Schaublin 70 revolverový
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
a jak ten "revolverový" schaublin 70 vypadá? to jsem ještě nikdy neviděl, nemyslíš jen ten revolverový suport?david.1 píše:Lidi,nemáte někdo literaturu k revolverovýmu Schaublinovi 70? Nebo ještě líp,kdyby ho měl někdo doma na opisování..
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
nojo,myslím,má to revolverovou hlavu,pákový suport a tak.. Ale co jsem viděl na internetu,tak to byla orig.sestava z výroby,nebyly to přídavky na obyč.coustruhu.tumlik píše:a jak ten "revolverový" schaublin 70 vypadá? to jsem ještě nikdy neviděl, nemyslíš jen ten revolverový suport?david.1 píše:Lidi,nemáte někdo literaturu k revolverovýmu Schaublinovi 70? Nebo ještě líp,kdyby ho měl někdo doma na opisování..
http://www.terapeak.com/worth/schaublin ... 060290836/" onclick="window.open(this.href);return false;sisi píše:Taky bych ho rád viděl. Jestli jsi na netu našel obrázek tak ho sem dej.![]()
![]()
a co to jako je "nebyly to přídavky na obyč.coustruhu" ?david.1 píše:nojo,myslím,má to revolverovou hlavu,pákový suport a tak.. Ale co jsem viděl na internetu,tak to byla orig.sestava z výroby,nebyly to přídavky na obyč.coustruhu.tumlik píše:a jak ten "revolverový" schaublin 70 vypadá? to jsem ještě nikdy neviděl, nemyslíš jen ten revolverový suport?david.1 píše:Lidi,nemáte někdo literaturu k revolverovýmu Schaublinovi 70? Nebo ještě líp,kdyby ho měl někdo doma na opisování..
Všechny 65, 70, 102, 122, 123, 128, 125, a další

A pokud zaplatil (a to těžce), tak mu i udělali cokoli co šlo, totálně na míru pro jeho použití (pokud to bylo technicky realizovatelné).
Jinak mi nějak není jasné CO jako chceš opisovat

Jenže já mám právě ten pocit,že tohle je orig sestava,protože mám v podstatě přesně vyobrazenou verzi. Litinová vana na špony,lože z verze 1946 atd.Teď mě zrovna nezajímá revolverový suport,potřebuju spíš vědět něco k pohonu-motor,průměry řemenic,taky přední konec vřetene,příslušenství,co k tomu dodávali..
někdy mi to tu připadá skutečně jako u xxxxxx na dvorku.david.1 píše:Jenže já mám právě ten pocit,že tohle je orig sestava,protože mám v podstatě přesně vyobrazenou verzi. Litinová vana na špony,lože z verze 1946 atd.Teď mě zrovna nezajímá revolverový suport,potřebuju spíš vědět něco k pohonu-motor,průměry řemenic,taky přední konec vřetene,příslušenství,co k tomu dodávali..
Takže znova, snad to možná

- 65 i 70 je "skládačka" - co u toho je závisí pouze na tom, co si k tomu kdo koupil (objednal, dokoupil, sehnal, ukradl.....), žádná "komunální" seriová verze typu "pod jedním objednacím číslem je revolver, příčný píchací suport, vřeteník na futrech a jánevímco (viz ta fotka)"

Každá prodaná mašina (zrealizovaný prodej) je obsahem unikát, z čeho to je poskládaný a co u toho originál bylo se pozná pouze podle dodáku (faktury) kde je seriové čislo stroje (to na loži).
diskutovat o nějakých "pocitech" považuju za ztrátu času.
- vřeteníků byly mraky (za těch skoro 80 let, co se ta mašina vyráběla) - opět, co si kdo objednal, to dostal. W, F, futra, kosouhlý ložiska, válečky, kuželíky.....
- přední konec vřetene je podle kleštiny - podle toho, jestli to je W nebo F a jaký.
- motory se osazovaly různý, na stolní mašiny (bez fundamentu) obvykle to byly jednootáčkový NTK31J od H.Meidinger, 1400ot/min, 230/400V, 1.3/0.75A, 50Hz, hřídel na obě strany.
za příplatek byl i dahlander
řemenice
motor: 95/35
předloha: vlevo proti vřetenu 40/55/70 vpravo proti motoru 65/115
vřeteno: 78/60/45
Platí pro vřeteník na futrech, otevřený, W tažné kleštiny, pákové tažné upínání s palcema.
Celý pohon vřetene je takový nešťastný - moc to netahne, řemen musí být velmi napnutý, takže to rve do ložisek

Právě jsem se vrátil od nás ze dvorku a koukám,je tu příspěvek,konečně napsaný tak,abych ho i já pochopil.Přesně jak jsem potřeboval..Chtěl jsem vědět,co mám za vřeteno a už vím,že to budu muset buďto vyfotit a oměřit,protože podle znalostí předpokládám,že bys poznal,o jaké jde..Originální pohon mám (takový,jako je na obrázku,pokud se i to mohlo lišit),dokonce i s nějakými řemeny,ale motor už ke mně nedoputoval.Proto jsem se ptal,jakej tam byl plus průměry řemenic.Co se týká přídavností,to je ono,mám co prohlížet,shánět,dělat..Já se o tyhle stroje nikdy nezajímal-a tedˇ ,když už u mně bydlí se musím polepšit,tak promiň hloupé otázky.milan584 píše:někdy mi to tu připadá skutečně jako u xxxxxx na dvorku.david.1 píše:Jenže já mám právě ten pocit,že tohle je orig sestava,protože mám v podstatě přesně vyobrazenou verzi. Litinová vana na špony,lože z verze 1946 atd.Teď mě zrovna nezajímá revolverový suport,potřebuju spíš vědět něco k pohonu-motor,průměry řemenic,taky přední konec vřetene,příslušenství,co k tomu dodávali..
Takže znova, snad to možnápochopíš
- 65 i 70 je "skládačka" - co u toho je závisí pouze na tom, co si k tomu kdo koupil (objednal, dokoupil, sehnal, ukradl.....), žádná "komunální" seriová verze typu "pod jedním objednacím číslem je revolver, příčný píchací suport, vřeteník na futrech a jánevímco (viz ta fotka)"není a nebyla.
Každá prodaná mašina (zrealizovaný prodej) je obsahem unikát, z čeho to je poskládaný a co u toho originál bylo se pozná pouze podle dodáku (faktury) kde je seriové čislo stroje (to na loži).
diskutovat o nějakých "pocitech" považuju za ztrátu času.
- vřeteníků byly mraky (za těch skoro 80 let, co se ta mašina vyráběla) - opět, co si kdo objednal, to dostal. W, F, futra, kosouhlý ložiska, válečky, kuželíky.....
- přední konec vřetene je podle kleštiny - podle toho, jestli to je W nebo F a jaký.
- motory se osazovaly různý, na stolní mašiny (bez fundamentu) obvykle to byly jednootáčkový NTK31J od H.Meidinger, 1400ot/min, 230/400V, 1.3/0.75A, 50Hz, hřídel na obě strany.
za příplatek byl i dahlander
řemenice
motor: 95/35
předloha: vlevo proti vřetenu 40/55/70 vpravo proti motoru 65/115
vřeteno: 78/60/45
Platí pro vřeteník na futrech, otevřený, W tažné kleštiny, pákové tažné upínání s palcema.
Celý pohon vřetene je takový nešťastný - moc to netahne, řemen musí být velmi napnutý, takže to rve do ložisekšpatně se to nastavuje (předloha je na futrech, jakákoli vůle má fatální vliv na spadávání řemene, použitý je Habasit š.15mm). Pokud originál pohon není, tak bych to udělal nějakým malým slušným PU klíňákem, na motor měnič, pro pohon příslušenství samostatný motor (novější mašiny to tak měly - společný motor pro vřeteno a ten kulatý Habasit byl pouze u starých mašin).
Děkuju moc.
Ještě otázka-dokážeš z výrobního čísla určit rok výroby?
A mohl bys laskavě všem ostatním zkusit vysvětlit, PROČ když už Tě teda zajíma co máš za vřeteník z 70 jsi nedal do prvního příspěvku POUŽITELNOU fotku toho konkrétného vřeteníku s dotazem "co to je za typ vřeteníku, z jaké doby a pro jaké kleštiny"
místo těch X příspěvků s nějakýma fotkama které jsou stažené odněkud - s konkrétní mašinou nemají NIC společného (viz třeba ta černobílá) a proč sem píšeš ty nesmysly o nějakých pocitech?
Takže až bude konečně jasné otázka (ne nesmysly o revolveru, když tě zajíma vřeteník) a odpovídající KONKRÉTNÍ fotky (to už vůbec), má smysl pokračovat.
Co se týče čísla tak přesně ne - mašiny jsou sice číslované plus mínus za sebou, ale vím o konkrétních mašinách, kde to příliš nesedí - na druhou stranu bezpečně vím, že když si třeba kdysi Mikrotechna a nebo Tesla a další objednávala víc stejných (cca stejný soupis příslušenství, stejná skladba mašiny ) mašin najednou, tak měly čísla hned po sobě - takže nějaká mírná
logika v tom je.
Ale jde cca odhadnout mašina podle provedení, barvy a vůbec - protože to má kontinuitu a celkem známý a logický vývoj - v průběhu časů se toho spousta měnilo, což se celkem ví (dokumentace jsou mezi provozovatelama mraky, mašin to samý).

Takže až bude konečně jasné otázka (ne nesmysly o revolveru, když tě zajíma vřeteník) a odpovídající KONKRÉTNÍ fotky (to už vůbec), má smysl pokračovat.
Co se týče čísla tak přesně ne - mašiny jsou sice číslované plus mínus za sebou, ale vím o konkrétních mašinách, kde to příliš nesedí - na druhou stranu bezpečně vím, že když si třeba kdysi Mikrotechna a nebo Tesla a další objednávala víc stejných (cca stejný soupis příslušenství, stejná skladba mašiny ) mašin najednou, tak měly čísla hned po sobě - takže nějaká mírná

Ale jde cca odhadnout mašina podle provedení, barvy a vůbec - protože to má kontinuitu a celkem známý a logický vývoj - v průběhu časů se toho spousta měnilo, což se celkem ví (dokumentace jsou mezi provozovatelama mraky, mašin to samý).
Tomu úplně nerozumím - co to je ta přídavnost - jestli myslíš příslušenství, tak obvykle vše pro 70 vzájemně pasuje - samozřejmě v rámci klasické strojařiny - takže třeba revolver má díry protočený vždy proti konkrétní mašině, takže když je revolver z jiné mašiny, tak je vždy jasně míň v ose než když je s tom mašinou spárovaný v rámci původní dodávky. Ovšem i tak to je míň než u jiných "normálních" mašin (o všelijakých čínských peklechdavid.1 píše: Co se týká přídavností,to je ono,mám co prohlížet,shánět,dělat ....

Ne,takhle dramaticky to nemyslím,mám v podstatě sestavu,jak je to na té fotce,tzn. ke zprovoznění chybí krom toho zmíněného motoru jen držáky nástrojů a max.pákový suport .Taky proto jsem se vyptával na zakončení vřetene,protože mám takovej dojem,že závit M27x1,5 by tam být asi neměl..Posílám fotky,ať nelítáme pořád jen v teoretické rovině.milan584 píše:Tomu úplně nerozumím - co to je ta přídavnost - jestli myslíš příslušenství, tak obvykle vše pro 70 vzájemně pasuje - samozřejmě v rámci klasické strojařiny - takže třeba revolver má díry protočený vždy proti konkrétní mašině, takže když je revolver z jiné mašiny, tak je vždy jasně míň v ose než když je s tom mašinou spárovaný v rámci původní dodávky. Ovšem i tak to je míň než u jiných "normálních" mašin (o všelijakých čínských peklechdavid.1 píše: Co se týká přídavností,to je ono,mám co prohlížet,shánět,dělat ....ani nemluvě) , z pohledu běžného hobbisty to není problém - ovšem pro skutečně přesnou výrobu je obvykle nutné si to sám srovnat - přehazovat revolvery mezi různýma mašinama není zrovna moc dobrý nápad.