Gravírka do šuplíku
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Nějaký písmena jsou tady.
https://www.sbazar.cz/nelinka1617/detai ... -pantograf" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.sbazar.cz/nelinka1617/detai ... -pantograf" onclick="window.open(this.href);return false;
Ohledně ceny - to je relativní, je to jako s každým malým strojem. Gravírek velikosti Strigon MP200 je mi přijde relativně dost. Za 8 000,- by se dala sehnat, do 10 000,- určitě. Jenomže to jsou stroje, co zaberou i s prostorem pro pohyb pantografu třeba 1,5x1m a hmotnost kolem 400kg. Jako ne že jí do bytu nedostanete - stěhováci vám to za 5 - 10 tisíc podle toho do jakého patra vynesou. A jestli nebydlíte ve starém baráku s dřevěnými stropy, ale s normálně betonovými tak to do obýváku dáte. Kdežto takovou malou gravírku dostanete kamkoliv bez problémů. Akorát to má háček – takovouto „příruční" vidím u nás v nabídce snad poprvé.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Zkusil bych si nejdřív obrázky pořádně prohlídnout, až pak by bylo dobré vynášet "objevy".
Viz třeba jak to má udělaný náhon vřetene, čím to má udělaný náhon vřetene, jaký to má převodový poměr
a kam
.....
Že by to nakonec nebyl běžný pantograf, jako si někteří myslí?
Malá nápověda - to, co lze dělat na běžných deckelech a strigonech na tomhle dělat nelze (smysluplně) a naopak.
Viz třeba jak to má udělaný náhon vřetene, čím to má udělaný náhon vřetene, jaký to má převodový poměr

Že by to nakonec nebyl běžný pantograf, jako si někteří myslí?
Malá nápověda - to, co lze dělat na běžných deckelech a strigonech na tomhle dělat nelze (smysluplně) a naopak.
Jistěaleshonsa píše:A to je jako něco neřešitelného????
Vřeteno co tam je můžeš klidně nahradit nějakým jiným co má i pohon.

Btw, taky by se to mohlo totálně dopupákovat (to je slušně řečeno totálně doxxxxxx) na ten požadovaný rytecký pantograf (stačilo by předělat všechno

I cesta je cíl.

- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
podle mě ta vifikundace z vrchu je dodělávaná/dobastelná s tím, že prostě to vřeteno stálo a někdo to měl jako "klasickou" vertikálu, rozhodně ten pohon vřetene nemůže být takto řešený, protože ta hlava musí být volně nad stolem a pružný náhon přímo na ni, ne takto napevno, jako chtělo by to vidět z blízka, každopádně tak nějak to bude, stačí se na to kouknout pořádně...
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Hlava musí být volně nad stolem akorát u klasický rytecky/nástrojařský kusový kopírky - takový, co tam máš ten prstobazmek ( http://img6.hyperinzerce.cz/x-cz/inz/12 ... k-21-4.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; ) https://www.youtube.com/watch?v=kV2tkT_0xdk" onclick="window.open(this.href);return false; - čas 4.26 na zvedání/spouštění. Kdežto u tohodle obvykle frézuješ podstatně víc silově - proto taky to má ten převod dopomala a náhon těma kolama - aby to táhlo a nebylo to jako když to naháníš tou koženou pikotkaničkoutumlik píše:podle mě ta vifikundace z vrchu je dodělávaná/dobastelná s tím, že prostě to vřeteno stálo a někdo to měl jako "klasickou" vertikálu, rozhodně ten pohon vřetene nemůže být takto řešený, protože ta hlava musí být volně nad stolem a pružný náhon přímo na ni, ne takto napevno, jako chtělo by to vidět z blízka, každopádně tak nějak to bude, stačí se na to kouknout pořádně...

OK, to je mi jasné. Ale proč by se to mělo předělávat úplně celé? Jsou tam 2 stoly - jeden pro obrobek křížový, jeden pro šablonu jen otočný, je tam sloup, je tam pantograf.
Jako já to v reálu z blízka neviděl a ty malé fotky na Bazoš, co se týče nějakých detailů, moc neukazují (třeba tam nevidím, čím se dělá zdvih stolu pro obrobek, u stolu pro šablonu vůbec nevidím nějakou možnost svislého pohybu – to bych viděl spíš jako problém to upravit), takže takto, jak to vidím, mi to jako něco, co by nešlo potenciálně použít, nepřijde.
Není třeba výsuvná pinola? Jestli to byla spíš na nějaké kopírovací frézování ve smyslu výroby třeba razidel, tvarových plochých obrobků atd. než gravírování písmen, tak asi mohli dělat záběr jen svislým pohybem stolu.
Nicméně třeba gravírovací vřeteno originál do pantografické frézky jsem někde i viděl prodávat.
Jestli to někoho zajímá tak si to, předpokládám, pojede osobně omrknout. Já to 100% kupovat nebudu, takže ani nebudu trávit čas prohlížením fotek mizerné kvality a přemýšlením jak je tam něco řešené. Stejně tak to, předpokládám, nebude 100% kupovat bu_bu, protože jinak by to sem asi nedával, aby mu to někdo vyfouk. Z toho důvodu nevidím jako chybu že to sem bu_bu dal, že nestrávil kvanta času detailním prohlížením fotek, a nevím, proč by se měl za to omlouvat.
Jako já to v reálu z blízka neviděl a ty malé fotky na Bazoš, co se týče nějakých detailů, moc neukazují (třeba tam nevidím, čím se dělá zdvih stolu pro obrobek, u stolu pro šablonu vůbec nevidím nějakou možnost svislého pohybu – to bych viděl spíš jako problém to upravit), takže takto, jak to vidím, mi to jako něco, co by nešlo potenciálně použít, nepřijde.
Není třeba výsuvná pinola? Jestli to byla spíš na nějaké kopírovací frézování ve smyslu výroby třeba razidel, tvarových plochých obrobků atd. než gravírování písmen, tak asi mohli dělat záběr jen svislým pohybem stolu.
Nicméně třeba gravírovací vřeteno originál do pantografické frézky jsem někde i viděl prodávat.
Jestli to někoho zajímá tak si to, předpokládám, pojede osobně omrknout. Já to 100% kupovat nebudu, takže ani nebudu trávit čas prohlížením fotek mizerné kvality a přemýšlením jak je tam něco řešené. Stejně tak to, předpokládám, nebude 100% kupovat bu_bu, protože jinak by to sem asi nedával, aby mu to někdo vyfouk. Z toho důvodu nevidím jako chybu že to sem bu_bu dal, že nestrávil kvanta času detailním prohlížením fotek, a nevím, proč by se měl za to omlouvat.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
ale jo, tomu rozumím, ale ať se dívám jak se dívám na ten strojek z inzerátu, uniká mě v tom případě smysl těch pantografických ramen pokud do sebe zabírají dvě ozubené kola bez možnosti měnit vůči sobě nějak pozicimilan584 píše:Hlava musí být volně nad stolem akorát u klasický rytecky/nástrojařský kusový kopírky - takový, co tam máš ten prstobazmek ( http://img6.hyperinzerce.cz/x-cz/inz/12 ... k-21-4.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; ) https://www.youtube.com/watch?v=kV2tkT_0xdk" onclick="window.open(this.href);return false; - čas 4.26 na zvedání/spouštění. Kdežto u tohodle obvykle frézuješ podstatně víc silově - proto taky to má ten převod dopomala a náhon těma kolama - aby to táhlo a nebylo to jako když to naháníš tou koženou pikotkaničkoutumlik píše:podle mě ta vifikundace z vrchu je dodělávaná/dobastelná s tím, že prostě to vřeteno stálo a někdo to měl jako "klasickou" vertikálu, rozhodně ten pohon vřetene nemůže být takto řešený, protože ta hlava musí být volně nad stolem a pružný náhon přímo na ni, ne takto napevno, jako chtělo by to vidět z blízka, každopádně tak nějak to bude, stačí se na to kouknout pořádně...z šlapadla pro šicí stroj (Deckel, Alexander, Taylor, Maďároš.......)

mimochodem ta tkanička je tam taky a pravděpodobně šla přes ty kladky na to malé ozub kolo přes řemenici,
...třeba se to někdy domáknem

http://www.tumlikovo.cz/
Právě, že to asi někdo předělal na malou svislou frézku. Místo velkého ozubeného kola byly původně asi řemenice.
Já jsem viděl i bastl, že někdo udělal malou stolní frézku z rychloběžné hlavy k nástrojařské frézce (asi z FN22). Prostě k rameni přidělal nohu.
Já jsem viděl i bastl, že někdo udělal malou stolní frézku z rychloběžné hlavy k nástrojařské frézce (asi z FN22). Prostě k rameni přidělal nohu.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa