Svařování na CNC TIGem

Technologicke postupy a měřidla v dílně
TimeCop

7. 3. 2009, 11:39

To máš MMA obalovanou, nebo TIG-em ?
On totiž invertor dělá tuze pěkný housenky i s obalovanou elektrodou.
Když jsem jej pořídil, staré, těžké trafo letělo napřed z dílny na dvůr a pak do druhotných surovin na váhu.

Jinými slovy - "Úďo, to je nolmální" :wink: po tisíci budou ještě hezčí.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2009, 2:09

Tam kde je díra je obalovanou ale to mi ještě moc nejde - nádrž bych s tím ještě asi nevařil. Kdežto ta spodní tigem, autogen hadr ! Nejlepší jsou sváry bez přídavku když se materiál dotýká na vlas přesně -to je úžas pozorovat, jak si to samo dělá rybníček a nepropadne se to ! Jinak s trojkou drátem lze tigem vyvařit i 3 mm mezeru! To mě překvapilo, protože všude se píše že to nejde.

Na to MMA by asi chtělo pedál, protože ke konci sváru se to moc prohřeje a ráda se udělá díra. Takže najdrív svařím konec a pak to k němu dovařuju. Už jsem ho našel na Ebay za 60USD - v drahočesku 6000
KC !!
:wink:
TimeCop

7. 3. 2009, 4:10

Tak to děláš veeelmi správně, tomu dědkové říkali "poheftovat, heftnout", či sbodnout.
Možná bych zkusil i menší proud, těžko říct, on ten obrázek může klamat.
Fakt je ten, že když dojíždíš delší housenku elektrikou, železo je už červený a má snahu víc téct a propalovat.
Ideál by bylo ke konci ubírat až zhasnout, třeba to ten pedál umí.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2009, 5:31

No spíš noha to musí umět - ono si to o ten pedál přímo říká:)
http://cgi.ebay.com/TIG-foot-control-pe ... 7609QQcmdZ
TimeCop

7. 3. 2009, 8:51

Co o to, rukama nohama to je jiná kapitola, posuvy hořáku i materiálu řídíš MACH-em v makovici a ten má schopnost učit se.
Pravda, u mě vařím v TIG-modu konstantním proudem a přes sklíčko co se vozí na vozíku s hořákem sleduju "rybníček" s jednou rukou na regulaci otáček-rychlosti posuvu a dolaďuju otáčky dle materiálu.
Čuměl bys, jaký je rozdíl ve svařitelnosti nerezi 0,5mm/1.4301 a 0,5mm/1.4301 od různých dodavatelů !
Celkem by mě zajímalo co to číslíčko DIN, či co to je dovoluje výrobcům za rozptyl příměsí v této oceli, když se každá dodávka chová úplně odlišně při tavení. :? :wink:
Některá se slívá sama, některou musím jet opatrně s regulací a dohledem, stejná norma ! (nebo jen na papíře) .
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2009, 9:18

Vzpoměl jsme si jak jsi psal že čekáš až to udělá rybník a pak zapínáš posuv. Okamžik kdy člověk poprvé zapálí a musí počkat a pak se rozjet, se dá považovat za chvilku, kdy přišel věci a kloub a už to začíná umět:)
Na čistotě matroše u TIGu hrozně záleží. Čisto = stabilní klidný plamen, bordel = prskavej ohnostroj.)
Tolik zatim moje poznatky.
TimeCop

7. 3. 2009, 9:47

Poznatky ok, vidím to podobně, i když se výrobci tváří kdovíjak nedodržují normy. 8)

V momentě, kdy tomu udělíš jakýkoliv rovnoměrný pohyb (t.j. odstraníš tím třas a nerovnoměrný pohyb ruky) je sváření vyšší dívčí a budeš čumět na výsledné housenky jako puk, takový je to rozdíl.
Profíci Ti je budou závidět. Pak to tu vytapetuješ v samém nadšení fotkama, věř tomu. Držím palec . :wink:

Děsně se mi líbí ty automatové hořáky s podáváním drátu k jehle. Při troše dobré vůle by to taky šlo doma nějak naimitovat ...
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2009, 11:01

Děsně se mi líbí ty automatové hořáky s podáváním drátu k jehle. Při troše dobré vůle by to taky šlo doma nějak naimitovat .
V prvotních COčkách je to udělaný jednoduše: Dva gumový jako-silentbloky ze Shade 100 vypadající kotouče namačknutý pružinou k sobě a jeden z nich je poháněnej DC motorkem jak ze stěračů. Takže jak jinak než krokáč a můžeš to komplet řídit počítačem. Drát je jednoduše přiveden bowdenen z kolo potřeb. Dát tam drát je už to nejlehčí..

Jinak moje přebujelá fantazie :wink: už stvořila obrázek stoje i na ty jekly, dáš dva k sobě do úhlovýho svěráku, strčíš to na určený místo, klikneš myšákem a je svařeno :lol: Nicméně zatím mě to děsně baví takže žádnej automat zatím nebude 8)
TimeCop

8. 3. 2009, 11:37

Aeroomni píše: Jinak moje přebujelá fantazie :wink: už stvořila obrázek stoje i na ty jekly, dáš dva k sobě do úhlovýho svěráku, strčíš to na určený místo, klikneš myšákem a je svařeno :lol: Nicméně zatím mě to děsně baví takže žádnej automat zatím nebude 8)
Takové kraviny mě napadaly taky - tahat vozejk na kolečkových nůžkách motorem apod.
Nakonec jsem zjistil, že motorem bych odstranil tak max. 10% manipulace rukama a když tam dám
blbou rukojeť s kuličkou na konci a vemu za to rukou, je to stokrát rychleji ustřiženo. 8)
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“