odlitek..... k zasmání

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
Kvako1
Sponzor fora

29. 12. 2016, 8:54

no ja to prdnu do pitle na odpad a ten nafoukam co2 , pak to zavážu a necham vytvrdnout.
tou hadičkou se mi to moc nelibí...
testone
Sponzor fora

29. 12. 2016, 9:01

z toho písku na dlažbu a do filtrace to jde blbě
má hranatý zrna, slévárenský písek má kulatý
https://www.youtube.com/watch?v=-jbZU0CySwE" onclick="window.open(this.href);return false;
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
jova
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2016, 9:06

Do itongu jsem odléval i mosaz a v pohodě. Jak tu už bylo psáno, je to třeba trochu vysušit, stačí v troubě nebo na el. vařiči.
marabu

29. 12. 2016, 9:11

pánové a ten písek se po použití nedá už použít, předpokládám že stačí nadrtít přesít a jede se znova ....................

jak tak koukám dají se s tím odlevat pěkné věci
docela bi mi bodlo udělat si formu z mého víka na ventily .na mém autě je z plastu a i v servusu se to snažili několikrát přetěsnovat měnit těsnění a nic nepomohlo pořád to prosakuje a zalévá svíčky říkali že to lepší nebude plast se teplem kroutí +vibrace ,že to těsnění vždycky povolí ...kdyby se povedl odlitek z hliníku bylo by asi po problému
ale to jen tak na okraj .....
Naposledy upravil(a) marabu dne 29. 12. 2016, 9:17, celkem upraveno 1 x.
Mn-80
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2016, 9:14

zkus to nadrtit a pak si povime kdo bude drtit a kdo pujde pro novej pisek
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
marabu

29. 12. 2016, 9:19

robokop píše:zkus to nadrtit a pak si povime kdo bude drtit a kdo pujde pro novej pisek
tak právě proto jsem se ptal usuzoval jsem jen podle těch videjí jak oklepaval tu formu par hrudek ale jinak se to sipalo ..
Mn-80
jova
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2016, 9:55

Záleží jaké tam bude pojivo. Pokud se použije to vodní sklo, tak už to bude na mlýn.
Pokud použiješ písek s olejem, tak se dá bez problémů točit dokola, forma se rozsype. Občas stačí doplnit ten olej co se vypaří a shoří.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2016, 9:57

jj
kdyz pritlacis nejakou korunu tak si muzes koupit od sandteamu pytel olejove smesi ktera ti vydrzi na dost dlouho
cca stovky odliti
je velmi jemna a dobre se s ni pracuje
obcas ozivis olejem a pouzivas znovu a znovu
viz ten workshop co jsme poradali, jedno video uz sem daval testone
milan584

29. 12. 2016, 9:58

marabu píše:pánové a ten písek se po použití nedá už použít, předpokládám že stačí nadrtít přesít a jede se znova ....................

jak tak koukám dají se s tím odlevat pěkné věci
docela bi mi bodlo udělat si formu z mého víka na ventily .na mém autě je z plastu a i v servusu se to snažili několikrát přetěsnovat měnit těsnění a nic nepomohlo pořád to prosakuje a zalévá svíčky říkali že to lepší nebude plast se teplem kroutí +vibrace ,že to těsnění vždycky povolí ...kdyby se povedl odlitek z hliníku bylo by asi po problému
ale to jen tak na okraj .....
v první řadě - při normálním lítí hliníku (slévač tomu rozumí, ví co dělá) se CT směs používá akorát tak na jádra a to ještě pouze v případech, kdy to je skutečně nutné. Protože "klasická" CT směs (vodní sklo + ostřivo) se obecně špatně (složitě a relativně draze) regeneruje a má příliš vysokou rozpadavou pevnost - prostě je po odlití příliš pevná, odlitky se blbě vytloukají, horší povrchy, celá technologie je pak pro hliník zbytečně drahá, složitá, pomalá.
Navíc se i tak nepoužívá pouze vodní sklo, ale obvykle s modifikátory, protože samotné vodní sklo je prostě na vytloukání tragedie.
Dělat regeneraci CT písku v malém doma podle mě příliš smysl nemá - samozřejmě, zregenerovaný (spíš vytlučený - zregenerovat to doma prostě nejde) písek použít jako výplňový nějakou logiku (možná :mrgreen: ) asi :D má.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2016, 10:13

zas jde o to co povazujes za normalni liti
pro nekoho ten pisek a vodni sklo muze byt jediny dostupny zpusob
nekomu se vyplati vytopit par tisicovek za pytlik pisku sandteamu
nekdo nema problem si namichat slevarenskou smes sam

treba bloky motoru hlavy atd... se lijou uplne normalne do smesi na bazi vodniho skla a podobnych

pri cene vodniho skla a pisku bych neresil ekonomiku zvlast v hobby sfere
tady propalis vic v palivu

rekl bych ze kazda metoda ma sve
nekdy je to ekonomika nekdy jsou to jine vlastnosti
treba clenite mnohodilne formy tezko budes delat jinak nez z CT smesi

dost zasadni vlastnost je treba prodysnost te smesi
treba ten od sandteamu jsem ve vetsine pripadu nemusel odventilovavat
proste se to krasne dolilo do dutin i kdyz tam teoreticky mela zbyt bublina
vyhodou je absence "bodlin" na odlitku, cisty povrch, neposkozuju dutinu propichovanim dratem atd...
jova
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2016, 10:17

Ještě odkaz na článek v jiném vláknu, třeba ti trochu pomůže.
http://www.c-n-c.cz/download/file.php?id=4399
milan584

29. 12. 2016, 10:43

robokop píše:zas jde o to co povazujes za normalni liti
Normální lití hliníku bych považoval to, kdy nedojde k zcela zbytečnému těžkému popálení slévače, destrukci :mrgreen: :shock: slévárny, náklady na výrobu odlitku nebudou diametrálně (až násobně) vyšší než když se zvolí běžná technologie, která se s úspěchem používá cca 100 :) let, doba na cyklus nebude delší než viz výše a odpadu nebude násobně víc než je nutné.
Pokud bych chtěl něco s úspěchem odlévat, tak v prvé řadě bych si alespoň přečetl odbornou literaturu (no problém) a pak se zkusil zeptat kohokoli, kdo je skutečný slévač a ne samouk, objevitel a výzkumník (ověřovač) z neuvěřitelných videí na youtube a podobně.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2016, 10:53

tak to jsem se teda prilis nedozvedel
nicmene ta rada nakonec neni uplne k zahozeni
ja jsem tak alespon zacinal a myslim ze to je vcelku dobre kvuli nekterym zasadam
zaskocil jsem do jedne skolni slevarny a primotal se ke kurzu
par veci co jsem se tam nedozvedel jsem si dostudoval na netu
mam za sebou par desitek uspesnych odlitku ktere jsem potreboval pri stavbe ruznych stroju a podobne

usporadali jsme pred nejakou dobou dokonce workshop pro mistni cleny s ruznymi myslim ze vcelku uspesnymi odlitky
rozhodne to byla velmi zajimava akce i z mnoha jinych hledisek
je z toho nekolik reportazi zde na foru

testone si privezl formu na odliti prave z CT smesi pisek - vodni sklo
hadam ze klasickou vodni nebo olejovou bentonitovou smes by takhle autem prez pul republiky vozit nemohl
ano mohl zaformovat na miste
ale doma je doma, cas klid, overeni postupu,....

to k tomu ze ruzne postupy maji ruzne vyhody

nic neni cernobile

dokazu si predstavit dohodu s mistni slevarnou kde si privezu formy z ct smesi
necham si to do toho nalejt
po pul hodine nalozim do auta a odvezu domu

jeste me napadlo ze to co muze byt pro slevarnu jednoznacne nejdrazsim resenim
muze byt pro hobika a jeho obcasne liti tim nejlevnejsim resenim

napr. slevarny nepouzivaji naftu na taveni v peci
ja ano a prijde mi to jako jedno z nejlepsich hoby reseni
ve velkem je to ekonomicka sebevrazda
testone
Sponzor fora

29. 12. 2016, 11:23

robokop píše: dokazu si predstavit dohodu s mistni slevarnou kde si privezu formy z ct smesi
necham si to do toho nalejt
po pul hodine nalozim do auta a odvezu domu
přesně tak
účelem bylo si ověřit postup pro něco zamýšleného složitějšího
cílem bylo navrhnout, vyrobit, ověřit si funkčnost postupů při konstrukci modelového zařízení a skládané formy s několika jádry pravými i nepravými pro složitý odlitek
to co je vidět na zveřejněném videu je kompletně moje práce počínaje návrhem dílu, CNC frézování modelu + konečná úprava, návrh modelové desky, sehnání materiálu + výroba forem z CT směsi
jen ten hliník roztavil Robokop a nalil ho do formy 4rest
ekonomika nehrála vůbec roli
slévárnu taky stavět nebudu
ale na výrobu modelového zařízení technologii mám a dokázal jsem to, dokázal jsem i podstatně složitější věc než je to víčko
kdybych si nechal tu věc nakresit + vyrobit vše potřebné tak jsem na několika stech tisíc korun
takhle jsem se něco naučil
většina použitých znalostí pochází z trubky
nejsou tam jen hobíci, ale třeba i docela detailní záběry ze sléváren třeba od Ferrari, RollsRoyce a tak kde člověk pokud ví na co má koukat, tak se hodně dozví
ono najít člověka, který by byl ochoten jen tak dát svoje znalosti taky není jen tak
a jedna velmi důležitá věc - pokud přijdu dneska někam k profíkům do slévárny, budu se s nimi bavit (a oni se mnou) úplně jinak, než když z prvního dotazu poznají, že o problému vím kulový h....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
fmodel
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2016, 12:05

Milane nezlob je :wink: oni si hrají ,je to stejný jako CNC pro někoho zábava někdo je profík.
Třeba hliník je největší prevít na odplynění vsázky ,řešili jsme to dost dlouho .Místo vodního skla se častějc používá Sokrat nebo teď máme zkušenost s novou slovenskou pryskyřicí a když dodržíš poměr je hodně dobrá(název si nepamatuju musel bych se podívat na sud)Jinak ty směsi tvrditelné Co2 nebo samotuhy hodně používaj Italové v bezrámovém formování ,tím se rapidně zvýší přesnost odlitků.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“