18. 1. 2017, 11:36
Ono je to asi nějak takhle, netvrdím že se nemůže stát něco u novýho auta, a jak už tu bylo napsáno je dneska výroba konzumní, u všeho. Auto má dneska plánovanou životnost 6 let a 200tis. km. To je doba kdy se nic nespravuje. Potom se auto prodává a kupuje nový. V tý chvíli přichází na řadu bazary a s něma i ta větší množina kupujících:
1) kupují se auta bez znalostí (pár let jsem pro auta jezdil s lidma, nakupovat, 90% sem jejich výběr odpískal) Když se nebudu bavit o párech, kde paničce se líbí barva a už s tim nikdo nic nesvede, tak plno lidí dojede na tom, že si myslí, že oni přece poznají auto co není stočený atd.. bla bla, mají nereálný požadavky vzhledem k ceně a soudnost. A pak se diví, když to z jara vykvete, když začnou za pul roku hučet ložiska, když se ve 136tis. hodí hláška FAP, když uletí ventil, když v zimě při startu praskne rozvoďák, když se začne z ničeho nic ztrácet voda, když je v nádobce od chladící kapalina bahno..... a takhle bych mohl psát do večera.
2) chování se k autu... mnoho lidí, a tím mnoho myslim téměř všechny dojedou na servis až ve chvíli když něco upadne, když se něco posere. Takový detaily, jako občas mrknout jak to vypadá pod autem, jak vypadají brzdy, při jejich výměně občas udělat generálku brzdičům, když repasní sada stojí 250kč,- kolik je oleje, jestli ho není málo, čímž se přehřívá a napaluje, jak vypadá chládící kapalina, jestli někde nejsou nějaký úniky....
3) předsudky a legendy. Osobně mám mimo jiné Francouze přes deset let, a kromě údržby jsem vyměnil akorát předehřev nafty kterej prosakoval, jedenkrát nechal na ultrazvuku vyčistit vstřiky, a 2x za tu dobu vyměnil tyčky stabilizátorů, a výfuk a brzdy, olej, a ještě minulej rok snímač rychloměru. A to je celý. Jenže jsem si ho kupoval sám, a dal si pozor aby to bylo to co chci, a ne to co nechci, servisuju si ho sám, a chovám se k němu tak aby mi vydržel.
Dneska už nikam nechodim, v autech jsem se posunul o 50 let zpátky, a tam stav při nákupu nehraje roli, pouze se udělá korekce ceny. Ale obecně u aut platí, že zrcadlem života auta je jeho podlaha. Můžete mít napajcovanou kastli (mě to teda nijak nevadí, jako lakýrník vím co kde hledat, pod úhlem, na světle, spáry, kam se lepí páska, kde se to odrbává) můžete mít motor vystříkanej wapkou, ale namatlanej silikon, odřený šrouby tam budou pořád. Můžou bejt nový kotouče, ale těhlice budou zaprasený a sežraný, můžou bejt nový koberečky, potahy, pedály, ale vnitřní zvuky z interiéru nikdo neschová. Ale nikdy nikdo nebude nic dělat s podlahou, takže první co dělám když už jdu vyjímečně pro "nový auto" někomu, lehnu pod ně, a je mi jasný že buď to najelo jednou tolik, nebo se k tomu choval někdo jako hovado, obojí je špatně. Zbytek prohlídky to jen potvrdí, což jsou např. amatérský dodělávky většinou elektra, nebo tůning.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...