Systém digitálního odměřování polohy (DRO) + LED displej
Pravidla fóra
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .
Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
Sekce se vypíná, inzerujte v našem novém bazaru https://www.strojirenstvi.cz/bazar .
Vyžadujeme: !!! prodejní cenu !!! nasledné smlouvání o ceně je přípustné. Smysluplný, výstižný a nejlépe stručný popis zboží. Doporučená je kvalitní čitelná fotografie. Zakazujeme: !!! Nabízet zboží pocházející z trestné činosti !!! Pomlouvat zboží, zesměšňovat cenu, nebo prodejce. Inzerovat s odkazem na komunikaci mimo forum (e-mail, telefon a podobne) vyjma bazaru na www.strojirenstvi.cz/bazar. Nesplnění podmínek vede k okamžitému smazání inzerátu, v krajním případě k BANu. Aukce vyjma Holandské dražby je zde přísně zapovězena!
Kupujici vzdy musi nejprve reagovat verejne do vlakna a az pote psat soukromou zpravu. Jde o to aby bylo verejne jasne kdo byl prvnim zajemcem.
Zamknutí/odemknutí inzerátu, smazání a moderaci administruje Ben Ash
zajímalo by mě jak se v praxi chová ta páska, která je přilepená. zejména na změnu teplot, špony, emulze, olej apod. Dnes používám výhradně napevno přidělané "posuvky" a ty více či měné vyhovují.
V datasheetu té pásky se píše výrobní přesnost na 1m délky. Nikde jsem ale neviděl přesnost toho čidla (nikoliv rozlišení). Dělal jste někdo nějaká měření anebo ještě lépe porovnání s tradičním měřením?
V datasheetu té pásky se píše výrobní přesnost na 1m délky. Nikde jsem ale neviděl přesnost toho čidla (nikoliv rozlišení). Dělal jste někdo nějaká měření anebo ještě lépe porovnání s tradičním měřením?
- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pro kontrolu vyrobil jsem si vlastní přípravek. Viz foto. Na zadní straně je vidět referenční optické pravítko. Podle měřeni, páska má rezervu přesnosti. Měřil jsem pásku s deklarovanou přesnosti 40µm/m. Chyba nepřesáhla cca 25-30 µm/m.
Ohledně dlouhodobé stability vlastní zkušenosti zatím nemám. Začal jsem s tím pracovat asi před půlrokem. Podle výrobce magnetická páska je vyztužená nerezovou páskou se zvýšenou tepelnou stabilitou. Tyto pásky vyrábí světoznámá německá firma BOGEN Electronic GmbH. Není to žádná čína. Pásky mají vše potřebné evropské certifikáty kvality a zkoušky. Prodávají se po celém ve velkém množství. Proto nemám důvod zpochybňovat kvalitu tohoto zboží. Momentálně jsem navázal s firmou BOGEN přímou komunikaci. Abych měl informace z první ruky.
Zjistím podrobnosti ohledně dlouhodobé stability a dam vědět.
Ohledně špon.
Zaprvé, horká špona může pásku popálit. Zadruhé, jelikož páska je magnetická (normálně se přilepí ke kovu pokud přiložíte) tak bude sbírat na sebe malé spony a kovový prach. Může to poškodit pásku a dokonce poškrabat i snímač. Proto je potřeba maximálně ohradit pásku od přímého kontaktu se šponou a prachem. Promyšlené umístění a kryt měly by tomu zabránit. Ne vždy se to povede dokonale a proto ne bude na škodu občas pásku zkontrolovat a otřít ji hadříkem.
Standardní obrábějící olej a olejová emulze neměly by podle výrobce pásce vadit. Na stránkách firmy Spezial je tabulka chemické odolnosti a technický list pásky.
http://www.spezial.cz/news/magneticke-p ... zorum.html
Samotný senzor je velíce odolný vůči různým kapalinám které se vyskytují během provozu obrábějícího stroje. A vadilo by jemu jen to, co by vadilo i samotnému stroji. Kyselina, chlor, zásadité roztoky. Kablík je z PVC. Ten je náchylný na chemická rozpouštědla na bázi acetonu, toluenu atd.
.
Ohledně dlouhodobé stability vlastní zkušenosti zatím nemám. Začal jsem s tím pracovat asi před půlrokem. Podle výrobce magnetická páska je vyztužená nerezovou páskou se zvýšenou tepelnou stabilitou. Tyto pásky vyrábí světoznámá německá firma BOGEN Electronic GmbH. Není to žádná čína. Pásky mají vše potřebné evropské certifikáty kvality a zkoušky. Prodávají se po celém ve velkém množství. Proto nemám důvod zpochybňovat kvalitu tohoto zboží. Momentálně jsem navázal s firmou BOGEN přímou komunikaci. Abych měl informace z první ruky.

Zjistím podrobnosti ohledně dlouhodobé stability a dam vědět.
Ohledně špon.
Zaprvé, horká špona může pásku popálit. Zadruhé, jelikož páska je magnetická (normálně se přilepí ke kovu pokud přiložíte) tak bude sbírat na sebe malé spony a kovový prach. Může to poškodit pásku a dokonce poškrabat i snímač. Proto je potřeba maximálně ohradit pásku od přímého kontaktu se šponou a prachem. Promyšlené umístění a kryt měly by tomu zabránit. Ne vždy se to povede dokonale a proto ne bude na škodu občas pásku zkontrolovat a otřít ji hadříkem.
Standardní obrábějící olej a olejová emulze neměly by podle výrobce pásce vadit. Na stránkách firmy Spezial je tabulka chemické odolnosti a technický list pásky.
http://www.spezial.cz/news/magneticke-p ... zorum.html
Samotný senzor je velíce odolný vůči různým kapalinám které se vyskytují během provozu obrábějícího stroje. A vadilo by jemu jen to, co by vadilo i samotnému stroji. Kyselina, chlor, zásadité roztoky. Kablík je z PVC. Ten je náchylný na chemická rozpouštědla na bázi acetonu, toluenu atd.
.
Naposledy upravil(a) SITALL dne 17. 2. 2017, 10:30, celkem upraveno 1 x.
25 let v oboru audio/video
24 let v oboru senzorů a měřících přístrojů
- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
A ještě jedna důležitá věc. V žádném případě nezkoušet si čistit pásku od kovového prachu a spon s pomoci různým udělátek na bázi magnetů !!!
Může to nenávratně poškodit pásku !!!
Může to nenávratně poškodit pásku !!!
Opticka & magneticka pravitka jsou zajimave tema. Rozdeluji soudruhy na dva tabory. Nekteri dodavatele treba Jirku vynasi magneticka do nebe a preferuji pred optickymi. A naopak nekteri clenove, ktere respektuji je tady zase kritiziji. Tady by bylo opet velkou vyhodou pouziti standard DRO panelu. Magneticke pravitko je opravdu levne a vsude se vejde, kdyz nebude fungovat nebo bude na nejake ose zlobit, muzu ho nahradit optickym. MN 80 si s optickymi predstavit treba moc neumim. Podle zatim nacerpanych informaci muzu na jednom panelu kombinovat oba typy pravitek a snimacu.
- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Kdy si jsem pracoval v jedné pražské firmě na výrobě digitálních panelových měřících přístrojů. Ampérmetry, voltmetry, čítače atd. Volá nám zákazník z jednoho pražského plaveckého areálu. Zlobí přístroj... Udělejte s tím něco... Přijeli jsme tam. Šli jsme do místnosti kde se měří parametry vody. Chlor, pH, teplota atd. Ukazuje na náš 6 místný monitor procesu který měří chlor v bazénu a povídá. Je to nějaký divný... poslední dvě místa lítají. Asi je to rozbitý...
To samé, když tady se bavíme o tisícinách u hobby strojů. Mám mimo jiné i frézku OPTImill BF 20 Vario. Pokud upevním na vřetenu úchylkoměr a trochu si zatlačím na hlavu frézky, tak ten se posune i v desetinách. Ptal jsem se na to u dodavatele. Prý je to OK. Anebo kup si stroj za 10x tolik. Tak tedy nevím, zda má cenu pořizovat na to optická pravítka... Koupil jsem magnetická. A votom to je....

To samé, když tady se bavíme o tisícinách u hobby strojů. Mám mimo jiné i frézku OPTImill BF 20 Vario. Pokud upevním na vřetenu úchylkoměr a trochu si zatlačím na hlavu frézky, tak ten se posune i v desetinách. Ptal jsem se na to u dodavatele. Prý je to OK. Anebo kup si stroj za 10x tolik. Tak tedy nevím, zda má cenu pořizovat na to optická pravítka... Koupil jsem magnetická. A votom to je....

- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Žádný protokol jsem tenkrát nepořizoval. Jen jsem si chtěl vyzkoušet jak to funguje. Byla to první zkušenost s podobným měřením a i přes malou vůli v ložisku přípravek nefungoval tak, jak jsem si to představoval. Momentálně ho předělávám. Až bude hotový změřím to a dam do tabulky.
- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ne. Uvnitř snímače je procesor, výstup je datový a má to vlastní protokol. Ale pokud je to potřeba, mohu to předělat i na výstup AB.
- SITALL
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý nápad. Ale mám obavy, že to bude mít dramatický vliv na rozměr senzoru. Momentálně kablík má pouze 4 dráty a průměr 2,5mm. Na to se dá použít kovovou chráničku s průměrem 5mm (vnitřní průměr je cca 3mm). Pro výstup ABZ s negaci + napájení bude potřeba celkem 8 drátů!!! Bohužel zatím jsem nenašel 8 drátový kvalitní kabel s průměrem pod 6mm. Ten bude potřebovat kovovou chráničku s vnějším průměrem min. 8mm. Přičemž je potřeba počítat s tím, že pokud chránička je navlečená na kabel moc těsně tak tohle pak hodně omezuje flexibilitu kabelové sestavy a namáhá i samotný kabel. Čili pro pohodlnou práci a dlouhou životnost kabelů je potřeba použit chráničku s vnitřním příměrem od 8mm. Což u nerezového provedeni je chránička s vnějším průměrem 10mm!!! K tomu ještě je potřeba počítat s tím, že při ohýbáni tak velké kabelové sestavy, na samotný senzor působí dost velká mechanická sila. Ve výsledku = větší pouzdro s pořádným ukotvením. Jinak přesnost celé měřící sestavy bude velíce pochybná.
Dalším problémem je to, že na plošném spoje senzoru je potřeba mít dost místa na zapojení všech 8 drátů.
No tady už jsme málem u velikosti optických pravítek a kouzlo malých magnetických senzorů je pryč...
Dalším problémem je to, že na plošném spoje senzoru je potřeba mít dost místa na zapojení všech 8 drátů.
No tady už jsme málem u velikosti optických pravítek a kouzlo malých magnetických senzorů je pryč...