celkom slušná DIY CNC fréza aj s dokumentáciou

odkazy a obchody
Odpovědět
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5104
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

21. 1. 2017, 9:34

michal.c píše:Ak by to niekoho zaujimalo tak tu je navrh
Mě by zajímalo i jak dopadla a hlavně jak frézuje :) Zjevně jsi celkem kamarád s foťákem, nebylo by video a fotky nějakých výrobků? Ideálně sem http://www.c-n-c.cz/viewforum.php?f=15" onclick="window.open(this.href);return false; T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5104
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

21. 1. 2017, 9:41

fmodel píše:Vem to tak že zas pár budoucích stavitelů bude vědět jak se věci mají.
Jakým způsobem jsi vlastně dospěl k těm 4mm u jeklů?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
pavlaxy
Příspěvky: 1905
Registrován: 26. 12. 2007, 11:42
Bydliště: Praha

21. 1. 2017, 10:21

Thomeeque nezoufej ...
postav CNCčko z titanu ...
kamarádi si přivezli z CCCP titanovou lopatu a kanystr na benzín ,takové banální výrobky :lol:
tak určitě je tam titanu dost i pro tvoji CNC-mobil
:D :P
„Cokoliv si lidská mysl dokáže představit a čemu dokáže uvěřit, toho lze dosáhnout“
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 6203
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

22. 1. 2017, 11:24

Thomeeque píše: Jakým způsobem jsi vlastně dospěl k těm 4mm u jeklů?
Na to není úplně jednoduchá odpověď .Protože to není návrh stroje nějaké ukrutné velikosti s velkým rozpočtem ,tak je jasný že nejde použít simulace chování ve výpočetním centru za set tisíc.
Tak že jak na to ? jednoduchý způsob je nakreslit základní komponenty a metodou konečných prvků odsimulovat napětí a posunutí .Je potřeba se trochu zamyslet jaká páka kde působí, aby bylo zadání sil správné ,(třeba je počítat s tím že krut na Y ose je největší když s Z osou sjedeš co nejníž čímž je největší páka , taky je třeba se zaměřit na spoje se šrouby u simulace musíš nahradit plochami o velikosto hlav šroubů ,to pak se divíš jak se v zátěži ty platle se šroubama kroutí ).Problém je že běžně používané programy ve firmách (SoldWorkd a podobné)mají jen jednoduché simulace a tak třeba simulovat rezonance není možné.
Tak že potřebuješ i slušnou řádku znalostí z jiných konstrukcí abys odhalil něco divného ze simulací kde jsi udělal chybu v zadání.Názorný příklad jsou třeba čínské strojky které když nakreslíš do compu tak ta simulace pro zatížení docela ujde jen to nefunguje třeba proto že žádný z těch strojků není konstruovaný jako samonosný, ale je tak používán protože ty strojky nejsou přišroubovaný k pořádný desce a je dost čsto zapomínáno na deformace ve spojích a spousta jinejch věcí k nejduležitějším patří právě ty rezonance související s jedoduchostí výroby a ceny.
Tak jak je to s těmi 4mm když jednotlivé prvky podrobíš simulaci tak při součtu výsledků se dostaneš na posunutí v řádech tisícin mm coz je nutný třeba k tomu aby jsi měl představu o tuhosti stroje a tím jeho použitelnosti.Prostě aby z toho nevznikla hobby mašinka která má v lehké zátěži větší spotřebu nástrojů než profi stroj v plném nasazení.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 4762
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

22. 1. 2017, 4:11

Já ted řeším s pevnostníkama motor 250Kw a asi mi z nich brzo praskne hlava. Ale za pár dní jsem se dozvěděl docela dost zajímavých věcí.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 6203
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

22. 1. 2017, 4:41

Hraješ si s nějakým ,,elektromotorkem " :D nebo konečně spalovák ?
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lubos
Sponzor fora
Příspěvky: 4762
Registrován: 2. 5. 2007, 3:47
Bydliště: Praha

22. 1. 2017, 4:50

Jen si hraju s elektromotorem.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1437
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

22. 1. 2017, 5:01

lubos píše:Jen si hraju s elektromotorem.
čím to budeš krmit
Mex
Příspěvky: 6019
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

22. 1. 2017, 5:27

fmodel píše:nebo konečně spalovák ?
Spalovák ... to je to, co se ve dvacátém a první polovině 21. století používalo v autech?
Takové to co smrdělo, dělalo děsný randál a produkovalo 2-3x víc tepla než pohybu?
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 6203
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

22. 1. 2017, 6:13

To je přesně ono ,musí to smrdět a řvát jinak to není zábava pro chlapa.
Jinak to skončí jako formule 1 kdy zavedením rekuperace a jinejch omezení se ze závodů stala sračk..na který už moc lidí nechodí a ani se nedívá.
Asi bych zvacel vidět Rossiho místo na litrový motorce na elektrosrajdě.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
bobanbob
Příspěvky: 219
Registrován: 9. 6. 2016, 5:15
Bydliště: Nechanice
Kontaktovat uživatele:

22. 1. 2017, 6:16

fmodel píše:To je přesně ono ,musí to smrdět a řvát jinak to není zábava pro chlapa.
Jinak to skončí jako formule 1 kdy zavedením rekuperace a jinejch omezení se ze závodů stala sračk..na který už moc lidí nechodí a ani se nedívá.
Asi bych zvacel vidět Rossiho místo na litrový motorce na elektrosrajdě.
prosím nestraš . Ale ono to tak bohužel dopadne :cry:
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5104
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

22. 1. 2017, 6:19

fmodel píše:
Thomeeque píše: Jakým způsobem jsi vlastně dospěl k těm 4mm u jeklů?
Na to není úplně jednoduchá odpověď...
Děkuju!
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5104
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

22. 1. 2017, 9:51

Můžu se ještě zeptat?

Obrázek

Pod ty kolejnice (portál, zetko i stůl) by ještě přišla nějaká pásovina a předpisové opracování nebo jsi měl vymyšlený nějaký trik, jak to dostatečně kvalitně přidělat?

Ď, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 6203
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

22. 1. 2017, 10:14

Na portál a Z příjde pásovina, stůl je frézovanej z desky tak tam je to jednoduchý ,přišroubovat k vodící kolmé ploše.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
tomik.tk
Příspěvky: 258
Registrován: 15. 5. 2015, 9:37

17. 3. 2017, 5:48

nasel jsem tohle vlakno trochu pozde, ale i tak se zkusim zeptat.
resi se tu tuhost/vaha/cena.
kdyz koukam na videa o krajeni 20mm plexi, na jeden zatah nebo 20mm Al na 2x, pripada mi, ze to by mi stacilo :)
al : https://www.youtube.com/watch?v=KMFAdSj ... ay=1&rel=0" onclick="window.open(this.href);return false;
plexi: https://www.youtube.com/watch?v=CKE7OMsxfj4" onclick="window.open(this.href);return false;
pri te velikosti plotru se mi to opravdu libi . jak jim to funguje a jak dlouho ?
mam tady +trona z 5mm plechu, po upgrade na lineary + kress. rizeni + sw gravos.
3mm plexi jedu 1z frezou 3mm na 2x 10mm/s a 3mm dural tou stejnou na 3x 5mm/s + lih.
protoze to mam na prototypy panelu, tak je to super, nez porad jezdit na laser, o tom zadna, ale z celkove z ceny kseftu je to kousani tak 10-20%.
resim co s tim tronem, tedy tou plechovou mechanikou. se to proste klepe :-). celou zahodit a lineary + srouby + motory primontovat na novou mechaniku ?
vaha nevadi, rozjezdy je potreba dodrzet podle aktualniho osazeni. lze se nekam posunout s novou mechanikou za treba 15-20kkc "na klic" ?
nove vreteno ted neuvazovat, jako by tam uz bylo idealni :-).
takze jako funguju, ale priplatil bych si ...
snad to vlakno nekazim.
tomik.
Odpovědět

Zpět na „www stranky o stavbe CNC“