pila

VENCAZ

10. 4. 2017, 12:38

Zdravím, rád bych poprosil o radu. Na CNC pracuji s dřevěnými profily o tloušťce pod 5cm a o různých délkách cca do 70cm. Potřebuji je snadno a rychle podélně "rozkrájet" na co nejtenčí rovné pláty. Jaký stroj byste doporučili a od jaké firmy? :)

Pásová pila? ...Nehledám nic profi, stačí cokoli stolního pod 5.000 Kč, kde můžu ale 100% kontrolovat přesnost posuvu a řezu. Ideálně co nejvyšší prořez a maximálně uzký pás, který by mi ubíral minimum materiálu. Na většině strojů jsem zatím viděl vždy tlusté kotouče a nebo prořez pod 8cm.
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 4. 2017, 9:06

VENCAZ píše:Zdravím, rád bych poprosil o radu. Na CNC pracuji s dřevěnými profily o tloušťce pod 5cm a o různých délkách cca do 70cm. Potřebuji je snadno a rychle podélně "rozkrájet" na co nejtenčí rovné pláty. Jaký stroj byste doporučili a od jaké firmy? :)

...Nehledám nic profi, stačí cokoli stolního pod 5.000 Kč, kde můžu ale 100% kontrolovat přesnost posuvu a řezu. Ideálně co nejvyšší prořez a maximálně uzký pás, který by mi ubíral minimum materiálu.
Jako vtip docela slušné ..........není nad to se hned po ránu dobře pobavit.

Ale vážně - dá se sehnat celkem slušná mašina, ale to si k těm 5000 musíte domalovat ještě jednu nulu. Jsou dvě možnosti:
- Kotoučová pila s kotoučem min 300 mm průměr a o síle 3,5 mm Kotouč je hodně důležitý - závisí na něm prakticky kvalita řezu a výsledného polotovaru a zaručuje rovnost řezu. Ovšem počítejte s tím, že jen kotouč bude stát od 900 do 2000,- Kč .... Proříznete s ním max 10 cm - ovšem na takový řez to chce motor na pile min. 3,5 KW. Nová truhlářská pila se dá pořídit od 40000 nahoru - nebo se podívat po bazarech a inzerátech.

Pásová pila na toto není moc vhodná, protože sebepřesnější pás v řezu uhne, a řez není tak hladký. Tudíž musíte řezat větší dimenze a ty pak následovně projet protahem. Ovšem zásadní problém je pásovka - na nějaké chcípáky za 5000 - 15 z Baumaxu zapomeňte, protože ty to prostě neproříznou. Opět budete potřebovat pásovku s min příkonem 2,2 KW a průměrem kol od 60 cm nahoru. Ideální by byla starší pásovka (např Jesan Jeseník) - ty se dají sehnat kolem 10000 a na bazarech jich je hromada. Jenže problém je v tom, že na tento účel si budete muset dodělat vodítka a přesné vedení materiálu - a do toho dalších 30000 nacpete, jen to hvízdne.

A další problém - pro přesný povrch přířezů je budete muset prohnat protahem (tady stačí něco malého, co bere šponu max 2 mm), anebo egalizační bruskou - ovšem to už je sranda od 150000 nahoru....

Takže jestli si fakt myslíte, že to sfouknete do 5000,-, dám vám dobrou radu: Vezměte ty prachy, a navštivte s nimi hospodu, hernu, nebo erotický podnik. Investujete je daleko účelněji ....
bobik

11. 4. 2017, 2:41

Nejtenčí pláty? Jsou dřeva, kdy je možný úběr 0,02mm na ručním hoblu. A když se napnou do nějakého rámu, tak jsou to i rovné pláty. :D
https://www.youtube.com/watch?v=JrmCyADNhe0
Není lepší si koupit dýhu? Jsou od 0,6 do 4mm.
VENCAZ

11. 4. 2017, 3:18

díky, dýhu nepotřebuji. hoblik vypadá fajně hehe :D potřebuji vzít hranol 5cm a ten rozkrájen na tři pláty cca 1,5cm. jednoduše, rychle, levně. vube cnení třeba aby byl začištěný nebo 100% rovný na "desetinu mm". dál budu zpracovávat na CNC.
j.bil

11. 4. 2017, 4:31

To tak jedině si postavit maličký "katr". Něco, kde upneš tři pilové listy vedle sebe nastojato a bude to kmitat nahoru a dolů. (Trojitá ocaska, ale uchycení plátků dole i nahoře.) K tomu malý stolík a vodítko s přítlačnou kladkou a posuv nějakým palcem na trapézu?
Naposledy upravil(a) j.bil dne 11. 4. 2017, 4:33, celkem upraveno 1 x.
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

11. 4. 2017, 4:33

Z klasických truhlářských strojů je nejrychlejší kotoučová pila se správným kotoučem. Mě se osvědčily tito http://www.pilanamarket.cz/pilove-kotou ... -5383-lfz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pásovka je pomalejší ale zase o dost bezpečnější co se týče odletování suků a kusů lištiček prasklých v suku . Ale jak už tu někdo psal zajedeš do suku a pila uhne. Proti kotoučové pile o dost pomalejší .Pilový pás ani zdaleka nevydrží ostrý tak dlouho jako SK kotouč. A to nemluvím o tom že málo která starší pásová pila jde seřídit tak aby stabilně udržela zuby pásu mimo pásnice aby jednostranně nekurvyla šrank . Pak podstatně dražší broušení vůči kotouči.

PS Na podélné řezání dřeva je prostě kotoučová pila Pásovka je na složitější tvary.
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

11. 4. 2017, 4:38

j.bil píše:To tak jedině si postavit maličký "katr". Něco, kde upneš tři pilové listy vedle sebe nastojato a bude to kmitat nahoru a dolů. (Trojitá ocaska, ale uchycení plátků dole i nahoře.) K tomu malý stolík a vodítko s přítlačnou kladkou a posuv nějakým palcem na trapézu?
Tak z tímhle posuvem by toho moc nenařezal :D U rámového katru posuv cykluje podle zdvihu pily aby posuv netlačil dílce proti pásu když jde zrovna nahoru a k tomu se ještě nastavuje "předkus" pil podle druhu řeziva.
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 4. 2017, 4:39

VENCAZ píše:díky, dýhu nepotřebuji. hoblik vypadá fajně hehe :D potřebuji vzít hranol 5cm a ten rozkrájen na tři pláty cca 1,5cm. jednoduše, rychle, levně. vube cnení třeba aby byl začištěný nebo 100% rovný na "desetinu mm". dál budu zpracovávat na CNC.
Takže platí, co jsem napsal v prvním příspěvku. Kotoučová pila - ne pásovka. To ale za 5000,- nepořídíš.

P.S.: měsíčně takto řežu 2 - 4 kubíky .....
j.bil

11. 4. 2017, 4:51

bobanbob píše:
j.bil píše:To tak jedině si postavit maličký "katr". Něco, kde upneš tři pilové listy vedle sebe nastojato a bude to kmitat nahoru a dolů. (Trojitá ocaska, ale uchycení plátků dole i nahoře.) K tomu malý stolík a vodítko s přítlačnou kladkou a posuv nějakým palcem na trapézu?
Tak z tímhle posuvem by toho moc nenařezal :D U rámového katru posuv cykluje podle zdvihu pily aby posuv netlačil dílce proti pásu když jde zrovna nahoru a k tomu se ještě nastavuje "předkus" pil podle druhu řeziva.
Takže malá stolní trojitá cirkulárka s vodítkem? :D
VENCAZ

12. 4. 2017, 7:50

díky díky... a pokud se budeme bavit o podélném řezání max do 40cm, není pásovka právě tou levnější cestou, díky menšímu odporu než má kotoučová? ...každopádně je mi jasný, že cokoli v ceně pod 10 natož pak ještě miň je mordor :) mohl byste mi přesto prosím někdo doporučit alespoň nějak orientačně pár parametrů nebo bodů, dle kterých hledat v těhle cenách prioritně? přípandně můžu nadhodit pár tipů.. vesměs jsem našel většinou příkon kolem 300, max prořez do 10cm. co je nejdůležitější? příkon? kvalitní pás? rychlost pásu? kombinace? ...tipuju že všechno v ideální případě s plnou peněženkou :D
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2017, 8:09

U "dospělých" pásovek je nejduležitější stav pryže na pásnicích a taky správné seřízení vedení a opory pásu.Teda u pásovek vyrobených za minulého režimu . Na žádné novější jsem nedělal :D
U těch malých pásovek nemohu radit protože jsem na žádné neřezal a ani nebudu :D Na dílně mám tunovou mrchu co pamatuje masaryka :D
Třeba poradí někdo kdo má zkušenosti s miny pásovkama.
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 4. 2017, 12:31

VENCAZ píše:díky díky... a pokud se budeme bavit o podélném řezání max do 40cm, není pásovka právě tou levnější cestou, díky menšímu odporu než má kotoučová? ...každopádně je mi jasný, že cokoli v ceně pod 10 natož pak ještě miň je mordor :) mohl byste mi přesto prosím někdo doporučit alespoň nějak orientačně pár parametrů nebo bodů, dle kterých hledat v těhle cenách prioritně? přípandně můžu nadhodit pár tipů.. vesměs jsem našel většinou příkon kolem 300, max prořez do 10cm. co je nejdůležitější? příkon? kvalitní pás? rychlost pásu? kombinace? ...tipuju že všechno v ideální případě s plnou peněženkou :D
Takže pokud pujde po pásovce, tak toto:

Minimální průměr kol alespoň 50 cm. Menší průměry lámou pilové listy - a prakticky s nimi nic nenařežete.
Pogumovaná kola - mělo by to být kvalitní.
Kvalitní vedení pilového pásu - to je nejdůležitější část celé mašiny !!! Pokud nebude, tak dodělat, nebo sehnat. Kvalitním vedením myslím přesná vodítka nad i pod stolem. V tomto smyslu se podívejte na net a vyhledejte si co nejvíc řešení.
Pilové listy - musí být dobře rozvedený a nabroušený - Zásadně brát od specializované firmy !!! Pro podélné řezání jsou dobré pásy do horizontálních pásovek na řezání kulatiny - například od Pilouse (pilous.cz) který je používá ve svých pásovkách CTR. Je sice dražší, ale neuhne.
Vedení materiálu v řezu - musí se opírat o lištu a seřízené tak, aby korigovalo uhybání pásu. (poznáte v praxi)
Výkon motoru - min 1kW, nejlépe 2,2 - 3,5 kw - ale to už je podle pily.

Na novou pásovku zapomeňte - stroje do 20.000 jsou nepoužitelné (jsou to spíše parodie na pásovky) a s požadovanými parametry se dostanete tak od 50.000 nahoru. Takže projet bazary a inzerci.
j.bil

13. 4. 2017, 1:17

Není to moc 2,2-3,5 kW, když:
"potřebuji vzít hranol 5cm a ten rozkrájet na tři pláty cca 1,5cm. jednoduše, rychle, levně. vůbec není třeba aby byl začištěný nebo 100% rovný na "desetinu mm". dál budu zpracovávat na CNC."
"díky díky... a pokud se budeme bavit o podélném řezání max do 40cm"

Nějaká stará asi podstivá pásovka:https://stroje.bazos.cz/inzerat/7273100 ... e-pasy.php
VENCAZ

13. 4. 2017, 4:37

čili třeba něco takového opravdu k prdu pro moje potřeby? půjde hned do servisu? :)

http://www.peddy.cz/index.php?main_page ... GwodnhYGhA" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.uni-naradi.cz/pasova-pila-h ... gle-nakupy" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

13. 4. 2017, 4:41

ta druhá je dobrá.. tam píšou že má výkon 300kW to bude k nezastavení :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“