Diy CNC router

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Marthinius

2. 7. 2017, 4:13

Zdravím,

Narazil jsem na zajímavý a relativně "levný" diy project stavby cnc routeru jehož autorem je Dave gatton viz. odkaz na stránky:

http://www.davegatton.com/purchase-gatton-cnc-kit.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Má také youtube kanál:

https://www.youtube.com/watch?v=NpOIXkockjs" onclick="window.open(this.href);return false;

Má smysl se do toho pouštět, když uvážím z jakého materiálu je to sestaveno ? Jde mi především o možnosti využití, tuhost konstrukce, přesnost atd...

Na oficiálních stránkách uvádí, že celková cena pro sestavení je v rozmezí od 1000 - 1250 babek, což je velice lákavá cena vzhledem k velikosti.

Bohužel jsem nemohl použít vyhledávání zde na fórum, error....takže je možné, že dané téma se zde již nachází...

Závěrem chci říci, že jsem amatér co se týče cnc, ale rychle se učím a pro domácí kutilské potřeby by to mělo bohatě stačit.

Předem děkuji za zajímavé postřehy, rady a tipy....
bobik

2. 7. 2017, 5:13

No pojezdy na duralovém L profilu mít moc dlouhou životnost nebudou. Celé se mi to zdá takové gumové. Na nějaké chvilkové hraní pro získání základů s CNC frézováním dobrý ale jinak je to k ničemu. Škoda peněz a času.
Mex

2. 7. 2017, 6:04

Hmmm, 1000-1250 babek ... kde je budeš shánět? Navíc takové mexické typy, jako má on na fotce na webu.
Nebo jsi snad myslel 1000-1250 USD?

Takže moje rada: dřevěné CNC si rozhodně nekupuj. Sice je tady nejméně jedna povedená dřevěná konstrukce, ale to jsou spíš výjimky, potvrzující pravidlo.

Jestli do toho chceš dát nějakých cca 1000 USD + DPH + clo, tak si raději kup něco jako 3040 na Alliexpresu. Když to pak trochu poladíš, tak budeš mít za stejné peníze určitě víc muziky.
Marthinius

3. 7. 2017, 8:37

Tak už jenom to, že konstrukce je s mdf.... :lol: O tuhosti se nedá mluvit...Teplotní roztažnost

Spíš jsem očekával, že z toho půjde použít alespoň ta konstrukce, respektive ty plány. A místo dřeva použít jiný materiál (hliník, dural)...

Také jsem četl dobré recenze na tu 3040, ale ta velikost...no. :D . Na hraní určitě fajn, ale chtělo by to něco většího, použitelnějšího...
Každopádně, na začátek to opravdu asi bude stačit, na to první seznámení a pokusy... :)

Ale stejně se zeptám:

Za jakou cenu by se dala postavit cnc frézka velikostně odpovídající té "dřevěné" ? Samozřejmě na skelet by byl použit jiný materiál.

Lze řící, že za cenu 50-60 tisíc lze postavit cnc, které nebude jen na hraní a bude možné ho využít i na výrobu (plošné spoje, gravírování, frézování dřeva, plastů, masivní dřevo, překližka) ?
Nebo s jakým cenovým rozpětím mám počítat, když budu chtít postavit cnc frézku, která bude využitelná pro běžné použití. Určitě existuje nějaká střední hodnota (cena, velikost, využitelnost).

Rád bych si po seznámení s tou 3040 postavil vlastní cnc, jelikož je to levnější a mnohem zábavnější, než nákup hotového výrobku. Ale to předbíhám.

Na tomto fóru se jistě nachází mnoho zajímavých diy projektů, já budu spokojen s "průměrným" cnc velikostně odpovídající zhruba tomu "dřevěnému". :D

PS: USD "babka"
1.Pojem babka pro označení peněz je velmi starý, asi z pol. 16. st. Babka je označení pro cizí peníz.
2.Vznikla v 18. století ze slova buckskin – jelení kůže, která tehdy na tržištích často zastávala funkci platidla.
3.Vychazí ze slova "Buck": v 19. st. bylo pojmenování Buck použito na Starém západě při hraní pokeru, když hráč prohrál a měl platit. Hráči používali stříbrný dolar jako platidlo a říkali mu Buck. Jinak Dolaru se "babka" říká jen v českém překladu. Originál slova je "buck" (i v češtině se vyskytuje např. "levý baky" ve významu falešné dolary či přeneseně padělané peníze).
chb

3. 7. 2017, 9:15

Marthinius píše: Za jakou cenu by se dala postavit cnc frézka ......
...... a bude možné ho využít i na výrobu (plošné spoje, gravírování, frézování dřeva, plastů, masivní dřevo, překližka) ?
.... Určitě existuje nějaká střední hodnota (cena, velikost, využitelnost).
střední hodnota je ... jako u auta,jaká je střední hodnota osobního auta ? (cena, velikost, využitelnost)
cena stroje použitelného "na výrobu" bude taková, že bude třeba jej provozovat na směnu denně, aby se zaplatil

postavit se zajisté dá ...
výrobce strojů má velkoobchodní ceny materiálu a dílů, má za sebou strojový park + si připočítá cenu za práci, za to že to umí a záruku
pokud stavíš doma vše kupuješ bazarové nebo za plné ceny, věci které neobrobíš, což je většina, platíš cenu zakázkové práce - kompletaci a seřízení si děláš "amatérsky" ale zdarma.
Kolik toho umíš ? vše co neumíš budeš draze platit někomu kdo umí, nebo opakovaně cenou za slepé uličky.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Marthinius

3. 7. 2017, 2:46

Samozřejmě mohu jen souhlasit, stavba není sranda, jak si někteří myslí. Chápu, že na něktré mé položené dotazy není lehké odpovědět, je mnoho faktorů ovlivńující cenu.
Také je zřejmé, že první stavba nebude "TOP", každá zkušenost něco stojí. Za každou dovednost se platí....Proto si své know how každý chrání.... 8)

Bylo tady zmíňěno něco o povedené dřevěné konstrukci, je to tahle ? http://forum.rcdesign.ru/f111/thread147309.html
Thomeeque

3. 7. 2017, 5:01

http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=5177&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Grad

4. 7. 2017, 8:09

Nebo překližkový cnc router vhodný i na stavbu dospělých hliníkových letadel :wink:
Obrázek
fmodel
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2017, 8:53

hmmm,tak nás čeká překližková sezona,to abych ukecal k registraci kámoše truhláře ať může fundovaně odpovídat v oboru dřevěné technologie :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex

4. 7. 2017, 10:04

Jedna moje kolegyně dělá břišní tance. Umí se moc pěkně kroutit.
Možná by mohla dávat lekce dřevěným obráběcím strojům, jak se mají ve vlhku kroutit tak, aby to bylo pěkné na pohled. ;-)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2017, 10:35

Mex píše:Jedna moje kolegyně dělá břišní tance. Umí se moc pěkně kroutit.
A nechceš nám natočit nějaký pěkný video :wink:
bobik

4. 7. 2017, 12:26

Jedna moje kolegyně dělá břišní tance. Umí se moc pěkně kroutit.
Možná by mohla dávat lekce dřevěným obráběcím strojům, jak se mají ve vlhku kroutit tak, aby to bylo pěkné na pohled. ;-)
Někomu stačí přesnost +-2mm/m. Ono v dané chvíli jde jen o měřítko, tenhle měsíc to bude o 2mm delší, v zimě o dva mm menší. Když bude frézovat žebrování křídla, tak všechny ty výztuže budou mít v danou chvíli stejnou odchylku.
Naposledy upravil(a) bobik dne 4. 7. 2017, 2:40, celkem upraveno 1 x.
Mex

4. 7. 2017, 1:03

fmodel píše:A nechceš nám natočit nějaký pěkný video :wink:
Totak!
Máš makat a ne čumět na baby.
;-)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2017, 2:40

práce není všechno :D
Mex

4. 7. 2017, 5:20

fmodel píše:práce není všechno :D
Hele, neodmlouvej, a běž dělat.
Někdo ty daně platit musí.
Až nás konečně pan Makarón srovná a začneme těm klukům arabskejm a africkejm platit eurodávku 2200 E měsíčně, tak někdo na to vydělat musí. I důchodci budou muset přiložit ruku k dílu a půjdou sekat trávu do parku, jak povídal pilný pan ministr.
A kolegyně se už doufám taky přestane kroutit pro zábavu a půjde se kroutit někam k mašině. Pan Štěch to dobře říkal. On je odborář, tak tomu rozumí. Tak je to spravne, tak to ma byt.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“