Co jste dneska bastlili?

Odpovědět
filla
Kontaktovat uživatele:

8. 5. 2017, 10:52

jeste se nesmi zapominat ze vykon panelu je udavan pri 22°C, pri vysi teplote vyrazne klesa, takze v cervenci je i pod polovinou a cim dele je provozovan pri vysi teplote, tim rychleji degraduje
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
elbarto

8. 5. 2017, 11:22

To Fila: a k tomu navic stale odumirani panelu starnutim. Zima malo, horko malo, noc nic, vypocty firem co panely prodavaji jsou velka fikce. Presne proto chci jit cestou co pise Packa. Schrastit panely za rozumnou cenu a po roce si rict kolik to nasosalo. Do novych bez dotaci a puvodnich vykupnich cen bych stejne nikdy nesel. Tohle je spis o hrani ( a to nas vsechny bavi) a zjisteni, jak moc nas firmy lakuji.
jova
Kontaktovat uživatele:

8. 5. 2017, 12:00

packa píše:chlapy já teď koupil dalších 30ks panelů 74W -200kč kus zcela nové ...
A kde se dají takové panely pořídit?
packa

8. 5. 2017, 12:17

už nedají :D
chlápek jich měl přez 1000ks , ale jen se zaprášilo . myslím že má ještě 40w použité bezrámové amorfní - na střechu stodoly jak dělané - i jako krytinu je používají
r4cv

8. 5. 2017, 12:35

elbarto píše:To Fila: a k tomu navic stale odumirani panelu starnutim. Zima malo, horko malo, noc nic, vypocty firem co panely prodavaji jsou velka fikce. Presne proto chci jit cestou co pise Packa. Schrastit panely za rozumnou cenu a po roce si rict kolik to nasosalo. Do novych bez dotaci a puvodnich vykupnich cen bych stejne nikdy nesel. Tohle je spis o hrani ( a to nas vsechny bavi) a zjisteni, jak moc nas firmy lakuji.
Ja mám FV už 4-tú sezónu. Kúpené použité. Čo ťa zaujíma?
výkon 4,32kWp, zatiaľ vyrobených cca 7MWh. Všetko pre vlastnú spotrebu.
Ekonomika je v tomto prípade jedna veľká bieda, ale robím to pre zábavu. Len niekedy je tej zábavy moc.
elbarto

8. 5. 2017, 12:53

4rcv: vadi nejak panelu pokud ho pri plnem vykonu odpojim od zateze, pripadne ma to nejaky vliv na zivotnost ? Ukladani do baterek pri tomto vykonu predpokladam nijak neresis ??
r4cv

8. 5. 2017, 1:03

ukladanie do batérie 48V z VZV, klasickej olovenej.
Predpokladám, že nevadí, lebo nabíjací regulátor to robí niekoľkokrát za sekundu. problém môže nastať, ak zle zvolíš napätie stringu a prekročíš max.povolené napätie regulátoru

ja mám napr. string 3 panely po 30V, max. povolené napätie je 150V.
Robí to problémy v zime, keď je jasný mrazivý deň (posledné 2 zimy také neboli)
vtedy je napätie panelu vyššie ako menovité
lubbez

8. 5. 2017, 1:43

Já začal vodou - tedy solární kolektory. Nejdříve vakuové trubky, ale ty stály za hov....., ale za velké. Pak jsem koupil dva obyčejné lyrové a v akci k tomu byl solární regulátor za pár korun. 4m2 kolektorů mi sedmý rok naprosto v pohodě ohřeje vodu ve 220 litrovým Dražickým bojleru. Rok po instalaci jsem musel přidělat další obvod, protože mi to bojler hřálo na 85-90 stupňů. Teď to mám tak, že při 65 stupních to zapne za bojler ještě jeden radiátor a koupelnový žebřík. Přesto, že to provozuju v Tisé (sev. Čechy, 600m vysoko) elektriku do bojleru pouštím tak pětkrát za rok v zimě. I kryž je venku -10 a vysvitne sluníčko, tak za 5 minut už je voda (solárně selektivní kapalina) v kolektoru alespoň 50 stupňů. Co se týká fotovoltaniky, má vedle vodních kolektorů ještě dvě 70W desky. Tohle stačí na napájení kamerového systému, mám tam obyč. 36Ah baterku z auta a jediný problém je v zimě, když napadne moc sněhu který drží na panelech. Jinak bez dotací je to naprosto prodělková věc. Měl jsem kliku a koupil jsem ty dva panely po 6ti stovkách a teď jsem získal ještě jeden 120W za 1500. Jako hračka dobré, jinak naprosto nanic.
pavlaxy

8. 5. 2017, 5:40

2 packa :
zeptej se prosím - ještě na ty 40W -4kousky na hraní :wink:
Děkuji
:D :P
https://t.me/pump_upp
fmodel
Kontaktovat uživatele:

8. 5. 2017, 7:17

lubbez píše: vakuové trubky, ale ty stály za hov....., ale za velké. Pak jsem koupil dva obyčejné lyrové a v akci
Prosím objasni ty vakuové v čem je problém ?? A ty lyrové jsou co přesně (výrobce konstrukce) a jak je to s přehříváním ?
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Habešan
Kontaktovat uživatele:

8. 5. 2017, 7:52

elbarto píše:pokud ho při plném výkonu odpojím od zátěže
Víc se zahřívá, rychleji stárne.
To už je lepší ho zatížit alespoň nějakou tou topnicí.
Ty proudící elektrony z něj nějak odvádějí teplo.
filla píše:je udáván při 22°C
Prý se objevují také panely, které v sobě mají chlazení kapalinou, takže produkují elektřinu i teplou vodu najednou (a tu elektřinu o to účinněji).
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
kenybz

8. 5. 2017, 8:07

sám nemám žádný panel toto došlo na opravu a výrobce tvrdí že tyto staré typy neopravují...jinak nevím co bych k tomu řekl zda si něco takového v budoucnu pořídím....?
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Zbýňa

8. 5. 2017, 8:10

Nová pinola do pákového koníku MN80.
Přílohy
2017-05-07-373.zmenena-velikost.jpg
2017-05-07-369.zmenena-velikost.jpg
2017-05-07-365.zmenena-velikost.jpg
lubbez

8. 5. 2017, 8:15

Vakuové trubky, měl jsem dvě pole, takže cca 5,5 m2, z tý vnitřní trubky vylejzá takovej měděnej čuráček a to má být výměník. Ohřálo se to sice rychle, ale přenos toho tepla byl malej a já se pouze v létě za plného slunce dostal na 60 st. v bojleru. Mě bylo divný, že mi to chlápek prodal za 15 litrů, když to rok před tím koupil za 45. Dokonce jsem je před montáží nechal otestovat v Regulusu a byly OK. A přesně tam jsem koupil ty nejobyčejnější lyráky za 7000 kus. To znamená nahoře a dole 25mm průchozí trubka, horní a spodní propojená 7mi 15mm trubičkama a mezi tím jsou měděný křidýlka a na všem je černej nikl (nějakej speciální). Celý je to v hliníkový krabici, vespodu cca 7 cm izolační vaty a svrchu nějaký speciální sklo. Ty panely sa spojují paralelně, vršek s vrškem ..... Já mám dva, od spodu přivádím kapalinu a nahoře ji odvádím. Mám je nepatrně z vodováhy, tak 5mm a na tom horním nejvyšším výstupu mám odbublinkovač. A na druhé horní straně mám PT100, pojistnej tepelnej ventil a odvod horké kapaliny. V celém systému pak mám přetlak cca 2atmosféry zastudena a cca 2,5 zatepla. Musí tam být solárková expanzka. Pokud není průtok, teplota okamžitě vylítne na 165 stupňů a ventil se otevře a máš vše na střeše. Když jsem to montoval, podle manuálu jsem zvolil zataženo a přesto stačilo minuta sluníčka a když jsem utahoval spojku mezi panelama, tak mi na tý matce zůstala kůže z ruky. Dnes při jakékoliv práci okolo panelů na ně navlíkám klackem stará prostěradla. Celý ty roky, co to provozuju si říkám, že tam dám k čerpadlu UPSku, ale ještě jsem to nezvládnul. Snad letos, chystám se vyměňovat kapalinu a nakonec tam dám i tu UPSku. Koupil jsme dvě, jednu sem a druhou ke kotli. Jo abych nezapoměl, všechny vedení musí být měď nebo nerez a musí na tom být aeroflex a né normální izolace.
packa

8. 5. 2017, 8:18

Habešan píše:
elbarto píše:pokud ho při plném výkonu odpojím od zátěže
Víc se zahřívá, rychleji stárne.
To už je lepší ho zatížit alespoň nějakou tou topnicí.
Ty proudící elektrony z něj nějak odvádějí teplo.
filla píše:je udáván při 22°C
Prý se objevují také panely, které v sobě mají chlazení kapalinou, takže produkují elektřinu i teplou vodu najednou (a tu elektřinu o to účinněji).
já jen doplním že mám amorfní panely a ty na to tolik netrpí , nějak výrazně výkon s teplotou neztrácí , produkuji i při nízké intenzitě světla, na druhou stranu menší výkon / plocha.
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“