chtěl bych se na Vás obrátit s dotazem jak definovat problém házivosti vřete. Nejsem tak úplně strojař, nicméně bavím se tím a před časem se mi do rukou dostalo CNC z Kovosvitu MCV1000 r.99. Bylo docela v žalostném stavu, nicméně většinu problémů jsem vyřešil až na jeden:
Kdykoliv upnu nástroj do vřete, tak se objeví házivost necelé 0,1mm, ale to je zpravidla jen v případě, kdy nástroj vyvolám ze zásobníku a upne se v cyklu. V případě, že nástroj upnu ručně, tak se tato házivost ztratí ( není pravidlo, že vždy ). Když jsem měřil dotykovým úchylkoměrem házivost upínací vložky vřetene, tak jsem zaznamenal je velice nepatrné vychýlení ... možná 0,0Xmm což mi brání v utvrzení se v teorii, že vřeteno je např. nabourané, nebo jsou v háji ložiska.
Napadlo mě, že například upínací mechanismus neupíná dostatečnou silou, nebo že je nějaké část upínací vložky natolik opotřebená, že nedrží nástroj pevně.
Rád bych tedy vznesl dotaz na všechny z Vás co se této problematice věnujete a v případě, že máte nápad ťukli ho sem ať vím jakou cestou se vydat dál.
Předem díky