Svařování na CNC TIGem
Gumy nás vyhodili z http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=237 ... c&start=30 takže pokračování zde. Kdo nesledoval, přečtěte si nejdřív výše uvedený link.
Bomba došla, zejtra jedu pro novou a větší tu malou vrátím.
Další dotazy.
1) Jakej drát se přidává do svaru? Stejnej jako na utogen? Zkusil jsem přidávat oklepanou elektrodu očištěnou smirkem a celkem to šlo.
2) Od jak silného materiálu - černé železo už mám přejít na obalované elektrody a MMA?
3) Jak se vůbec ten hořák správně drží? Viděl jsem pár obrázků a oni to držej jako spoušť na spreji shora, ale mě víc vyhovuje držet to zespoda..
4) Kolik má být elektroda vysunuta z keramické násadky?
Bomba došla, zejtra jedu pro novou a větší tu malou vrátím.
Další dotazy.
1) Jakej drát se přidává do svaru? Stejnej jako na utogen? Zkusil jsem přidávat oklepanou elektrodu očištěnou smirkem a celkem to šlo.
2) Od jak silného materiálu - černé železo už mám přejít na obalované elektrody a MMA?
3) Jak se vůbec ten hořák správně drží? Viděl jsem pár obrázků a oni to držej jako spoušť na spreji shora, ale mě víc vyhovuje držet to zespoda..
4) Kolik má být elektroda vysunuta z keramické násadky?
zvaram TIG-om ale moj vlastny invertor nevie AC zvaranie.
Pri tenkom materiale nepridavam elektrodu vobec. Pouzivam "autogenove" elektrody ale obcas ked nebolo co po ruke som zneuzil aj viazaci drot
MMA pouzivam aj na 1-ku plech ak mi na zvare nezalezi t.j. nemusi byt tesny na tlak vody ci vzduchu. Naopak ak mam spravit tesny zvar aj na 8mm plechu pouzijem TIG .. xce to ale aj 200A ak sa s tym nexcete zlostit pri takej hrubke. Pozrite sa aj po TIG elektrodach .. mne sa dari lepsie s WC20 kou ako s WT elektrodami.
Mimoriadne dolezite je elektrodu si dobre pripravit a aj pocas zvarania dobrusovat. Len co sa spicka zdeformuje je zvaranie obtiaznejsie az nemozne .. kov tecie inde ako xcete.
Vysunutie elektrody .. zalezi aj od toho ako vela plynu pustate aj od tvaru keramickej casti .. Presne vam to povie moment ked v prude argonu zacnu blikotat iskricky.. to je uz daleko vysunute a horak je daleko od materialu .. strhuje sa do argonu okolity vzduch. Pokial zvarate rovny plech .. tak elektrodu zasuvam hlbsie, naopak pri kutovom zvare musi hodne von .. inac ste daleko od materialu.
Ako sa horak drzi ? no pokial zvarate zabradlie tak v kazdej polohe inac
Tusim nie je dovod spekulovat nad drzanim, hlavne ze je to pohodlne pre vas.
AC t.j. hlinik a zliatiny som zatial neskusal. Raz som varil DC-ckom zlomeny ozdobny kluc na nabytok .. 1.6-ka elektroda 16A prud .. co za zliatina to bola neviem ale skor to horelo ako tieklo.
Pri tenkom materiale nepridavam elektrodu vobec. Pouzivam "autogenove" elektrody ale obcas ked nebolo co po ruke som zneuzil aj viazaci drot

MMA pouzivam aj na 1-ku plech ak mi na zvare nezalezi t.j. nemusi byt tesny na tlak vody ci vzduchu. Naopak ak mam spravit tesny zvar aj na 8mm plechu pouzijem TIG .. xce to ale aj 200A ak sa s tym nexcete zlostit pri takej hrubke. Pozrite sa aj po TIG elektrodach .. mne sa dari lepsie s WC20 kou ako s WT elektrodami.
Mimoriadne dolezite je elektrodu si dobre pripravit a aj pocas zvarania dobrusovat. Len co sa spicka zdeformuje je zvaranie obtiaznejsie az nemozne .. kov tecie inde ako xcete.
Vysunutie elektrody .. zalezi aj od toho ako vela plynu pustate aj od tvaru keramickej casti .. Presne vam to povie moment ked v prude argonu zacnu blikotat iskricky.. to je uz daleko vysunute a horak je daleko od materialu .. strhuje sa do argonu okolity vzduch. Pokial zvarate rovny plech .. tak elektrodu zasuvam hlbsie, naopak pri kutovom zvare musi hodne von .. inac ste daleko od materialu.
Ako sa horak drzi ? no pokial zvarate zabradlie tak v kazdej polohe inac

AC t.j. hlinik a zliatiny som zatial neskusal. Raz som varil DC-ckom zlomeny ozdobny kluc na nabytok .. 1.6-ka elektroda 16A prud .. co za zliatina to bola neviem ale skor to horelo ako tieklo.
Ja by som este pripomenul, ze existuju rozne tvary keramickych (asi korundovych) nastavcov/dyz pre vyfukovanie ochranneho plynu alebo zmesi plynov (ja pouzivam len cisty argon). Tie tvary umoznuju optimalizovat zvaranie v roznych podmienkach (zvary na plocho: sirsia dyza, kutove zvary: tenka dyza, skratene dyza aj so skratenou ekektrodou a jej krytom pre zvaranie v stiesnenych podmienkach, atd.)
Hezký, a víš co je na tom prdel ? Když ty dva kousky plechu (u mě z nerezu) přimáčkneš ze stran shora šikmýma čelistma tak stačí mít začátek sváru u sebe a konec třeba 1 mm škvíru.
Svár si to za jízdy pěkně táhne k sobě a "podává" si to sám.
V tom je totiž celej vtip nepřidávání materiálu. Nemusí být dokonale sbodnuto, ale musí to sedět v začátku ! Škvíru - byť ji nevidíš to neodpustí a propálíš to a nerozjedeš se.
Ale na to že jede z ruky je to machr, housenky má pěkné.
Svár si to za jízdy pěkně táhne k sobě a "podává" si to sám.

V tom je totiž celej vtip nepřidávání materiálu. Nemusí být dokonale sbodnuto, ale musí to sedět v začátku ! Škvíru - byť ji nevidíš to neodpustí a propálíš to a nerozjedeš se.
Ale na to že jede z ruky je to machr, housenky má pěkné.
Škvíru - byť ji nevidíš to neodpustí a propálíš to a nerozjedeš se.
Jo to sem taky už zjistil! Jakmile tam je škvírka jen desetina mm, už je tam hned 5 mm díra a to sem ještě ani nezačal

Přesně taaaaaaaaak !
Ani netušíš jak blízko jsi od pravdy. Poté co jsem nabyl kdysi poznatky co teď prožíváš Ty, jsem si nejvíc vyhrál s tabulo-kolečkovýma nůžkama, aby byl střih jak víno a mohl proběhnout svár bez toho abych to musel nějak ohraňovat a podobně. Resp. stříhám s přesahem nějaké milimetry, otočím střižený pás, dám přesnou míru a fiknu zase grótem dolů, pak to sedí k sobě. Hrubý sřih z nůžek kde máš jednu hranu zvedlou navrch je pro svár natupo k ničemu (snad na zafalcovní pro klempíře
). Základní podmínka pro sváření na tupo slíváním, musí to"sedět" ! Tohle opět na první pohled "zdržení" mi šetří ve finále neskutečně víc času a hlavně nervy - mám jen jedny.
Tyhle finesy nasbíráš, neboj.
Ani netušíš jak blízko jsi od pravdy. Poté co jsem nabyl kdysi poznatky co teď prožíváš Ty, jsem si nejvíc vyhrál s tabulo-kolečkovýma nůžkama, aby byl střih jak víno a mohl proběhnout svár bez toho abych to musel nějak ohraňovat a podobně. Resp. stříhám s přesahem nějaké milimetry, otočím střižený pás, dám přesnou míru a fiknu zase grótem dolů, pak to sedí k sobě. Hrubý sřih z nůžek kde máš jednu hranu zvedlou navrch je pro svár natupo k ničemu (snad na zafalcovní pro klempíře

Tyhle finesy nasbíráš, neboj.

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
cimpakto ze se mi pri AC svareni hliniku deje to ze se mi na povrcku lazne vytvari spina (asi oxid)
to accko ho nejdriv rozbije
pak se udela lazen a ta se spini a uzavira
varim pod cistym argonem (tedy prodanym pod rukou u messera)
je mozne ze by ten argon nebyl ok?
to accko ho nejdriv rozbije
pak se udela lazen a ta se spini a uzavira
varim pod cistym argonem (tedy prodanym pod rukou u messera)
je mozne ze by ten argon nebyl ok?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
to mi dělá přesně to samý!! Místo aby se to slilo, tak se to od sebe spíš odpuzuje přitom ten matriál je krásně tekutej že by moh udělat slití. Připadá mi to jako kdybych tam foukal moc vzduchu a rozfukoval to od sebe..pak se udela lazen a ta se spini a uzavira
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Argonu tam musi jit presne definovane mnozstvi, ktere je pro ruzne proudy a ruzne velke hubice ruzne velke. Jsou na to tabulky. Totiz pokud tam jde argonu vic nez ma, ten s sebou strhava vzduch jako v injektoru. Pak ochrannou atmosferu netvori cisty Ar ale jeho smes se vzduchem a dela to prave presne to co popisujete. U AC Tigu jedna pulvna ma cistici efekt a druha pulvlna ma svarovaci efekt. U modernejsich AC Tig svarecek se muze delka pulvln nastavit ruzna, zpravidla cistici je kratsi nez svarovaci. U starych masin to nastavit neslo, varilo to sinusovkou. Modeni masiny vareji obdelniky a da se s nimi prave hybat. Navic pokud je material opravdu tenky, da se u modernich masin nastavit pulzacni prubeh proudu a i ten se da parametrizovat. Vic o teto problematice je tady http://svarbazar.cz/phprs/view.php?cisl ... 2008122801
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
On je cisty argon a cisty argon. Pro svareni hliniku se pouziva nejcistci argon. Pokud nepomuze cistci argon skuste nastavit ac balanc navetsi pomer kladneho pulzu.
Jeste cistoty argonu ,citace ze svarinfa :
Čistota argonu: 4.6 - čtyřka znamená počet devítek a následuje šestka
příklad- 4.6 = čistotě 99,996% Argonu
4.8 = 99,998% Argonu
5.0 = 99,999% Argonu
Jeste cistoty argonu ,citace ze svarinfa :
Čistota argonu: 4.6 - čtyřka znamená počet devítek a následuje šestka
příklad- 4.6 = čistotě 99,996% Argonu
4.8 = 99,998% Argonu
5.0 = 99,999% Argonu
Kdo nic nedela ,nic nesku...
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
to jsem si taky rikal ze muze strhavat
kdyz jsem s hubici velmi blizko je to lepsi
ale to uz na to prakticky nevidim
kde najdu nejakou takovou tabulku?
jinak proudova zatizitelnost W elektrod:
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2006111201
kdyz jsem s hubici velmi blizko je to lepsi
ale to uz na to prakticky nevidim
kde najdu nejakou takovou tabulku?
jinak proudova zatizitelnost W elektrod:
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2006111201
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Zdurazvonat ocisteni svarovanych materialu asi netreba.
A jeste pro ty co si chteji poridit AC DC TIGovku 200A at si nenabehnou,nekolik stroju ale jeden vyrobce
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2009012401
A jeste pro ty co si chteji poridit AC DC TIGovku 200A at si nenabehnou,nekolik stroju ale jeden vyrobce

http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2009012401
Kdo nic nedela ,nic nesku...
Magi : Neznám moc AC a hliník, ale řekl bych že mluvíš o těchto obdélníkách ? http://dilna.aeroomni.com/svarovani/celo.jpg
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ja ji poridil
ale ne za 80 jak ji nabizel kuhtreiber
ale asi 21 na ebay z rakous
pak jsem ji nasel primo v cine
radsi jsem nepoptaval cenu
ale jinak to vari dobre
ale ne za 80 jak ji nabizel kuhtreiber
ale asi 21 na ebay z rakous
pak jsem ji nasel primo v cine