pro názornost myslím stačí,nutno dodat, že borec to brousí po ostří což není tak košér správně je proti ostří, aby nevznikal otřep....no a taky se mi zdá, že tomu dost tlačí na pilu - budu najivní a řeknu. že hrubuje
Zbýňovi díky za foto, to sem eště nikde neviděl, napadlo mě něco podobného, ale ne stolikati možnostma upnutí.
Jinak co řeším teď:
brousil sem zakalený polotovar na vybroušení kuželu mk1, jelikož tam byla i válcová část cca 35mm dlouhá tak sem obrousil a doladil stůl, aby to brousilo stejný průměr, pak sem nastavil kuželovitost mk1 jak popisuje tumlik (nemohl sem to tu najít tady někdo popisuje tumlíkův postup:
http://www.soustruh.borec.cz/mk.htm" onclick="window.open(this.href);return false; )
Obrósil sem vyzkoušel do mk1 dutiny sedělo to napoprvé, kužel sem ještě lihovů fixů počmáral zasunul do dutiny (kterou sem pro jistotu ještě vyčistil)a otočil a kupoduvu všechno bylo smázlé
takže super, na hrotech mi to ukazovalo obvodové házení 0,003 což sem max spokojený -proměřával sem na vícero místech bez chlazení a pro mě to je super.
Tak sem zkoušel brousit něco delšího a to délka 300mm a průměr 25mm no a tady to je průser největšího kalibru po vybroušení a vyjiskření sem to nechal zchládnút (nebylo to nijak horký udržel sem tam ruku) měřám a nestačím se divit na krajích jakš takš dobrý - v řádu tisícin, ale v prostředu 0,05mm házivost, průměr byl ovšem stejný (měřeno mikrometrem na vícero místech) takže základní poučka nelže :"VYDATNĚ CHLADIT!!!" zkoušel sem to nechat zchládnůt a že to pak ještě líznu, ovšem líznůt na jednou 0,05 to je nemyslitelný, takže na měkolikrát to se stihlo zase zahřát a výsledek zase stejný - prohnutý.
TAKŽE CO ŘEŠÍM?? VÝROBU CHLAZENÍ NA BN 102A
čerpadlo mám z frézky půjde do krabice, logicky vzato je potřeba nějak docílit, aby čerpadlo nesálo zpět bordel v podobě brusiva a odbroušeného materiálu a následně znečištěná kapalina nedegradovala výbrus.
takže do bedny poteče kapalina přes několik kaskád( kde se kapalina múže částečně uklidnit a částice se usadit na dně) čerpadlo bude v hlavní nádobě více ode dna.
Podle výsledku, kdyby bylo potřeba bych na konec výtlaku z čerpadla dal nějaký filtr.
to by byla ta jednodušší část chlazení...
nemáte ho někdo udělaný? ideálně foto pro inspiraci, jedná se mě hlavně o to jak vyrobit ochranný plechy proti rozstřiku a nějakou sběrnou vanečku z které to půjde hadiců do kaskád a pak do hlavní nádoby s čerpadlem
je nějaký doporučený průtok kapaliny pro broušení na kulato něco jako litry za minutu?
Takže tak.