koncáky lmity os

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
marabu

16. 4. 2017, 1:49

snad někdo poradí.......u funkčního stroje s Arduino a CNC schieldem V3 jsem vyměnil zdroj misto malého 12V 1,2A jsem dal 24V 5A a stroj nejede ale jen z důvodů že automaticky vyžaduje místo spínacích koncáků rozpínací ,to by nebyl takový problém ale obvod koncáku má odpor řádově v omech a přesto ty pulup odpory nebo jak se tomu říká to protlačí a hlásí alarm ..vyklemování krátkým drátem vše jede ale bez funkce koncáků....přívod ke koncákum je dvojlinka 0,5 kařdý drát stíněn
může změna proudu a napětí probvézt takové změny ?

Díky za odpověď
Mn-80
atlan

16. 4. 2017, 1:58

Zmena zdroja nema v plyv na program.... Mas tam nieco zle,zapojene. A velmi som to naštudoval ale ooncaku su tak ci tak napajane z 5V arduina. Tak ze pokial si tam nenapojil tych 24V tak to musi chodit. Skontroluj zapojenie.
marabu

16. 4. 2017, 2:59

atlan píše:Zmena zdroja nema v plyv na program.... Mas tam nieco zle,zapojene. A velmi som to naštudoval ale ooncaku su tak ci tak napajane z 5V arduina. Tak ze pokial si tam nenapojil tych 24V tak to musi chodit. Skontroluj zapojenie.
jenže na původním zdroji to fungovalo s tímhle zapojením ok... prostě to reagovalo na sepnutí jen jsem vyměnil zdroj už to po zapnutí hlasilo alarm než jsem na to přišel to trvalo nejdřive jsem v GRBL vypl koncáky a hned to najelo .....zapl jsem je znovu a zase to samé odpojil jsem kablíky od cnc schieldu a pořád nic pak jsem jen propojil piny pro rozpínací konce a ejhle ono to najelo ....přepájel jsem koncáky na rozpínací a zase nic při měření obvod je jenže jako by delka vedení měle velký odpor ( propojení kablíkem cca 10cm vše jede při rozpojení se stroj zastaví jako při reakci na koncák ) takže by nemělo být nic zapojeno špatně vlastně tam ani nic jiného zapojeno není krom motorů a napájení které je těch 5 v z pc /USB jen do schieldu ještě těch 24v tak co teď ?????
Mn-80
atlan

16. 4. 2017, 3:34

No snad sa ti na to niekto pozrie niesom doma. Nemam to v ruke. Ked si zapunal vypinal koncaky v programe, nepoprepusoval si tam nieco? Nahral by som novy cisty program pre arduino a vyskusal to znova. Koncaky su asi zapojene cez pullup a toe sa zapinaju v programe. Dalsia polozka je ci su koncaky zapojene ako rozpinacie alebo nie. Tak skus cerstvy soft a koncakt zapoj podla popisu.
Mex

16. 4. 2017, 3:47

A s tím původním 12V zdrojem ti to teď funguje jak?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 4. 2017, 3:48

jen jsem zbezne prolitnul tvuj dotaz

se podivej kolik ti tam po sepnuti zbyva napeti
tim ze jsi zvysil napajeci napeti jsi patrne zvysil i tuto uroven a tudiz uz to nerozezna ten vstup
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
marabu

16. 4. 2017, 3:57

atlan píše:No snad sa ti na to niekto pozrie niesom doma. Nemam to v ruke. Ked si zapunal vypinal koncaky v programe, nepoprepusoval si tam nieco? Nahral by som novy cisty program pre arduino a vyskusal to znova. Koncaky su asi zapojene cez pullup a toe sa zapinaju v programe. Dalsia polozka je ci su koncaky zapojene ako rozpinacie alebo nie. Tak skus cerstvy soft a koncakt zapoj podla popisu.
nedělal jsem nic jiného jen zapojil novej zdroj a následně jsem musel předělat koncáky ze spínacích na rozpínací ale i tak to nefunguje .
přehrát program do aduina můžu ale uhledně těch koncáku by snad nemělo bát ovliněno softwarove jestli jsou rozpínací nebo spínací to by mělo záležet na tom které piny toho cnc shieldu osadím nebo ne?
Mn-80
marabu

16. 4. 2017, 4:09

robokop píše:jen jsem zbezne prolitnul tvuj dotaz

se podivej kolik ti tam po sepnuti zbyva napeti
tim ze jsi zvysil napajeci napeti jsi patrne zvysil i tuto uroven a tudiz uz to nerozezna ten vstup
těch 24 v jde ale jen do driveru ne ?, ovladací napětí by mělo zůstat těch 5v z usb ... ale změřím to
Mn-80
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 4. 2017, 4:19

bavime se o driverech nebo o koncacich?
schema by napovedelo
typova oznaceni pouzitych prvku to uz by byla jistota k urceni kde je problem
marabu

16. 4. 2017, 4:31

robokop píše:bavime se o driverech nebo o koncacich?
schema by napovedelo
typova oznaceni pouzitych prvku to uz by byla jistota k urceni kde je problem
o koncácích ...ale změny nastaly po výměně zdroje pro napájení driverů
Mn-80
marabu

16. 4. 2017, 4:44

typová označení to chceš asi moc prostě arduino UNO R3 na tom nasunutej cnc schield V3 drivery A4988 koncáky obyč mechanické z droj 36V 9A stahnutej na 24/5A
http://blog.protoneer.co.nz/arduino-cnc-shield/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mn-80
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 4. 2017, 5:07

ten zdroj tedy neni nijak pouzitej na napejeni tech koncaku?

tak se zkus zamyslet co vsechno jsi pri tom delal
tereba ti jen nekde vypadl drat
co mas na vstupu pri zmacknuti toho koncaku a co tam mas v klidu

postupuj systematicky
vylucuj postupne kde muze byt problem
co ti zbude tam to bude
marabu

16. 4. 2017, 5:20

robokop píše:ten zdroj tedy neni nijak pouzitej na napejeni tech koncaku?

tak se zkus zamyslet co vsechno jsi pri tom delal
tereba ti jen nekde vypadl drat
co mas na vstupu pri zmacknuti toho koncaku a co tam mas v klidu

postupuj systematicky
vylucuj postupne kde muze byt problem
co ti zbude tam to bude
koncáky nápájí jen to usb aspon si to myslím pokud zapnu jen zdroj tak se nic nerozsvítí ale změřím co na nich je bez napojení USB jinak je na pinech 3,5 a po rozepnutí kontaktu 5v takže arduino to bere jako vysokou uroven v obou případech stačí ale kratší spoj až je tam nula ..přotom nejdelší kablík ke spínači je 0,5m
pak skusím dát zpět původní zdroj uvidím v čem bude rozdíl jinak tam vlastně není co splest a navíc jsem sundal jen dva dráty ze zdroje a nandal je na novej a už to nejelo
Mn-80
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 4. 2017, 6:01

a nemas to spatne nakonfeny misto vstupnich pinu jsi z toho udelal vystupni a ted to nejakym mizernym mikrospinacem natvrdo zkratujes?
marabu

16. 4. 2017, 6:51

robokop píše:a nemas to spatne nakonfeny misto vstupnich pinu jsi z toho udelal vystupni a ted to nejakym mizernym mikrospinacem natvrdo zkratujes?
sice nevím co je to nakonfeny ale na spínače jsou zvlašť piny pro rozpínací a zvlášt pro spínací pro každou osu
Mn-80
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“