mám takový velice speciální nůž o tloušťce 8 mm a délce ostří asi 40 cm. Patří do poměrně unikátní mašiny, které se říká strojní hoblík (neplést s hoblovkou, to je rotační stroj) a potřebuju vyřešit jeho broušení. Nejdřív se musí brousit obvodem 250 mm kotouče a následně čelem hrníčkového, oboje pod úhlem kolem 42 stupňů. Musí se to chladit, jinak se to spálí a jediná možnost je pak objednat tento nůž nový z Japonska, což stojí tisíc až dva tisíce euro.
Teď proč to píšu sem - vzhledem ke specielnosti toho nože to nemíním svěřit ani dlouhodobě svěřovat žádnému brusiči a lpím na tom zařídit se pro tento účel sám. Tuším, že na něco takového je ideální nástrojová bruska s natočitelným vřetenem a pojezdem. Jenže co jsem koukal, tak se jedná o dosti rozměrné stroje a já takové broušení potřebuju relativně jednou za čas. Přesto považuju za nutné řešit si to sám, neboť na žádného dobrého brusiče nemám reference a na pokusy není prostor.
Protože jsem už před časem uvažoval o pořízení frézky, nemůžu se ubránit myšlence, že bych do ní upnul příslušný brusný kotouč a naklopením hlavy obdržel způsob broušení, který potřebuji. To samozřejmě za účasti chlazení emulzí. Přemýšlel jsem o pořízení jedné z těch největších stolních frézek z výrobních strojů včetně jejich repase - ještě nevím v jakém rozsahu ji dělají. Jedna má kolem 350 kg, druhá kolem půl tuny, ale má sloup uchycený trochu nedůvěryhodně.
Způsob upínání mám vymyšlen tak, že bych měl utočený masivní ocelový válec, příp. ještě dodělaný na brusce na kulato, ten by po stranách seděl na prizmatických kostkách a mezi nimi bych vyfrézoval plochu pro upnutí nože. Možná bych to po odfrézování nechal ještě jednou přebrousit a dofrézoval lehounce znovu, kdyby se to kroutilo.
Proč stolní frézka - protože mám nouzi o místo a než mít stojan stroje, budu mít raději pod strojem šuplíky s nářadím. Vím, že by se dala za menší peníze pořídit nějaká starší 1,5 tunová frézka, ale já nemám absolutně možnost si něco repasovat. Neumím to, nemám na to čas a asi bych takový stroj ani neužil. Pokud na tom kromě broušení budu něco obrábět, pak ani neočekávám údernickou šponu.
A teď do mě. Z jakých důvodů to může být špatný nápad? Myslím konkrétně. Že ten stroj na broušení znásilňuju, to vím

Napadá mě jen tohle:
- bude přesnost pojezdu na čínské frézce dostatečná? Požadavek na rovinnost je ve stovkách, protože nejtenčí tříska kterou bude nůž krájet je pět setin milimetru.
- bude tuhost stroje dostatečná? Mám za to, že pro účely broušení nemusí být soustava tak tuhá, pokud se po odpružení stroj vrátí vždy do původní polohy. Vycházím ze zkušenosti, kdy jsem s čínskou bruskou srovnal švidrání čela 80 cm kola na pásovce ze dvou milimetrů do dvou stovek.
- nebude brusný prach/brusivo v emulzi dělat někde neplechu? Kolem nože předpokládám ohrádku, která bude bránit odstřikování emulze do stran na rybiny.
Díky moc
Hans
PS: Ano, z mého dotazu je vidět, že příliš nevím jaký je rozdíl mezi konstrukcí brusky a frézky, což přiznávám, ale nevím kde čerpat informace, začátky jsou těžké... Vím jen že bruska má třeba hydraulický posun stolu ze strany na stranu, což frézka nemá. Což nicmeně oželím.