Házivost vřete MCV1000

Odpovědět
MasZ

5. 2. 2017, 12:53

Zdravím všechny odborníky,

chtěl bych se na Vás obrátit s dotazem jak definovat problém házivosti vřete. Nejsem tak úplně strojař, nicméně bavím se tím a před časem se mi do rukou dostalo CNC z Kovosvitu MCV1000 r.99. Bylo docela v žalostném stavu, nicméně většinu problémů jsem vyřešil až na jeden:
Kdykoliv upnu nástroj do vřete, tak se objeví házivost necelé 0,1mm, ale to je zpravidla jen v případě, kdy nástroj vyvolám ze zásobníku a upne se v cyklu. V případě, že nástroj upnu ručně, tak se tato házivost ztratí ( není pravidlo, že vždy ). Když jsem měřil dotykovým úchylkoměrem házivost upínací vložky vřetene, tak jsem zaznamenal je velice nepatrné vychýlení ... možná 0,0Xmm což mi brání v utvrzení se v teorii, že vřeteno je např. nabourané, nebo jsou v háji ložiska.
Napadlo mě, že například upínací mechanismus neupíná dostatečnou silou, nebo že je nějaké část upínací vložky natolik opotřebená, že nedrží nástroj pevně.

Rád bych tedy vznesl dotaz na všechny z Vás co se této problematice věnujete a v případě, že máte nápad ťukli ho sem ať vím jakou cestou se vydat dál.

Předem díky :)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2017, 1:16

Nejdřív musíš vědět jestli není vymlácená dutina (měl jsem) .Tak jak jednoduše na to .Potřebuješ kalibr ,a protože ho nemáš potřebuješ novej ,nebo skoro novej nástrojovej držák.Z něj vyšroubuješ vtahovací čep .Potom válečkem s krátkým chlupem naválečkuješ tenkou souvislou vrstvu tušírovací barvy .Následně odšroubuješ kameny ze vřetena .Vrazíš nástrojový držák ručně do vřetena a párkrát otočíš tam a zpět tak o 90stupňů,potom kužel vytáhneš a prohlídneš dutinu a nástrojovej držák jestli všude píše (nafoť). Pak ještě uděláš kontrolu dutiny páčkovým úchylkoměrem (pupitas)v několika hladinách ať víš kde je to vytlučený.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
MasZ

5. 2. 2017, 7:57

Děkuji za velmi přínosný návod. Seženu barvu a ověřím stav. V případě, že zjistím opravdu poškození stěny, tak bych se chtěl zeptat jaké jsou možnosti o opravě resp. zda řešit opravu, nebo se dá vyměnit jen pouzdro či je to na nějakou komplikovanější opravu celého vřete.

:shock:
fmodel
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2017, 8:28

No zaprvé se musíš hodně modlit protože se vyráběli vřetena ve dvou provedeních ,jedna verze je nitridovaná a to je při větším opotřebením průšvih a druhá verze je cementovaná to je dobrý protože hloubka cementace je dost velká a není problém dutinu přebrousit.
Dutina se přebrušuje na rozebraným vřetenu . Mě holé přebroušení stálo 2000+DPH ale vše jsem si připravil ,pak jsem přez aaapoptávku koupil ložiska asi 16000+pár stovek vazelína a pak už potřebuješ jen znalosti ,horkovzdušný sterilizátor nebo čistou pec a nějakej cit pro materiál .
fmodel
Kontaktovat uživatele:

5. 2. 2017, 8:32

Jo ještě detail ,to vřeteno je poháněný řemenem nebo je to elektrovřeteno?
MasZ

6. 2. 2017, 2:24

Vřeteno je poháněné řemeny ... dnes se snad doberu k tomu zjistit zase o něco víc ... snad to nebude tragedie
MasZ

6. 2. 2017, 2:57

Přikládám foto nástrojové dutiny. Kdy jsem do ní pořádně náhledl, tak jeden z upínacích kamenů je podstatně zedřený oproti ostatním. Udělal jsem si značku z venku vřetene, upnul nástroj a na hodinkách jsem našel právě v místě toho kamene největší výchylku což by nasvědčovalo tomu, že v tomto místě dojde ke špatnému uchycení .... otázka zda je má dedukce správná? :shock:

Další rozdíl, který jsem zjistil je v předepsané vzdálenosti upínací kleštiny od hrany vřetene ( v návodu 101,1 mm ) já mám ve skutečnosti 103,2 mm což by zase mohl znamenat, že nástroj je kleštinou málo vtáhnut do dutiny.
Přílohy
mcv1000.jpg
Naposledy upravil(a) MasZ dne 6. 2. 2017, 3:14, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2017, 3:01

To koupis jako nahradni dily
Urcite vymenit je to uplne dojebane
Co ta dutina?
Ta vypada taky zbidacene a to neni zaostrena
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
MasZ

6. 2. 2017, 3:18

Dutina na tom kupodivu není až tak úplně špatně. Stopy po brusu vážně nemá, ale že by byla vyšmajdaná to není. Spíš se ještě pokusím seštelovat vzdálenost kleštiny od čela vřetene. Ta by podle manuálu měla být 101,1mm a v mém případě je 103,2mm což určitě taky bude dělat problémy...
fmodel
Kontaktovat uživatele:

6. 2. 2017, 4:09

Ta dutina není nejkásnější vraž na stůl hodinky a změř házení dutiny tak 5mm od vstupu do dutiny (jednoduše pupitas)nebo trochu víc hraní 1/1000 hodinky házivost bys na 1/100 neměl ani naměřit . Ta kleština bude možná úplně na srač... pokud se jen nehla v závitu .To házení si myslím nebude tou kleštinou ,ta bude jen jeden z problémů.
MasZ

6. 2. 2017, 4:25

Zkusil jsem na stovkovém pupitas, tisickovy bohužel nemám. Tam se ručička ani nehla. Stejně tak jsem namodřil nástrojový držák a udělal pár otáček v dutině a obkreslení bylo více méně po celém plášti rovnoměrné, ne dokonale... každopádně házivot samotné dutiny je mizivá, oproti té, která je při upnutém nástroji. Tam lítá 0,1mm. Zítra dovezu tisickovy pupitas a zkusím to změřit na přesno. Kleštinu určitě vyměním, pokusím se ji objednat a uvidíme.
Když se nic nezmění, tak nezbude než vřeteno ven a sehnat někoho kdo by se s ním pomazlil jestli teda to bude mít ještě smysl...
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“