Frézování hliníku v truhlárně

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
miroslav.beran

10. 3. 2017, 1:32

Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor ohledně frézování hliníku v truhlárně? Jestli je to bezpečně kvůli vznícení? Děkuji Beran
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2017, 2:51

Jediné co mě napadá je, když nástroj trefí ocelovou upínku nebo svěrák a jiskry vlítnou do pilin (už jsem takhle jednou podpálil plastové špony, ale naštěstí mám vždycky u stroje CO2 hasičák). Hliník sám o sobě nejiskří. Pak se taky někdy používá při obrábění hliníku na chlazení líh. Jinak to bude asi stejné jako se dřevem. Jo, a poučka, že se při obrábění kovu smí kouřit, v tomto případě zřejmě přestává platit :-)
Aleš Procháska
salus

10. 3. 2017, 4:06

prochaska píše: Jo, a poučka, že se při obrábění kovu smí kouřit, v tomto případě zřejmě přestává platit :-)
Asi by to spíše patřilo do tématu "Převážně nevážně", ale kdysi ve fabrice jsme měli truhlářskou dílnu. Pro vytápění se přímo v té truhlářské dílně používaly "školní kamna" - starší ročníky určitě vědí o čem je řeč. Dělali tam dva truhláři a oba hulili jak tovární komín. Všude hromady hoblovaček a pilin, odsávání tam nebylo žádné. Ta truhlárna byla z dnešního pohledu vlastně dřevostavba, dřív jsme tomu říkali lingusák. Nikdy tam nehořelo. Kdyby tu fabriku asi tak před 10 lety nezbourali, tak by tam ta truhlárna stála ještě dnes. Tím samozřejmě nechci nikoho nabádat k tomu, aby v truhlárně kouřil. :D :D :D
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2017, 6:06

Tak to měli štěstí :-) Já slyšel o truhlářském učni kterého nenapadlo nic lepšího než hodit vajgl do odsávání pilin. Podle svědků byl odlučovač rozžhavený do běla, než se rozprsknul po nádvoří :-)
Aleš Procháska
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2017, 6:48

na truhlárně kouřím a zatím jsem nevyhořel .
a hliník beru na hoblovce dlabačce formátovce i na frézce a nic jsem zatím nezapálil :D
nástroje žiletkový i klasiku
Pavel R

18. 3. 2017, 9:52

miroslav.beran píše:Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor ohledně frézování hliníku v truhlárně? Jestli je to bezpečně kvůli vznícení? Děkuji Beran
Osobně v tom nevidím problém, běžně přefrézovávám stoly CNC strojů na dřevo přímo v truhlárnách - ono vystěhovat to na dvůr se jeví poněkud pracné, anžto hmotí od tří tun výše...
Ale není důvod k obavám - hliníkové špony nejsou žhavé, nejiskří to. Je ale pravda, že z hlediska místních kovoobráběčů se jedná v mém případě o malé úběry, nemám potřebu to bagrovat jako o život.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“