Způsob ovládání KM step/dir

ruzne programy,konverze dat, digitalizace, atd...
Odpovědět
Martinhora

27. 2. 2009, 6:40

Dorbý den, obracím se na Vás s prozbou. V současné době používám soft. TurboCNC. Kdysi jsem napsal soft (v pascalu) pro ovládání KM na mojí první cnc frézce (elektronika KM byla SMC800). Nyní jsem přešel na systém Step/Dir (IO board+drivery Leadshine). Rád bych se opět o něco pokusil(nic vážného jen mě to zajímá). Potřeboval bych objasnit tento systém. Konkrétně co se na port LPT posílá a jak se správně používá pin17. Ideální by byl konkrétní případ: Step-pin2 Dir-pin3 - provést např. deset kroků v jednom směru. Děkuji za Váš čas a trpělivost ... :oops: :lol: :oops: :lol:
rawen
Sponzor fora

27. 2. 2009, 7:04

Doporučuju stáhnout dokumentaci k Machu: http://www.artsoftcontrols.com/documentation.php
V kapitole 4 na stranách 4-3, 4-7 a jinde je to vysvětleno s obrázky.
Pin 17 (nebo jiný) se signálem Enable je v podstatě navíc kvůli bezpečnosti. Povoluje nebo (nouzově) zastavuje činnost celého koncového stupně.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Martinhora

5. 3. 2009, 2:16

Tak už jsem do rozchodil. Problém je jen v tom, že dokážu udělat max. 7 ot/s (2800 kroků/s). Se softem turbocnc mi to chodí 38 ot/s. Turbocnc je taky napsánu v pascalu. Udělal jsem ještě to, že jsem si zaregistroval (a zaplatil) TurboCNC - po předchozí domluvě s tvůrcem, za což mi byl přislíben zdrojový kód v TurboPascalu7.0. Bohužel od té doby co jsem zaplatil je ticho po pěšině a na mé e-maily nereaguje. Tak uvidíme co bude dál ... snad sem někomu nenalít :roll: :roll:
lubos
Sponzor fora

5. 3. 2009, 3:49

Ahoj, v čem to píšeš a pod čim jedeš?
Martinhora

5. 3. 2009, 4:43

lubos píše:Ahoj, v čem to píšeš a pod čim jedeš?
píšu to v Turbo Pascalu 7 a Delphi. MS DOS 6.22 resp. win98 (je tam bezproblémovej přístup na port). Soft pro mé první CNC byl v Delphi pod win98. A jede to na starém noťasu s LPT portem bez problémů. Bylo to na balsu a slabou překližku. Teď mam v plánu mnohem robusnější stroj.
lubos
Sponzor fora

5. 3. 2009, 6:00

Pokud používáš přístup z deplhi myslím že z toho víc nevymáčkneš, zkus použít knihovnu port.dll (www.b-kainka.de) je tam i plno zdrojáků myslím že ti to dost pomůže ( já mám knížku od ben "Využití rozhraní PC pod Windows bylo u toho i cd kde sjou všechny zdrojáky a celé to stojí okolo 200Kč), s tou knihovnou se v pohodě dostaneš na 10Khz tj cca 10000kroků /s
víc se ti asi i na ryhlém PC nepovede, pod dosem do bude podobné i když tam se dá jít i na větší rychlost ( pod dos je na stejné stránce myslím taky několik odkazů http://www.b-kainka.de/schndos.htm) , ben vydal i knížku o použití portu pro dos ( tu taky někde mám ale disketu s příklady netuším kde ale na stánkách to tam myslím má všechno)
Martinhora

6. 3. 2009, 6:19

lubos píše:Pokud používáš přístup z deplhi myslím že z toho víc nevymáčkneš, zkus použít knihovnu port.dll (www.b-kainka.de) je tam i plno zdrojáků myslím že ti to dost pomůže ( já mám knížku od ben "Využití rozhraní PC pod Windows bylo u toho i cd kde sjou všechny zdrojáky a celé to stojí okolo 200Kč), s tou knihovnou se v pohodě dostaneš na 10Khz tj cca 10000kroků /s
víc se ti asi i na ryhlém PC nepovede, pod dosem do bude podobné i když tam se dá jít i na větší rychlost ( pod dos je na stejné stránce myslím taky několik odkazů http://www.b-kainka.de/schndos.htm) , ben vydal i knížku o použití portu pro dos ( tu taky někde mám ale disketu s příklady netuším kde ale na stánkách to tam myslím má všechno)
Díky za info. Trochu jsem se tím prokousal - další bezesná noc. Jen pro informaci již mám zdrojové kódy s hesly od tvůrce softwaru - vše jsem vyřešil telefonátem - z nějakého důvodu mi jeho zprávy byly označeny za SPAM (seznam je odstranil). Takže vše OK.
8)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní software“