zakonceni kulickoveho sroubu

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
prichy

15. 1. 2009, 9:44

chlapi, kdo mi stoci kulickac v nejakych rozumnych tolerancich, jde mi hlavne aby mi to nehazelo, sam si na to s tim co mam k dispozici netroufam.

A vlastne mam i strach, sundat matku (mimochodem nechtel by nekdo popsat ci nafotit jak sundat matici a dat zpet s kulickama???)

nevyzaduji nijakou zvlast kvalitu, cena je dulezita.

Dekuji prichy
Prichy
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

15. 1. 2009, 10:05

Nejlepší je vzít vhodnou hajzltrubku, stočit ji na průměr malého průměru kul. šroubu, dorazit těsně ke konci závitu a s matkou na ni přejet. A dát bacha aby ta trubka z matky nevypadla :-)
Aleš Procháska
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2009, 6:59

Jo jo, jak v díře chybí kolík, je zle. Teda mluvím o kuličkové matici, aby bylo jasno :-)

Nicméně pinzetováním kuliček do vazelíny si musí projít každý správný CNC-hobbysta. Už to mám taky za sebou ;-)

Možná bysme se mohli domluvit s tím obrobením konců. Pár už jsem jich dělal. Teda nevím jak se to dělá správně, ale já to dělám tak, že odbrousím závit (který je kalený a láme nože) a zbytek dosoustružím. Je to teda houževnatý jako prase, musí se dobrušovat nůž, ale dá se. Ale závity ani drážky na pera neudělám, nechci si doku..it nástroje. Kdyžtak info o mně na www.krutor.cz
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2009, 7:29

Co vystředění, máte na to nějaký fígl? Mně osobně nenapadá nic lepšího než šroub položit na prizma přes kuličky, v několika polohách orýsovat a pak se středicím mikroskopem na horizontce vyvrtat důlek :-) Případně několik dalších, podobně jednoduchých metod...
Aleš Procháska
k

16. 1. 2009, 8:15

Skrutku upnut do sklucidla na sustruhu .. samostatne nastavitelne celuste, mekke podlozky. Koniec podlozit lunetou (siroke opierky).. Hodinkami zrovnavat v sklucidle a lunete. Koniec navrtat . Otocit a opakovat pre druhu stranu. Potom zbrusit prekalenu vrstvu na koncoch .. stocit pripadne brusit konce.
Josef
Sponzor fora

16. 1. 2009, 1:14

k píše:Skrutku upnut do sklucidla na sustruhu .. samostatne nastavitelne celuste, mekke podlozky. Koniec podlozit lunetou (siroke opierky).. Hodinkami zrovnavat v sklucidle a lunete. Koniec navrtat . Otocit a opakovat pre druhu stranu. Potom zbrusit prekalenu vrstvu na koncoch .. stocit pripadne brusit konce.
Pozor, u některých výrobců neběží povrch šroubu se závitem!
Na to důlkování je vhodné centrovat na přesný průměr na matce.
Pokud nemáte jak matku fixovat při navrtávání, sundat na trubku.
k

17. 1. 2009, 5:30

hodinky ide s trochou sikovnosti nahodit priamo do zavitu .. (samozrejme suport na srubu a posuv presne podla stupania zavitu). Je to aj tak dost pracne. Zial, o lepsom sposobe neviem. (Je iste, ze matica ma povrch beziaci so zavitom ? )
Josef
Sponzor fora

17. 1. 2009, 7:10

k píše:hodinky ide s trochou sikovnosti nahodit priamo do zavitu .. (samozrejme suport na srubu a posuv presne podla stupania zavitu). Je to aj tak dost pracne. Zial, o lepsom sposobe neviem. (Je iste, ze matica ma povrch beziaci so zavitom ? )
Tak ta souosost by měla být jistá, dle přesnosti kompletu. Rozhodně bych tomu věřil a věřím víc, než to pracně a kdovíjak přesně centrovat přes závit. Taky kolmost dosedací plochy matice na osu by měla sedět. Proč si dělat problémy, když na každém šroubu je matice.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 1. 2009, 7:41

Hoši, stavíme hobby mašinky! Takže normálně upnu šroub do běžného centrického sklíčidla a jedu. Prichy psal, že jde o cenu, tak snad nečeká, že si u toho za pár stokorun někdo bude hrát s hodinkama.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 1. 2009, 7:47

k píše:Je iste, ze matica ma povrch beziaci so zavitom ?
Rozhodně ne, proto to vystředění dělá takové potíže.
Aleš Procháska
Josef
Sponzor fora

17. 1. 2009, 8:46

prochaska píše:
Ta matice má broušený průměr, který by měl běžet se závitem. Alespoň u slušných výrobců. Pokud šroub hází v ložiskách, tak netřeba ani přesných ložisek a přesných průměrů pro ně! To házení se pak úpromítne i na osu, v krajních polohách matice půjde těžko, ložiska budou namáhané atd.[/b]
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 1. 2009, 9:36

Josef píše:
prochaska píše:
Ta matice má broušený průměr, který by měl běžet se závitem. Alespoň u slušných výrobců. Pokud šroub hází v ložiskách, tak netřeba ani přesných ložisek a přesných průměrů pro ně! To házení se pak úpromítne i na osu, v krajních polohách matice půjde těžko, ložiska budou namáhané atd.[/b]
Blábolím, já myslel povrch šroubu, máš samozřejmě pravdu.
Aleš Procháska
k

19. 1. 2009, 6:00

Krutor píše:Hoši, stavíme hobby mašinky! Takže normálnì upnu šroub do bìžného centrického sklíèidla a jedu. Prichy psal, že jde o cenu, tak snad neèeká, že si u toho za pár stokorun nìkdo bude hrát s hodinkama.

Samozrejme .. toto funguje .. ale obcas sa stane, ze nieco "zarucene" nehadzajuce upnem do sklucidla a ono to hadze. Potom nie je fakt ina cesta len si dat pracu a nejako vystredit.

Pokial sa jedna o bruseny srub tak verim, ze to bude presne (a tu bude najnepresnejsie prave to sklucidlo a upnutie). Pri brusenych veciach ale dulky po upnuti v bruske najdete (ak ich neupichli po bruseni) a tak upnutie cez nich je samozrejme vyhodnejsie. Pokial valcovany srub .. tak verim, ze to bude vseliake.

Stretol som aj matice nie valcoveho tvaru (i ked s trapezom) .. a potom je vystredenie pomocou nich taktiez nemozne alebo velmi problematicke.

Stredit v lunete na zavit ako som pisal hore ide, ale len s pomocou puzdra, puzdro bezi v lunete a srubami v nom stredim obrobok.
prichy

9. 3. 2009, 3:38

Nenapsal jsem ani jak to dopadlo, takze nakonec jsem to vyzkousel uplne sam a to mam odsoustruzene pouze cca 2-3 hodiny.

Nomalne jsem sundal matku samozrejmne me pak cekalo pinzetovni kulicek (i to jde, kdyz clovek ma trchu trpelivosti)
odbrousil kaleny kus (u me to delalo asi ze prmeru 16 na skoro 10mm)
upnul do univerzaly a tocil a tocil.

Vysledek lozisko tam slo malinko lepe, nez jsem chtel (loctite pomohlo) a mam sroub, ktery proste jede v setine......jsem rad, ze jsem se konecne zbavil zavitovek, byt jen rypu do hliniku.
Prichy
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“