GRBL - manualni rizeni

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
misil

20. 1. 2017, 3:36

Zdravim,
chtel bych mit u GRBL i manualni ovladani posuvu a nejak se mi nedari nic vygooglit. Tak nez zacnu neco vyvijet, tak se radsi zeptam tady, abych slozite neobjevoval neco co uz davno existuje...

Moje predstava:
Mezi PC a GRBL ridici desku pridat "krabicku", ktera bude mit ctecku SD karet a vlastni display pro vyber programu + bude obsahovat (pujde k ni pripojit) manualni ovladac s tlacitky pro manualni pojezdy jednotlivych os. Joystick se mi nelibi, tlacitka jsou vzdy presnejsi a pohodlnejsi.

Pozadavky:
- pro kazdou osu 6 tlacitek = krok 0,1mm / krok 1mm - pri drzeni prejezd pomalu/krok 10mm - pri drzeni prejezd rychle *2 pro druhy smer
- potvrzovaci tlacitko (bezpecnostni) bez jehoz soucasneho stisku nelze hybat osama (napr.kdyby se na ovladac neco omylem polozilo)
Bylo by fajn i:
- hlavni tlacitka GRBL - Start / Pause-Resume/ Reset (=Total Stop)
- display pro zobrazeni stavu , aktualnich souradnic (v jog. rezimu) a nebo programu na SD karte
- funkcnost i bez pripojeneho pocitace, spusteni programu z SD karty

mozna reseni man.ovladani:
1) digitalni "prepinace"(dvouvstup. neinvert.multiplex - treba 74HC157) mezi GRBL arduino a drivery krok.motoru, ktere budou rizene druhou arduino deskou a ta bude v jog. rezimu ridit primo drivery
+ 100% bezpecnost, puvodni GRBL deska bude uplne odpojena od driveru a vse bude na obsluze ovladace
- ovladac nezna aktualni souradnice, nefunkcni softwareove endstopy
- lze pouze manualne pojizdet, nic vic

2) Arduino v rezimu emulatoru klavesnice (pro PC to bude druha klavesnice) a mech.tlacitka budou simulovat stisk patricnych klaves
+ rychle a jednoduche
- zavisle na aktualne bezicim softwaru, zda podporuje ovladani z klavesnice a jak podrobne
- nefunguje bez PC

3) Arduino deska s vice seriovymi porty (pripadne software. ser.portem, pokud to pujde), ktera bude mezi pocitacem a GRBL deskou. V beznem rezimu bude jen preposilat komunikaci GRBL-PC.
V jog. rezimu odpoji pocitac a bude ovladat primo GRBL pomoci jogging instrukci (GRBL 1.1 uz to umi). V samostatnem rezimu bude prubezne cist program z SD karty a preposilat ho do GRBL desky.
+ plne funkcni bez PC
+ funkcni softwareove endstopy
+ asi idealni varianta
Mex

20. 1. 2017, 5:10

Možná jsem to celé nepochopil.
Ale podle mě ti tam schází ta snad nejpřímější varianta - GRBL si bude v ručním režimu číst tlačítka, připojená na jeho GPIO vstupy, a podle toho jezdit.
turbyho

20. 1. 2017, 5:47

proc to delat jednoduse kdyz to jde slozite. pouzivaji se ruzne herni ovladace namisto mpg. pripojene naprimo k arduinu jak pise mex.
atlan

20. 1. 2017, 6:13

Je niekde k stahnitiu uz skonpilovany GRBL 1.1 iNO alebo hex subor?
turbyho

20. 1. 2017, 6:16

co se tak podivat na github nebo pouzit google? Mas to hned v prvni vete.

https://github.com/gnea/grbl
misil

21. 1. 2017, 3:09

Mex píše:Možná jsem to celé nepochopil.
Ale podle mě ti tam schází ta snad nejpřímější varianta - GRBL si bude v ručním režimu číst tlačítka, připojená na jeho GPIO vstupy, a podle toho jezdit.
A to podporuje defaultne? Ja to nikde v dokumentaci nenasel... Jasne, na tlacitka by sli vyuzit analog.vstupy (na kazdy nekolik tlacitek pres odporove delice), ale pokud to nepodporuje defaultne, tak je to na hovno.
Pri kazde dalsi verzi GRBL bych to musel znovu upravovat. Tohle by bylo na verzi GRBL "nezavisle"...
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“