Stavba/přestavba vlastní portálové frézky

Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2017, 9:31

Hezký den,

...jiže je to nějaká doba co jste mi radili ať se do frézování raději nepouštím, ale neposlch jsem a jsem tady znovu:)

Mám CauCau Kompas F600 (http://www.cnc1.eu/sk/kompasf600.htm" onclick="window.open(this.href);return false;) s dodělaným průtokovým chlazením a vrtačkovou frézku VF25GS (http://www.cnc1.eu/sk/kompasvf25gs-cnc.htm" onclick="window.open(this.href);return false;). Celkem mi to vyhovuje. Většinu součástek na moje výtvory (hliník do 40mm výšky) dělám na F600 a mašina to zvládá celkem obstojně (D8, zahloubení 1mm, rychlost 1m/min, kapsa). Je tady ale oezení s výškou obrábění někdy i velikosti. Na VF25GS, tedy CNC BF25L mám vlastní 4 osu abych moh dělat osky a čepy pro moje elektrokolo. Pro obrábní ve čtvrté ose mám teď 125mm sklíčidlo na šnekové přvodovce MR50 a motorem 180w/230V tocelé na vlastní kolejnici s vlastním koníkem. Konečně mám i prostor (garáž) kde by mohla vejít větší mašina. Na internetu je poměrně hodně návrhu konstrukcí a tak jsem si řekl, že příští frézka bude mojí produkce. J vím, je to odvážné, ale mám to jako hobby, tak snad mi to odpostíte.

Moje představa je taková, že mašina bude mít obráběcí plochu 1000x1000x500mm. Zatím jsem si načmáral nějakou základní konstrukci portálu. Využil jsem kombinaci železných jeklů 60x60x8mm spojovaných L profily 160x160x12mm. Na portál je použito 8 profilu ve dvou řadách (2x4 poddélně) a kombinace Lek, kterými to spojuji se základnou. Prostě celá konstrukce bude šroubovaná a zpevněná pásovou ocelovinou. Z osa by byla z 50mm tlustého hliníku. Pojezdy a šrouby HIWIN cca 30mm. Motory 12Nm se zpětnou vazbou. Musím toho ještě hoooodně nastudovat, ale možná příští rok bych se do toho pustil. Váha bude asi kolem 1,2t

Moje otázky jsou následující:

- Portálová frézka s pevným stolem a pojízdnou XZ osou nebo raději pavný portál a pojízdý Y stůl? Já bych šel do toho druhého.
- Šroubovaná ocelová konstrukce nebo raději svařovaná? Jen podotýkám, budu se stěhovat do Barcelony, tak bych ji chtěl vzít sebou:)
- Servomotory nebo krokové motory s enkodéry? Jaký nejměnší krok zvolit? Jakýou výkonostní rezervu oprotisamotné váze mašiny zvolit?
- Z osa bude vysoko protože mám pár věcí která takto potřebuji dělat. Zvolit výškově seřiditelný portál , aby celá mechanika Y sjela dolů a Z bude klasicky na portálu? Nebo to řešit jen Zkem, stím, že bude hold větší rameno? Mohu přidat materiálu, aby se zachovala tuhost...
- Jak vyřešit vřeteno a jeho výkon, abych mohl i klasicky vrtai i vysokorychlostně obrábět? Odhad je tak 3kW u HF vřetene (3-18tis ot.) ...nebo zvolit dvě paralelní vřetena, jedno HF elektrovřeteno a druhé běžné vrtačkové s převodovkou? Nebo najít někde starší profi vřeteno s převodovkou? Příjde mi, že ta varianta s elektrovřetenem je nejlepší. Bude mašina dostatečně tuhá na frézování 6mm, 8mm díry do hloubky? ...bych nemusel řešit vrtání? teď toho moc neodvrtám, když mám na F600 min 6tis otáček a frézovat do 40mm díru 6kou frézou mi jde jak krev z nosu:( ...tady lámu frézy!

Takže stručně:
? pevný most nebo stůl ?
? hliníková monolitická konstrukce šroubovaná nebo kombinace jeklů a L profilu z oceli opět šroubované ?
? servomotory nebo krokové ?

Až se budete nudit, můžete mi psát a posílat své nápady a poznatky.

Díky a hoooodně štěstí:)
Přílohy
Freza Mrosconi.jpg
chb

15. 3. 2017, 10:51

na králíkárnu dobrý, na frézku nesmyslná konstrukce
na plánované rozměry jedině serva
jaké vřeteno nejde říci universálně, to bych nechal až bude vyřešená konstrukce celého stroje - myšleno co to tuhostí bude umět

jinak profi fotograf a náčrtek v .JPG který má 11 MB - je docela síla
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
fmodel
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2017, 11:06

Řeší se to tu pravidelně stačí jen sledovat dění .
Moje rada - pokud máš takovéhle konstrukční cítění a znalosti ušetří si čas a peníze ,do ničeho se nepouštěj . Pokud máš peníze kup si něco hotového ,tohle nedokážeš smysluplně funkční postavit .V týhle velikosti počítej s váhou 900 kg + (u nic moc tuhý konstrukce) ,rozpočet v materiálu a kooperacích tak 400 000Kč když si dokážeš hodně věcí udělat sám.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2017, 11:33

Joj, sorky za 11MB, to byl obrázek exportem z Corelu 1:1,tak sorky. Jinak díky zareakci.

OK, já nepočítám s tím, že na součastné vědomostní bázi, kterou mám, tedy 0,0,0 ve všech osách:) něco postavím. Ale chtěl bych si něco dokázat a naučit se to. Je mi jasné, že nepostavím kdoví co. Ale srovnáním konstrukcí "home made" jsem dospěl k závěru, že by to časem šlo.

Jinak navrhnětě prosím nějaké starší mašiny, které by se hodily do domácí dílny, kdy chci pbrábět spíše měnší hliníkové součástky v 2,5D a občas něco většího z masívu v 3D. Proto ta výška. Konstrukcí může být mraky. Ten první návrh není návrh, to jsem jen někde vyčetl, že i z profilu se dá něco vykutit, tak jsem si to dál trochu do měřítka. Chtěl jsem vědět kolik by to vážilo a jaké by byly rozměry. ám omezenou výšku na 2m a prostor 3x4m na celke.
Rozhodně by to měl být portál, protože se mi to líbí více než sloupovka. Mimochodem jak se tady někdy kdysi vysmíval, že budu jen tupit nástroje a ať si raději koupím malou BF2/25... tak mohu říct, že Kompas F600 je rychlejší a přesnější, takže některé reakce berz s rezervou. Obrábím jen AW5038 a 2007 a jednou za čas ocel a mosaz.

Co by jste si postavili vážení kolegové Vy? ...kdyby jste měli rozpočet tak 250tis a chtěli tak velkou mašinu?
testone
Sponzor fora

15. 3. 2017, 11:37

za 250k koupíš při troše shánění a snahy 4-5t litiny i s použitelným systémem
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
havelaircraft

15. 3. 2017, 12:42

Prohledej bazary.
Tohle doma ani nezkoušej stavět. Utopíš v tom nesmyslně peněz a výsledek 0.
Raději něco kup. Rozmysli si kolik peněz na to máš a následně hledej. Klidně třeba rok. Rychleji to nepostavíš.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2017, 12:43

Mrosconi píše: Co by jste si postavili vážení kolegové Vy? ...kdyby jste měli rozpočet tak 250tis a chtěli tak velkou mašinu?
Základna stroje svařovaná konstrukce z profilu U250 aI250 s navařenejma pásnicema 80x30 .potom vyříhat a obrobit jen pásnice na uložení lineárů a domků kuličkových šroubů(jednoduchý řešení za rozumný peníz ,který jsem kdysi použil), portál silnostěnný jekl s vloženou silnostěnnou trubkou a žebry , najdi si dřevohryz http://fmodel.rajce.idnes.cz/drevohryz/" onclick="window.open(this.href);return false; a uč se .
fmodel
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2017, 12:44

havelaircraft píše:Prohledej bazary.
Tohle doma ani nezkoušej stavět. Utopíš v tom nesmyslně peněz a výsledek 0.
Raději něco kup. Rozmysli si kolik peněz na to máš a následně hledej. Klidně třeba rok. Rychleji to nepostavíš.
Jo s tím se dá souhlasit ,pokud nemáš vybavenou dílnu .
havelaircraft

15. 3. 2017, 2:03

Já jsem třeba koupil tohle http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=21345
předpokládám že hliník bez problému zvládne na nějakou menší šponu. a rozumným nástrojem.
možná že i nějaké šmrdlání do železa. Já to mám jako náhradu za kompas h-2000 (to ti asi nemusím představovat)

celý stroj se špatnou elektronikou jsem jsem koupil za 25 000kč
Ber to jen jako inspiraci. funkční by mohl jít za 200 000 sehnat asi dost rychle
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2017, 5:14

Jojo, "Dřevohrýz" jsem viděl:)

No jámám takovou nejspíš mlnou představu, že potřebuji větší obráběnou plochu. Proto nad tím přemýšlím.
Změňme ale téma...

Kdyby jste byli domácí kutilové a měli jakžtakž dílnu a možnot něco vypálit, vyfrézovat... co by jste zvolili za konstrukci? Jak by jste si postavili vlastní portálovou frézku na obráběníměkčích kovů? Podmínka je obrobitelnost 800x800x 400mm. Chcete na tom i vrtat a používat 4. osu.

- Jakou konstrukci a proč by jste navrhli?
- Materiíl, komponenty?

Můžete povolit úzdy a trochu zapojit fantazii:)

Konkrétní myšlenky, né žehledej něco najdeš. To vím taky.

Díky
chb

15. 3. 2017, 10:12

kolik máš peněz ?
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

16. 3. 2017, 6:11

250tis včetně DPH
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 3. 2017, 6:16

Nechces radsi koupit z ciny masinu kterou pojmes za solidni polotovar a doupravis k obrazu svemu
Tu praci a material tu za stejny prachy nekoupis
Ty dodelavky zvladnes uz hrave s mimimem prace
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

16. 3. 2017, 8:19

Jo, proč ne, ale kterou? Teď jsem koupil BF25L nebo KF, VF... prostě 25ku a mohu říct, že to je dobré na vrtání a občasné frezování. Ale potřebuji takové díly jako je skosit trubku, jekl pod přesným úhlem, zafrézovat něco do vyššího profilu a tak 200mm v ose Z je minimum. Teď mám dodělanou 4 osu takže mohu soustružit. Ale vrtat do hloubky 70mm průměr 25mm, čep vysoký 275mm ani na edné nezvládnu. To musím na soustruhu. Měl jsem tu malou Promu SE300M, ale kolečka se políámama a je to v háji. A to jsem dudělal delší základnu a lunetu, bych mohl vůbec vrtat. Takže mi nejde ani tak o to, že bych potřeboval frézovat průmyslově nevím jaké tvary, ale aby to bylo přesné a abych neřešil že díra nahoře má 25,18 (mělo být 25,2mm) a v hloubce -30mm jen 25,07mm. Přičítám to tuhostí stroje a možná přehnanými nároky na řeznou rychlost. ta ovšem s tím vším souvisí, že?

Tak jsem si řekl, že když mám konečně nějaký prostor a dalších 3-5 let zůstaneme v Praze, mohu si kopit nebo spíchnout sám nějakou vlastní konstrukci. Konpas F600 bych pak prodal a možná i tu 25ku, protože žádná sláva to tedy není. Místo toho pořídit něco s nekompromisním prostorem a větší tuhostí než mám teď.

Narovinu, stěžejní je pro mně plotr, protože obrábím z desek (viz obr.), které uchytím do stolu. Ty ostatní věci to jsou jen zábava, ale taky to potřebuji.

Víte někdo konrtétní stroj?

Díky
Přílohy
stul 500x700 vsechny materialy.jpg
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 3. 2017, 8:27

ebay, alibaba, aliexpress jsou toho plne
vyhledej nejaky kandidaty a porovname to tady spolu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět