pohledu hobíka, profíci prominou :-) )
pokud ti ale vyjde, že špona bude řádově setiny - jak toho chceš docílit když vřetýnko bude házet 5 setin, vůle ložisek bude dalších 5 setin ... a to ještě nemluvím o konstrukci.
... první břit v záběru sklouzne díky šišatému vřetýnku, druhý uhne vůle ložiska, třetí ... n-tý záběr už nemá co uhnout tak se kousne do materiálu n-násobnou šponou, stroj drnčí a protože to uhýbá do strany, asi i uštípne břit nástroje.
myšlenka brát menší šponu jak vyplývá z předchozího řádku nepomůže ... jen se zvětší to "n"
pomůže měkčí materiál - tedy moci brát takovou šponu, aby ty vůle nehrály takovou roli.
tak samozřejmě je mi to jasné .....připadá mi jako by si popisoval moje frézování na stojanové vrtačce asi si mne pozoroval :D .... vůle vřetena 0,3 po nastavení výšky a stažení vřetena samotný prohyb vřetena 0.1 + vůle celé konstrukce (pohyb stolu vůči ramenu ...prohne se o dalších 01-02 ) no a na závěr nejaká ta vůle v křížovém stole ..... výsledek minimální špona a nekvalitní povrch ....... ale přesto všechno (jak se říká z nouze cnost ) jsem zatím i když po spoustě sprostých slov udělal co jsem potřeboval ......
to byl důvod proč jsem se pustil do stavby
to co jsem začal je pro vás odborníky knepoužití je to děláno více méně na koleně většina z vás se nad tím usměje ale oproti stojanové vrtačce je to mnohem tuhší
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Mn-80
aleshonsa

3. 12. 2016, 1:15

fmodel píše:Jinak Aleši vykoukni z tý bubliny ústavu a trochu se rozhlídni .Jen taková drobnost ,číňani mi už frézovali několik 10 kusových sérii na 5osé mašině a i s dopravou a matriálem (přesnost a kvalita A+)to vyšlo levněji než tady ve slavný Evropě kde těch pár lidí co ještě něco umí je zavaleno prací do bezvědomí.
Anonymní nejsem stačí kuknout na moje stránky máš tam informací dost .Klidně přijeď na kafe nic proti tobě nemám ale občas to chce trochu zdravého rozumu .
No a ten pokrok číňánků je jasnej když nenažránci nacpou technologie všude kde je levnější pracovní síla a pak se diví když zjistí že některá rasa má větší sklony k pracovitosti než ostatní,nehledě k výsledkům IQ testů které jsou prej nekorektní protože poředí bylo asiati běloši a černoši a to se nesmí říkat že černoši jsou poslední protože je to diskriminace a politicky nekorektní .(jedině kde to neklaplo byla Ukrajina kde fabrika na cigára buď stála bez lidí nebo jí rozkrádali výrobu ve velkém)
Tak já taky netvrdím, že je to něco osobního.

Ale vždyť Číňané sami vše staví "my nebudeme konkurovat kvalitou, my budeme konkurovat cenou" (viz třeba jejich pokus o dopravní letadlo, na kterém je snad čínský jen potah na sedačkách). Co se týče údajné asijské pracovitosti - o tom jsem už své slyšel, oni umí dělat, jenom když nad nimi někdo práská bičem (že to někde jinde nejde ani s tím bičem je jasné)). A jak jsem psal ta jejich údajná genialita a nadání se pořád nějak ne a ne někde projevit. To, že tam někdo u nich zřídil hi-tech výrobu, z nich ještě nedělá mistry světa. Stačí ty mašiny vytáhnout ze zásuvky, odstěhovat někam jinam a jsou zase tam, kde byli.

Já netvrdím, že od Číňanů nekupuju vůbec nic. Kupuju od nich kraviny jako teplem smrštitelné bužírky, takové ty maticové desky na letování DIP součástek, atd. Nicméně Číně se snažím vyhnout, jak jen to jde ne jen z důvodu kvality, ale i na základě zkušeností s jejich jednáním kdy neustále zkouší nějaké levoty.

Ona nás všechny přejde pr*el až je nějaký debil nechá dostavět Temelín nebo Dukovany.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Zbýňa

3. 12. 2016, 3:15

marabu píše: psal jsem že je to z nějaké střižné hřídele byla opravdu tvrdá ....radeko ani nemluvím ,pajený tvrdokov se nechytal jen nůž s výměnným plátkem padly na to dva obroušené ze všech ůhlů stejně tak na závitech a Mn 80 ka se zapotila tedy spíš motor
.

Tak a to je základní problém. Když teďka pomineme celej technologickej postup, přídavky atd. atd. tak to příště udělej z materiálu známýho označení a s vlastnostma vhodnejma pro celkový zpracování a použití. Hlavní dotazy v kalírně budou z čeho to je a nakolik se to má zakalit, jak hluboko cementovat atp. Takže když se vrátíme ouplně na začátek, tak tohle nekalit. Co to vydrží a nevydrží poznáš.
marabu

3. 12. 2016, 3:30

Zbýňa píše:
marabu píše: psal jsem že je to z nějaké střižné hřídele byla opravdu tvrdá ....radeko ani nemluvím ,pajený tvrdokov se nechytal jen nůž s výměnným plátkem padly na to dva obroušené ze všech ůhlů stejně tak na závitech a Mn 80 ka se zapotila tedy spíš motor
.

Tak a to je základní problém. Když teďka pomineme celej technologickej postup, přídavky atd. atd. tak to příště udělej z materiálu známýho označení a s vlastnostma vhodnejma pro celkový zpracování a použití. Hlavní dotazy v kalírně budou z čeho to je a nakolik se to má zakalit, jak hluboko cementovat atp. Takže když se vrátíme ouplně na začátek, tak tohle nekalit. Co to vydrží a nevydrží poznáš.
Dík za info ale pro mne který nakupuje ve zběrnách je problém zjistit označení materialu ..............
Mn-80
lubos
Sponzor fora

3. 12. 2016, 4:13

Tak vem něco co už je zučlechtěné a udělej to z toho. Na první pokud to bude stačit
http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail.php?id=40225" onclick="window.open(this.href);return false;
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 12. 2016, 4:21

nakupovat na tohle material v kovosrotu je spatne ale to uz jsi asi zjistil
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“