Protočený unašeč pinoly koníka

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
capumpor

8. 3. 2017, 1:03

Já bych vzal TK monolitní frézu a rozjel drážku v pinole na větší. Pak bych udělal cementované futýrko a to tam vložil. Když bude menší než průměr pinoly, nebude potřeba ji zabrušování zvenku brouskem..Jen srazit hranku. Tohle celé tam nějak mechanický zajistit.
Sběratel strojů :-)
capumpor

8. 3. 2017, 1:08

Ale připravíš se o část stupnice.
milan584

8. 3. 2017, 2:26

capumpor píše:Píše to tam. SUI50. Taky jsem si myslel že to tak mám, ale pravda je jiná. SUI32
Tak to je skutečné hardcore :shock: - nemám co dodat.
Ovšem i tak, jakmile se nástroj s Morse pootáčí (moment nepřenáší kužel ale ten nos - nástroj se při zatížení pootočí - o tolik, kolik zbývá než se to tak nějak :roll: opře) je to fatální chyba - kužel půjde do xxxxxx a bude to stále horší a horší.
Btw - co je tam použito za šroub? - podle té fotky to vypadá tak na TR6x1 :mrgreen: :roll:
capumpor

8. 3. 2017, 2:40

SUIčka a SNka z Trenčína to tak prostě měly. Tady na té SUI32 jak jsem fotil to asi někdo už protočil ze stejného důvodu.
Ono to podle mě mělo sloužit spíše jako pojistka. Aby se nemuselo dávat na vrták srdce.
Průměr šroubu ti neřeknu, rozebírat to nebudu, ale stoupání je 5mm. Řekl mi to nonius.
capumpor

8. 3. 2017, 2:48

SUI50 má Morse 5? Jestli ano tak to udělej jako na SU50ce a SU35ce. Použij originál pouzdro, ale budeš mít jen Morse 4 pak.
Miki2t

8. 3. 2017, 3:21

Ten material ze ktereho je pinola vyrobena nekdo zna ? jeho svaritelnost ?

Teorii o samosvornosti morse kuzelu samozrejme znam, ale zkusil nekdo vrtat s vrtákem (treba 75mm) bez unasece , byt s dutinou v 100% stavu, neboli vlozte vrtak do dutiny v levem dorazu, odvrtejte kolecko spon a pak se podivejte jestli se vrtak nehnul (o pravy doraz unasece).

Soucastne ma ta stena toho unasece takovy sklon, ze pri protoceni vrtaku se ho snazi vyrzait ven.
P1015525.JPG
atlan

8. 3. 2017, 5:25

Zalisovat tam redukciu z 5 na 4 morse?
Miki2t

8. 3. 2017, 6:04

Morse 4 pro mě není řešení.
fofo

8. 3. 2017, 8:42

To je samozrejme, len poniektory tu maju napady ako chora kura.
echt

9. 3. 2017, 1:41

Su32 *originál pinolu jsem nahradil vlastní s MK4 - viz obr.
Přílohy
snap00283.jpg
snap00284.jpg
snap00285.jpg
milan584

9. 3. 2017, 5:16

capumpor píše:SUIčka a SNka z Trenčína to tak prostě měly. Tady na té SUI32 jak jsem fotil to asi někdo už protočil ze stejného důvodu.
Ono to podle mě mělo sloužit spíše jako pojistka. Aby se nemuselo dávat na vrták srdce.
Průměr šroubu ti neřeknu, rozebírat to nebudu, ale stoupání je 5mm. Řekl mi to nonius.
"Konstruktéra" toho "předmětu" bych pověsil za ..... do průvanu a pak jako bonus nechal na tom pracovat :roll:
Chvilku vážně - první se musí opravit kužel v pinole, pak projít všechny nástroje, co se používají na mají MK, poškozený opravit nebo vyřadit, dbát na čistotu.
Pokud je ten kužel natolik KO, že by se prošlo skrz cementaci, tak nová pinola (viz fofo).
Jinak dík za foto - kdybych neviděl, neuvěřím - už vím, čemu se vyhybat jako čert kříži, co mi nikdy nesmí na dílnu.
milan584

9. 3. 2017, 6:10

Miki2t píše:Ten material ze ktereho je pinola vyrobena nekdo zna ? jeho svaritelnost ?

Teorii o samosvornosti morse kuzelu samozrejme znam, ale zkusil nekdo vrtat s vrtákem (treba 75mm) bez unasece , byt s dutinou v 100% stavu, neboli vlozte vrtak do dutiny v levem dorazu, odvrtejte kolecko spon a pak se podivejte jestli se vrtak nehnul (o pravy doraz unasece).

Soucastne ma ta stena toho unasece takovy sklon, ze pri protoceni vrtaku se ho snazi vyrzait ven.
P1015525.JPG
V prvé řadě - průměr 75 má Morse 5 - to tiše předpokládám do pinoly v SUI 32 fakt nevetkneš. V druhé řadě, moment co generuje velký vrták fakt odpovídá třísce (průřez) a materiálu, takže na soustruhu se obvykle pak používá přídavná reakce - to srdce nebo lépe ten svěrací bazmek, či se k stopce i přivaří unašeč pro vlastní reakci (prasárna, ale v serií se to tak dělávalo - v brusírně pak bývali neopakovatelně nasraní - protože to překáželo). Ta reakce se mj. používá proto, aby moment nešel do aretace pinoly (obvykle pero), protože je riziko, že se to pero střihne, nebo alespoň časem totálně zk.... - prostě na to není dělaný, netrápí se tak (mj. zbytečně) ten Morse.
Takže ano, když budu vrtat průměrem 75, tak no problem, ale na adekvátní mašině (ne MN-80, ale ani SUI32) a s reakcí - pak není problém.
Soustružník by měl při práci používat mozek a ctít běžné zvyklosti řemesla.
Btw, pokud bys chtěl vrtat průměrem 75 bez reakce, tak se podívej, jaká vrtačka (velikost) z Sezimáku má tenhle rozměr povolený - a pak si porovnej její pinolu (velikost) s pinolou Tvého soustruhu.
fofo

9. 3. 2017, 9:10

SUI 40 a 50 ma priemer pinoly 80 mm, kuzel dutiny MK5 a ma drazku pre vyrazaci klin. Vyrobcom udavany vysuv pinoly 160mm, ale v reale vylezie aj na 190mm obcas v pripade nutnosti akurat je potom uz menej stabilna. To aretacne pero v drazke proti pretoceniu pinoly je naozaj slabe kedze pinola ma prioritne sluzit na podopretie obrobku otocnym hrotom prip. vyhrubovanie, alebo vysrtuzovanie presnych otvorov a nie na vrtanie 70mm dier. Len velmi vynimocne vrtam vacsiu dieru ako 50 mm, obvykle robim 40mm dieru. Pokial ma netlaci cas tak si predvrtam 40 mm dieru a potom zbytok vysutruzim na potrebny rozmer. No a samozrejmostou je predvrtavanie postupne vacsich dier, nie 40mm dieru naraz. V pripade dlhych otovorov je nutne pouzit vyvrtavaciu tyc. Mam vlastne stroje k svojim potrebam, tak si ich setrim a staram sa o nich. Nerobim na ukol a nemusim nahanat normu ani plnit 5 rocnicu na 120%.
milan584

9. 3. 2017, 9:48

fofo píše:SUI 40 a 50 ma priemer pinoly 80 mm, kuzel dutiny MK5 a ma drazku pre vyrazaci klin. Vyrobcom udavany vysuv pinoly 160mm, ale v reale vylezie aj na 190mm obcas v pripade nutnosti akurat je potom uz menej stabilna. To aretacne pero v drazke proti pretoceniu pinoly je naozaj slabe kedze pinola ma prioritne sluzit na podopretie obrobku otocnym hrotom prip. vyhrubovanie, alebo vysrtuzovanie presnych otvorov a nie na vrtanie 70mm dier. Len velmi vynimocne vrtam vacsiu dieru ako 50 mm, obvykle robim 40mm dieru. Pokial ma netlaci cas tak si predvrtam 40 mm dieru a potom zbytok vysutruzim na potrebny rozmer. No a samozrejmostou je predvrtavanie postupne vacsich dier, nie 40mm dieru naraz. V pripade dlhych otovorov je nutne pouzit vyvrtavaciu tyc. Mam vlastne stroje k svojim potrebam, tak si ich setrim a staram sa o nich. Nerobim na ukol a nemusim nahanat normu ani plnit 5 rocnicu na 120%.
vidím to cca stejně - do nějakých 40mm vrtáku se na mašinách této velikosti dá vrtat celkem bezproblémově. Pokud potřebuju větší díru, tak 40 vrták, pak kudla (samozřejmě to platí pro ocel - třeba v duralu 50 no problém).
Stejně tím velkým vrtákem bych nic neziskal - protože si stačí zkusit spočítat kolik má ta 75 potřebný příkon pro třísku 0.4 (třeba) - a kolik je ten moment :roll:
Vychází mi cca 500Nm, 85 ot/min, 5kW - tzn. celkem voves.
Btw, pro 70kp/mm ocel už to je 680Nm a 6kW
Mílap

10. 3. 2017, 1:18

Pěkný den,
co se týká názvosloví, „unášeč“ se běžně používá, viz „Černoch“ vyd. 1977 . I ČSN v názvu i textu ho používala. Je pravda, že nová vydání norem používají „vyrážeč“. To ale neznamená, že jako unášeč neslouží, vedle tohoto „zadního“ totiž i v ČSN zůstal pojem „přední unášeč“ (viz ČSN ISO 5413 Obráběcí stroje - Kužele Morse s předním unášečem). Frézovací trny Morse jsou do dutiny vtahovány šroubem, a přesto mají unášeč.
Navíc u vrtaček v případě protočení hrozí i vypadnutí vrtáku z vřetena a vrták je zaražen jenom silou ruky. Ano kužel Morse je samosvorný, ale unášeče podle mého vychází z praxe, kde ne všechno vždy přesně odpovídá suché teorii. Ať se tedy řekne „unášeč“ nebo „vyrážeč“, strojař rozumí.
Schaublin 102 má v pinole také úpravu pro unášeče vrtáků viz manuál u´Tumlíka´
https://postimg.org/image/y14n1o1hl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“