Arduino+CNC

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
Mex

11. 2. 2017, 2:40

Hades píše:a těď do mne Mexi, jenže já su starej blb, co ještě programuje v asembleru aCéčko bere jako nutné zlo... :D
Nechtěl jsem se do tohodle vlákna montoval, ale když už jsem byl vyzván ...
Lidi mají různé úchylky. Někdo se nechá svázat, mlátit rákoskou a ještě za to platí, někdo jiný zase programuje v Assembleru. ;-)
Já jsem kdysi dávno (někdy v době, kdy vznikalo hnědé uhlí) v Assembleru taky hodně dělal a nedal na to dopustit. Psal jsem nejen pro jednochipy (tam to tehdy ani moc jinak nešlo), ale i pro PC. Třeba TCP/IP stack, který jsem před nějakými 23 roky napsal pro PC právě v Assembleru se rutinně používá dodnes v docela kritických aplikacích.

Jenže čas oponou trhnul a změněn je svět.
Kvalita a dostupnost překladačů C se silně zvýšila, a hlavně se dramaticky zvedl výkon a možnosti hardware. Takže jistě to stále jde dělat stejně jako kdysi, ale už je to skoro zbytečné, protože v tom Céčku danou věc napíšu mnohem rychleji, přehledněji a udržovatelněji (to je velmi silný důvod). Teoreticky samozřejmě kvalitní programátor napíše kód v Assembleru líp, než to přeloží překladač. Jenže v praxi to už často bývá naopak, protože prostě v tom Céčku píšu o tolik snadněji, že mám čas a sílu udělat optimalizaci algoritmu na vyšší úrovni (samozřejmě mluvím o rozsáhlejších projektech, ne o nějakém blikání LEDkou).
Ale ani při práci v C se Tvé Assemberovské know-how neztratí. Lidi, kteří někdy dělali v Assembleru mají většinou mnohem větší cit pro to, jak dobře napsat program i ve vyšším jazyce. Je to asi něco podobného, jako uživatel CNC, který dělal a umí na klasice, má větší cit pro stroj a materiál než někdo, kdo to zná akorát přes monitor počítače.

K otázce Arduina: jako školní projekt to bylo udělané skvěle. V době vzniku to asi bylo dobré řešení i pro nějaké skutečné nasazení, nejen pro blikání LED.
Jenže i tady čas oponou trhnul. Dneska se dá za víceméně stejné peníze pořídit mnohem lepší a výkonnější hardware. Než koupit za 2 USD Arduino, tak to raději za 2.5 USD koupím desku se 32-bitovám ARMem. A místo 2 KByte RAM mám 20 KByte, místo 16 MHz to jede na 72 MHz, a kromě toho to má mnohem výkonnější periferie. A právě ty periferky jsou něco, co se počítá. Takže třeba čítače na tom ARMu mají hardwarovou podporu pro připojení enkodérů. Prostě tam připojím linky A a B a hardware se mi sám stará o to, že v kterémkoli okamžiku znám přesnou polohu. A kdo někdy programoval obsluhu rychlého enkodéru bez HW podpory tak ví, že to není taková sranda, zvlášť pokud se ještě pracuje s nekvalitními enkodéry a je třeba řešit filtrování zákmitů.

Kvůli čemu ale stojí zato Arduino stále používat je právě GRBL, a pak různé sytémy pro 3D tiskárny. To GRBL a všechny jeho deriváty je skvěle napsaný software, který z toho (na dnešní dobu mizerného) hardware vyždímal opravdu neskutečně moc.
Tady fakt klobou dolů.
marabu

11. 2. 2017, 4:18

tak ted nevím co to pro mne znamená .................
přestřelujete se kdo v čem programuje ale to mi nepomuže jde mi o to že se to chci naučit zvladnout převod 3d obrazu do g kodu a vnějakém programu to poslat na stroj kterej zatím zvladne třeba polystyren ....prostě za malej peníz se s tím nějak seznámit a zjistit jestli to zvládnu
čekal jsem nějaké schema a cody pro to arduino s těmy drivery co jsem psal ......a nebo mě naveďte už jsem viděl i cnc mini s tímhle https://www.aliexpress.com/item/5V-4-ph ... .44.SRwMMU" onclick="window.open(this.href);return false; cena 30kč u nás jeden doma mám nebo je dokonce cnc schield plus 4 drivery něco kolem 300 kč k tomu 3x nema 17 cca 900 kč s toho se nepo..... a navíc stačí jen uploadnout arduino a a jede to .........
když někdo napíše že to nemá cenu s tím dc ať se na to vybodnu a pořídím to a to tak jsem hned o kus dál
dnes jsem byl na šrotáku přivezl jsem 4x tyč pruměr 25mm z kluznými vozíky délka 650mm mám tam odložené ještě 4 kuosky i s vozíky na pondělí ,nenechám to tam!!!! !!!!vymontoval jsem to ze stroje na výrobu plastových oken bylo tam i spousta pístnic z hliníku na vzduch různých velikostí dva jsem si dovezl a elektronika s obrazovkou do které někdo vjel krumpáčem elektro ventily už někdo vymontoval zustaly jen nějaké regulátory tepla se snímači pak sem dám i fotky ...ale snad to bude dobrej základ na malé cnc jen ty tyče váží 30kg
....čekám na rady a že mi pomůžete ..............
Mn-80
marabu

11. 2. 2017, 4:59

tohle bych chtěl udělat jen ta nosná část by byla asi místo profilového hliníku tak výpalky z 15mm blotny
Obrázek
a tohle jsem přivezl
Obrázek

Obrázek

a přibral jsem i dvě pístnice
Obrázek
Mn-80
marabu

11. 2. 2017, 5:20

a co mi řeknete k tomuhle pro začátek http://arduino-shop.cz/arduino/1232-cnc ... 18694.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Mn-80
Mex

11. 2. 2017, 5:36

No a co bys jako chtěl slyšet?
Začneš s Arduinem a samodomo DC servem. Pak pružně přejdeš na docela rozumnou běžnou koncepci použití klasických krokáčů, abys skončil u oddělovací desky pro PC.
Co se na to dá říct? Snad jenom zkus napřed trochu číst, pak přemýšlet, a teprve pak se ptát na zbývající nejasnosti.
marabu

11. 2. 2017, 5:51

já u toho sedím už třetí den a nevím si rady nevyznám se v tom to co jsem chtěl je prvně použít to co jsem měl doma ... to jest Arduino a 2x driver L698N a motory s tiskáren
našel jsem na nějakých stránkách schema zapojení i sketche ale tam to ovládal linuxem jenže jsem narazil na to že pod win v grbl to nejede aspon ne v tom zapojení
proto žádám o radu tady ...co by bylo nejvhodnější a pokud možno nejlevnější nejlepe jako celek když už bych měl jít jyným směrem narazil jsem na další https://cnc.inshop.cz/driverove-desky/d ... -motoru-5a" onclick="window.open(this.href);return false; nic o tom nevím takže potřebuju od nuly ....
Mn-80
marabu

11. 2. 2017, 7:45

Mex píše:No a co bys jako chtěl slyšet?
Začneš s Arduinem a samodomo DC servem. Pak pružně přejdeš na docela rozumnou běžnou koncepci použití klasických krokáčů, abys skončil u oddělovací desky pro PC.
Co se na to dá říct? Snad jenom zkus napřed trochu číst, pak přemýšlet, a teprve pak se ptát na zbývající nejasnosti.
a když už se ptáš co bych chtěl slyšet ......tak je to tu napsáno chtěl jsem schema jak to napojit čím to ovládat pod win ....to by stačilo (myslím pro to arduino )
zatím jsem jen dostal odkazy na videa nebo na další odkazy kde byli další odkazy a zase další odkazy ...... už mi s toho jde hlava kolem a přitom by mi stačilo něco jako je na obrázku
Obrázek

a ještě odkaz kde jsem čerpal http://www.homofaciens.de/technics-mach ... 2-1_ge.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Mn-80
j-k

11. 2. 2017, 8:21

Nerad se tu do toho pletu. Ale pokud jde o ovládání té hračky nahoře něčím podobným si procházím. Rozhýbávám 6040 přes arduino. Z nedostatku času na tomto mém projektu dělám už delší dobu. Nejdřív jsem pořídil arduino a trochu se s ním seznámil (propojení s počítačem nahrávání programu na ovládání GRBL a posléze ovládání grbl přes gkod) Poté jsem pořídil desky TB6560 a propojil to s motorama nema23. Tyto desky jsem poté vyměnil za TB6600. Pak jsem sehnal mechaniku přes vánoce to propojil a odzkoušel. Nyní ještě vyměním trafo (je moc výkonné a při zapnutí vyhazuje jistič). A doufám že už brzo budu fungovat. momentálně čeká na oteplení, v dílně se mě nechce mrznout, nemám vytápění. Veškeré informace jsou tady na fóru jak propojit atd. stačí jen hledat. Případně se podívat na trubku. Místní na podobné otázky odpovídaly již mnohokrát a už je to moc nebaví a ani se jím nedivím. To že jde někomu hlava kolem je jen začátek, bude hůř :D .
marabu

11. 2. 2017, 9:06

j-k píše:Nerad se tu do toho pletu. Ale pokud jde o ovládání té hračky nahoře něčím podobným si procházím. Rozhýbávám 6040 přes arduino. Z nedostatku času na tomto mém projektu dělám už delší dobu. Nejdřív jsem pořídil arduino a trochu se s ním seznámil (propojení s počítačem nahrávání programu na ovládání GRBL a posléze ovládání grbl přes gkod) Poté jsem pořídil desky TB6560 a propojil to s motorama nema23. Tyto desky jsem poté vyměnil za TB6600. Pak jsem sehnal mechaniku přes vánoce to propojil a odzkoušel. Nyní ještě vyměním trafo (je moc výkonné a při zapnutí vyhazuje jistič). A doufám že už brzo budu fungovat. momentálně čeká na oteplení, v dílně se mě nechce mrznout, nemám vytápění. Veškeré informace jsou tady na fóru jak propojit atd. stačí jen hledat. Případně se podívat na trubku. Místní na podobné otázky odpovídaly již mnohokrát a už je to moc nebaví a ani se jím nedivím. To že jde někomu hlava kolem je jen začátek, bude hůř :D .
tak asi blbě hledám ale nikde jsem schema na arduino a L298N kmplet cnc nenašel a ani čím to ovládat tedy ne které bych rozjel pod win vždycky jen pár kodů jen na odskoušení..... neumím programovat tak stale hledám ale .....asi skončím u toho cnc schieldu s driveri A4988 aspon na to učení a bastlení na tohle je návodů spousta
Mn-80
j-k

11. 2. 2017, 9:25

Jak čím to ovládat? Přeci je to tu napsané :!: Do arduina nahrát knihovnu GRBL, to je ovladač pro arduino. Do win. pokud to tam nemáš nahrát ovladač Java a poté stáhnout program UniversalGcodeSender. V programu UniversalGcodeSender se nastaví jak krajní hodnoty pro ovládání cnc, tak do něj sypeš Gkod. On pak louskáním kodu hejbe s CNC. Co víc potřebuješ vědět? Také jsem se v tom chvíli ztrácel jaké používat programy. Hlavně je to chce brát programy z oficiálních stránek jiné jsou často prolezlé viry.
Jinak těch programů na ovládání je víc, tak je z čeho vybírat.
Odborníci promiňte mou mluvu jestli nepoužívám správné výrazy.
Ps : propojení komplet s L298N jsem tohoto nehledal, ale musí stačit http://blog.protoneer.co.nz/grbl-arduin ... in-layout/" onclick="window.open(this.href);return false;, či http://www.robotshop.com/letsmakerobots/node/38245" onclick="window.open(this.href);return false; a musí to jít ne?
lubbez

11. 2. 2017, 9:46

Schéma si vem třeba z první 3D tiskárny na kterou narazíš, vyházej zbytečné věci a máš to. Dokonce můžeš použít i ten ramps shield. Pak si vem soft a udělej s ním totéž, prostě vyházej vše zbytečné a máš hotový pohyb ve třech osách. Musíš se ale naučit programovat. Pokud trvaáš na Arduinu, pak bych volil grbl. Bez základních znalostí programování to ale prostě nejde. Druhá varianta je, že si koupíš ten oddělovací bázmek, 3 drivery a 3 krokáče a budeš laborovat s Machem.
Thomeeque

11. 2. 2017, 9:47

j-k píše:Jak čím to ovládat? Přeci je to tu napsané :!: Do arduina nahrát knihovnu GRBL..
On chtěl ale použít DC motory s enkodéry, nikoliv krokáče, to GRBL přímo ovládat neumí.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
j-k

11. 2. 2017, 10:12

Vždyť nahoře píše o nema 17:
čekal jsem nějaké schema a cody pro to arduino s těmy drivery co jsem psal ......a nebo mě naveďte už jsem viděl i cnc mini s tímhle https://www.aliexpress.com/item/5V-4-ph" onclick="window.open(this.href);return false; ... .44.SRwMMU cena 30kč u nás jeden doma mám nebo je dokonce cnc schield plus 4 drivery něco kolem 300 kč k tomu 3x nema 17 cca 900 kč s toho se nepo..... a navíc stačí jen uploadnout arduino a a jede to .........
když někdo napíše že to nemá cenu s tím dc ať se na to vybodnu a pořídím to a to tak jsem hned o kus dál
Podle toho jsem odpověděl, jít cestou krokáčů
marabu

11. 2. 2017, 10:17

je třeba to přečíst celé .........................
prve byla snaha udělat to s toho co mám doma to jest dc motory s tiskáren na l298N arduino unu a win
to mělo být na nauku ale nepochodil jsem další uvaha (levná varianta) cnc schield a driveri A4988
hlavně jsem psal že začínám a potřebuju nekam navést

jde mi o to abych měl doma něco malého na čem bych skoušel a učil se
a ano psal jsem i o nema 17 ale mám v umyslu si udělat do dílny nějaké to cnc co by zvládlo hliník popřípadě nějaké to měké železo a ty 17 by na to asi slabé ale to až jak se s tím právě poperu a budu umět obsluhovat a převádět nakreslené 3d do daného programu ono pak vrazit třeba 15 000 do lepších driverů a krokáčů a nějaké ty výpalky neboli jeden mi slíbyl že mi zajistí výřezy vodním paprskem další známej IT mi slíbil za pár korun PC z dílú co upgradoval zákazníkům a abych nezapoměl nějaké to dno s T drážkami a trapézy nebo kuličkáče ...... ale to vše až budu vědět že se prokoušu obsluhou toho software aby to nakonec neskončilo tak že byse to obsluhovalo jen šipkama :( to jsem asi dopředu nastíl co mám v plánu a proč jsem chtěl nejdříve jak tu někdo někde psal takovéto ořezávátko
dál asi tak stačí napsat na DC se vyse....r kup to a to je to levné dobře to funguje navod je tady na to učení to stačí ...
Mn-80
marabu

11. 2. 2017, 10:46

j-k píše:Vždyť nahoře píše o nema 17:
čekal jsem nějaké schema a cody pro to arduino s těmy drivery co jsem psal ......a nebo mě naveďte už jsem viděl i cnc mini s tímhle https://www.aliexpress.com/item/5V-4-ph" onclick="window.open(this.href);return false; ... .44.SRwMMU cena 30kč u nás jeden doma mám nebo je dokonce cnc schield plus 4 drivery něco kolem 300 kč k tomu 3x nema 17 cca 900 kč s toho se nepo..... a navíc stačí jen uploadnout arduino a a jede to .........
Podle toho jsem odpověděl, jít cestou krokáčů
a tobě se omlouvám vlastně už jsi odpověděl že raději ty krokáče .................a co se týče softu pro grbl mám už nainstalovaného dost ai arduino jsem uploandnul na grbl
vše podle návodů se mi ukáže ok a soft jako Estcam v8 nebo Inkcsape už se tím prohrabuju a skouším .......jinak zatím hledám na bazaru jestli někdo neprodává levné krokáče ....................
Mn-80
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“