almac píše:to chb: nějak tak to bude, určitě se události (vjemy) ukládájí a zároveň zpracovávají a ukládání určitě bude rychlejší, než jejich následné vyhodnocení. Mozek pak rozhoduje o tom, které vjemy uloží z krátkodobé paměti do dlouhodobé. Tak alespoň si to představuju já.
Já osobně se setkávám s tím, že nějaký výbuch, třeba petardy, vnímám už několik desetin sekundy dříve, než přijde samotná rána (zvuk). Ale až po zaznění zvuku vím, že to, co předcházelo, byla předzvěst výbuchu (může to být ale i tím, že zemí se rázová vlna šíří rychleji a vnímám možná tento vjem). To už vůbec nemluvím o tom, že některé jevy tuším, a ony opravdu přijdou... (jejich četnost je ale malá). A.
Já nevím, ale když jsme likvidovali různou munici na trhací jámě, tak vždy když jsme byli v krytu cca 150 m od jámy, tak jsi nejdříve cítil jak to s krytem "trhlo", potom ránu a pak teprve začalo padat bláto, kameny a drny.
Většinu "výkonu" našeho mozku používáme na rozhodování co je zbytečné a co není. Prostě mozek tě neotravuje tím, že by neustále hlásil smrdí ti ponožky, hučí větrák PC, na zdi vedle tebe visí kalendář apod. , prostě ti to zahlásí jednou a pak to již vnímáš jakoby podvědomě. Pokud se na daný podnět začneš soustředit, tak se změní priority a zase jiné věci se přesunou do podvědomí. Pokud nastane ohrožení života, tak mozek "omezí příjem" přestane vnímat nepotřebné vjemy a třeba z 60-ti % se soustředí jen na ten život ohrožující vjem. Mysl je však naučená, že má k dispozici pouze 10% výkonu, takže najdenou má strašně moc času a proto je ta sekunda najednou setsakra dlouhá.
Tohle "zpomalení" jsem zažil jen jednou a snad ani Pupákovi bych nepřál dopadnout jako původce toho zpomalení.
Elektrochemik holdující strojařině

Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1