Zdravim,
chtel bych mit u GRBL i manualni ovladani posuvu a nejak se mi nedari nic vygooglit. Tak nez zacnu neco vyvijet, tak se radsi zeptam tady, abych slozite neobjevoval neco co uz davno existuje...
Moje predstava:
Mezi PC a GRBL ridici desku pridat "krabicku", ktera bude mit ctecku SD karet a vlastni display pro vyber programu + bude obsahovat (pujde k ni pripojit) manualni ovladac s tlacitky pro manualni pojezdy jednotlivych os. Joystick se mi nelibi, tlacitka jsou vzdy presnejsi a pohodlnejsi.
Pozadavky:
- pro kazdou osu 6 tlacitek = krok 0,1mm / krok 1mm - pri drzeni prejezd pomalu/krok 10mm - pri drzeni prejezd rychle *2 pro druhy smer
- potvrzovaci tlacitko (bezpecnostni) bez jehoz soucasneho stisku nelze hybat osama (napr.kdyby se na ovladac neco omylem polozilo)
Bylo by fajn i:
- hlavni tlacitka GRBL - Start / Pause-Resume/ Reset (=Total Stop)
- display pro zobrazeni stavu , aktualnich souradnic (v jog. rezimu) a nebo programu na SD karte
- funkcnost i bez pripojeneho pocitace, spusteni programu z SD karty
mozna reseni man.ovladani:
1) digitalni "prepinace"(dvouvstup. neinvert.multiplex - treba 74HC157) mezi GRBL arduino a drivery krok.motoru, ktere budou rizene druhou arduino deskou a ta bude v jog. rezimu ridit primo drivery
+ 100% bezpecnost, puvodni GRBL deska bude uplne odpojena od driveru a vse bude na obsluze ovladace
- ovladac nezna aktualni souradnice, nefunkcni softwareove endstopy
- lze pouze manualne pojizdet, nic vic
2) Arduino v rezimu emulatoru klavesnice (pro PC to bude druha klavesnice) a mech.tlacitka budou simulovat stisk patricnych klaves
+ rychle a jednoduche
- zavisle na aktualne bezicim softwaru, zda podporuje ovladani z klavesnice a jak podrobne
- nefunguje bez PC
3) Arduino deska s vice seriovymi porty (pripadne software. ser.portem, pokud to pujde), ktera bude mezi pocitacem a GRBL deskou. V beznem rezimu bude jen preposilat komunikaci GRBL-PC.
V jog. rezimu odpoji pocitac a bude ovladat primo GRBL pomoci jogging instrukci (GRBL 1.1 uz to umi). V samostatnem rezimu bude prubezne cist program z SD karty a preposilat ho do GRBL desky.
+ plne funkcni bez PC
+ funkcni softwareove endstopy
+ asi idealni varianta
GRBL - manualni rizeni
co se tak podivat na github nebo pouzit google? Mas to hned v prvni vete.
https://github.com/gnea/grbl
https://github.com/gnea/grbl
A to podporuje defaultne? Ja to nikde v dokumentaci nenasel... Jasne, na tlacitka by sli vyuzit analog.vstupy (na kazdy nekolik tlacitek pres odporove delice), ale pokud to nepodporuje defaultne, tak je to na hovno.Mex píše:Možná jsem to celé nepochopil.
Ale podle mě ti tam schází ta snad nejpřímější varianta - GRBL si bude v ručním režimu číst tlačítka, připojená na jeho GPIO vstupy, a podle toho jezdit.
Pri kazde dalsi verzi GRBL bych to musel znovu upravovat. Tohle by bylo na verzi GRBL "nezavisle"...