Broušení speciálního nože frézkou

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
fmodel
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2017, 10:11

sco_27 píše:
kenybz píše:/BRH=žralok zažitý výraz pro tyto brusky/
BRH nie je žralok, je to novší model brúsky typovej rady BPH, ktorá bola vyrábaná v Považských strojárňach. Dá sa ľahko spoznať svojím hranatejším vzhľadom.

Žralok má označenie BPV.
Přesně jak píšeš .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
milan584

1. 5. 2017, 10:13

kenybz píše: jedině naněm sudnat celou hlavu a dat tam dimantový miskáč a dotoho se nikdo nepohrne
By mě jako zajímalo, CO tím diamantem :shock: na tom HSS noži bude brousit.
t256

1. 5. 2017, 10:39

radu78 píše:To je nůž do Marunaky ? https://www.youtube.com/watch?v=slPslzwQh_M" onclick="window.open(this.href);return false;
Sorry za OT, ale k cemu je to vlastne dobre?
Vysledny produkt je ta tenka "dyha" nebo ohoblovany hranolek?
kenybz

1. 5. 2017, 10:48

o-5 se ukazuje že se tu bazíruje na slovíčkaření a kdo udělá chybu tak hurá do něho :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
fmodel
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2017, 11:01

Hlavně opatrně s tím smíchem,když se takhle moc směje ženská tak se většinou na konci počůrá :wink: :mrgreen:
origosch

1. 5. 2017, 1:43

CO tím diamantem :shock: na tom HSS noži bude brousit.
To by mne taky zajímalo. Já si myslím, že ten nůž z rychlořezky nebude, u rychořezky se nikdy nevytáhne jemné ostří, které je na obrábění dřeva žádoucí. Když jsem dělal v nástrojovně, tak se tyhle nástroje dělaly buď z Poldi 2002, nebo stabil. Tím se člověk mohl holit.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
milan584

1. 5. 2017, 2:06

origosch píše:
CO tím diamantem :shock: na tom HSS noži bude brousit.
To by mne taky zajímalo. Já si myslím, že ten nůž z rychlořezky nebude, u rychořezky se nikdy nevytáhne jemné ostří, které je na obrábění dřeva žádoucí. Když jsem dělal v nástrojovně, tak se tyhle nástroje dělaly buď z Poldi 2002, nebo stabil. Tím se člověk mohl holit.
Podle mě když je u tý brusky "high speed steel knife" tak to určitě bude 19312 a nebo 19436 :mrgreen:
jvalik

1. 5. 2017, 3:08

kenybz: Díky, to video znám. Videa s nástrojovou bruskou znám taky, ale bohužel mi stále uniká důvod proč by to nešlo. Samozřejmě podélně se to brousit nemůže, u té nástrojové brusky bych předpokládal uchycení fazetou dozadu, což snad umožní brousit obvodem i hrníčkem stejně jako ta origo bruska, akorát že to celý bude v trochu jiné poloze. Obtažení nějakým jemnějším kamenem pak předpokládám taky, na hoblíky většinou používám 8000 rozsutec. Pokud by ses prosím rozepsal detailněji v čem je s použitím nástrojové brusky problém, byl bych rád. Sehnat originální brusku je dost nereálný...

t256: Ten stroj je pro finální povrchovou úpravu. Narozdíl od broušení šmirglem, kterej povrch spíš potrhá a póry zaplní brusným prachem, tohle povrch čistě ukrojí a póry nechá čistší. Výsledkem je menší nasákavost vody, rovnoměrnější vsak a tedy i barevnost povrchovky, hladší povrch atd. Původně s těmahle strojema přišli japonští tesaři, kteří trámy tradičně hoblovali do hladka a tak si chtěli ušetřit práci. Zkrátka západní svět brousí, Japonci hoblujou.

origosch: Těch nožů je víc druhů. Můj je takovej, že tělo nože je z něčeho měkčího, ale u řezné strany je na tom nakovanej proužek čehosi zatraceně tvrdýho. Japonci jsou kvalitníma ocelema na želízka hoblíků celkem známí. Návod předepisuje jako brusivo bílej korund.

Hans
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2017, 3:25

mozna blbost
ale co si tu na foru v kooperaci vyrobit upinaci pripravek a chodit s tim potom za solidnim brusicem na magnetku a stat si u toho kdyz to dela
to by ani nemuselo byt na moc dlouho
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
jvalik

1. 5. 2017, 3:44

robokop: Ale magnetka má osu vřetena vždy jen kolmou k podélnýmu posuvu, ne? To se obávám že bych pak neměl jak dosáhnout toho podbroušení. Tam jsou totiž dva úhly broušení, jeden pro ten dutej výbrus a pak druhej ve smyslu mikroostří pro ten hrníčkovej kotouč. Takže bych musel mít upínací přípravek pro oba úhly, jenomže pak by to nebylo už na jedno upnutí a z toho mám dost obavy. To ta nástrojovka by to mohla řešit jen pomocí posuvů, ale prý na to není vhodná či co. Samozřejmě ten výbrus nemusí být podle mě dutej, spíše to bude sloužit tomu, aby to právě mohlo být na jedno upnutí.

Pokud jde o solidního brusiče, je s tím velikej problém. Pár jsem jich už vyzkoušel a nikde jsem nebyl spokojenej. Buď mně vraceli frézy s obří jehlou a tvářili se, že tak to má vypadat, nebo mně dávali kudly do hoblovky uprostřed propadlý o dvě desetiny... Odtud moje potřeba zařídit se pro broušení téhle vzácné kudly sám, i kdybych to měl trénovat další rok třeba na plocháčích. Moje poznání zkrátka je, že ač někdo dělá brusiče léta, není to jistota vůbec ničeho.

Hans
fmodel
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2017, 4:19

Myslím že by to šlo profesionálně zmáknout na ruské nástrojové brusce s hydraulickým posuvem stolu 3B64...dál nepamatuju (měl jsem jí v minulé práci a sbouchal jsem na ní i kopírku na vačky )myslím že něco takového má Aleš Honsa jestli se nepletu.
origosch

1. 5. 2017, 4:28

Tam jsou totiž dva úhly broušení, jeden pro ten dutej výbrus a pak druhej ve smyslu mikroostří pro ten hrníčkovej kotouč.
Když se to umí, tak to na magnetce jde. Napřed se vezme bazmek zvaný kolíbka a kotouč se orovná do potřebného rádiusu pro dutý výbrus. Osa přípravku je rovnoběžná s pohybem stolu. Potom se kotouč orovná do roviny, přípravek se dá šikmo a lízne se lehce fazetka. :D
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
testone
Sponzor fora

1. 5. 2017, 5:03

původně jsem se do týhle debaty vůbec nechtěl zapojovat
pár mých drobných zkušeností, i když takovýhle nůž jsem nebrousil
stejný typ broušení, tj. nahrubo vybrousit ostří do žlábku bílým korundem a pak udělat fazetku diamanťákem se mi osvědčilo na broušení dlát, nožů do hoblíku i soustružnických nožů na kov z RO
diamanťákem lze doladit ostří nástroje z RO velmi dobře, i když se běžně píše že jsou určeny na SK, samozřejmě jím nelze odebírat větší množství materiálu
diamanťák z RO nože nevytahuje grot (jehlu)
...
na jakékoli (už vůbec ne na hračkovité stolní) frézce to prostě nepůjde, protože vedení stolu frézky má z principu (rybina s vymezováním vůle klínem nebo lištou) vždycky vůli
vedení stolu brusky je jiné - V + plocha, tam vůle z principu není, vymezuje se vahou stolu + obrobku (zase to nedokáže přenést sílu směrem nahoru)
...
takovouhle věc nelze brousit nasucho, to je pravděpodobně důvod, proč jsi měl nože do hoblovky do oblouku, prostě se to pod kotoučem ohřeje a kroutí
bez intenzivního chlazení proudem emulze to nepůjde
to je taky další důvod, proč to nepůjde na nějaké frézce - obrusu a písku z kotouče budeš mít po prvním broušení plná vedení a šrouby
na nástrojové brusce typu BN102 a podobných je problém s chlazením taky
osobně bych si upravil nějakou brusku nakulato - má tu správnou geometrii pro hrubování, tj. shodit vřeteník a koně a na stůl dát klín s nožem a fazetku pak doladit buď ručně nebo přídavným vřetenem s DIA kotoučem
bruska nakulato má potřebné strojní posuvy, má chlazení, má tuhost, má velký kotouč, je dostatečně přesná, má natáčení stolu pro doladění, je běžně k mání
akorát se na stůl nevejde
kdyby to ti Japonci dokázali nabrousít jinak než na tuně nebo dvou litiny, tak by k tomu takové speciální brusky nedělali
to je jako se vším u hobby strojků tady 2x denně
asi to bude chtít větší dílnu
...
BPH, BRH ... bruska plošná, rovinná horizonální (osa vřetene) = "magnetka"
BPV, BRV ... bruska plošná, rovinná vertikální (osa vřetene) = "žralok", "mandl"
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
milan584

1. 5. 2017, 6:31

origosch píše:
Tam jsou totiž dva úhly broušení, jeden pro ten dutej výbrus a pak druhej ve smyslu mikroostří pro ten hrníčkovej kotouč.
Když se to umí, tak to na magnetce jde. Napřed se vezme bazmek zvaný kolíbka a kotouč se orovná do potřebného rádiusu pro dutý výbrus. Osa přípravku je rovnoběžná s pohybem stolu. Potom se kotouč orovná do roviny, přípravek se dá šikmo a lízne se lehce fazetka. :D
Možná by bylo dobrý si ten duplexní nůž (z tý stabilky a nebo 2002 :mrgreen: ) na tý magnetce sám zkusit nabrousit a hlavně pak porovnat s novým (originál nabroušeným od těch japonců a nebo od někoho, kdo to umí a má vhodnou jednoúčelovou brusku k dispozici) - jestli to funguje stejně a hlavně stejně dlouho :)
milan584

1. 5. 2017, 6:53

testone píše:původně jsem se do týhle debaty vůbec nechtěl zapojovat
pár mých drobných zkušeností, i když takovýhle nůž jsem nebrousil
stejný typ broušení, tj. nahrubo vybrousit ostří do žlábku bílým korundem a pak udělat fazetku diamanťákem se mi osvědčilo na broušení dlát, nožů do hoblíku i soustružnických nožů na kov z RO
diamanťákem lze doladit ostří nástroje z RO velmi dobře, i když se běžně píše že jsou určeny na SK, samozřejmě jím nelze odebírat větší množství materiálu
diamanťák z RO nože nevytahuje grot (jehlu)
...
na jakékoli (už vůbec ne na hračkovité stolní) frézce to prostě nepůjde, protože vedení stolu frézky má z principu (rybina s vymezováním vůle klínem nebo lištou) vždycky vůli
vedení stolu brusky je jiné - V + plocha, tam vůle z principu není, vymezuje se vahou stolu + obrobku (zase to nedokáže přenést sílu směrem nahoru)
...
takovouhle věc nelze brousit nasucho, to je pravděpodobně důvod, proč jsi měl nože do hoblovky do oblouku, prostě se to pod kotoučem ohřeje a kroutí
bez intenzivního chlazení proudem emulze to nepůjde
to je taky další důvod, proč to nepůjde na nějaké frézce - obrusu a písku z kotouče budeš mít po prvním broušení plná vedení a šrouby
na nástrojové brusce typu BN102 a podobných je problém s chlazením taky
osobně bych si upravil nějakou brusku nakulato - má tu správnou geometrii pro hrubování, tj. shodit vřeteník a koně a na stůl dát klín s nožem a fazetku pak doladit buď ručně nebo přídavným vřetenem s DIA kotoučem
bruska nakulato má potřebné strojní posuvy, má chlazení, má tuhost, má velký kotouč, je dostatečně přesná, má natáčení stolu pro doladění, je běžně k mání
akorát se na stůl nevejde
kdyby to ti Japonci dokázali nabrousít jinak než na tuně nebo dvou litiny, tak by k tomu takové speciální brusky nedělali
to je jako se vším u hobby strojků tady 2x denně
asi to bude chtít větší dílnu
...
BPH, BRH ... bruska plošná, rovinná horizonální (osa vřetene) = "magnetka"
BPV, BRV ... bruska plošná, rovinná vertikální (osa vřetene) = "žralok", "mandl"
Pokud ta hrotovka bude v dostatečně dobrém mechanickém stavu, tak principiálně by to asi šlo.
Ale (jako všechny bastly) to bude mít dva základní problémy - jednak sehnat hrotovku , která je v natolik dobrém mechanickém stavu, aby ty nože byly jako z originál brusky nebude zas tak jednoduché (slušný komerční dodavatel, co to umí takové nože brousí s rovinnosti ostří i 0.005/ 2m), i malá hrotovka má diametrálně větší kotouče než ty jednoúčelové brusky, takže až zjistí, co stojí 2 ks borazonů (nahrubo a na fazetu) průměr 250 (minimálně), tak bude nejspíš hned :D po akci.
Nemluvě o tom, že ty jednoúčelové brusky mají ty kotouče na těch vřetenech furt (aby se nemuselo orovnávat po výměnách ty drahé kotouče), kdežto u jakýkoli hrotovky (pokud si nekoupí třeba Studera :mrgreen: ) za sebou 2x kotouč bez orovnání nevymění,
Prostě podle mě jediná rozumná (a i nejlevnější) možnost je, si tu nějakou vhodnou brusku koupit z druhé ruky (pokud to nutně touží brousit sám) ale tu brusku nejspíš bude muset nechat zgenerálkovat.
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“