SV18R - výměna valivých ložisek

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
honza637

3. 7. 2017, 8:05

Zdravím opět,
tentokrát jsem zdárně dokončil demontáž vřetene a pokračuji dál. Zjistil jsem končící život dalším ložiskům. A to konkrétně na hřídeli, která pohání nortonku a posuvy. Je to ta hřídel, která vychází v zadní spodní části vřeteníku dozadu , je přístupná po odklopení deklu na pantech a instalují se na ní výměnná kola pro řezání závitů. (Nemůžu si vzpomenou na termín kterým se správně nazývá)
Nicméně je naní tuším dle výkresu asi 6 ložisek celkem a je na ní také spojka levý/pravý chod suportu. Můj problém spočívá v tom, že ji celou potřebuji vytáhnout a dle výkresu to jde směrem dozadu pomocí dvou montážních závitů do kterých se natočí šrouby a celý kus se vytlačí ven. Jenže v této operaci vadí ovladač (přesuvník?) té spojky který je přes těleso nortonky vyveden na jednu z tyčí která prochází suportem.
Můj dotaz tedy zní jak se postupuje při demontáži této hřídele? Nerad bych něco poškodil. Opatrně jsem kus této hřídele vytlačil a hlídal vůli "přesuvníku" abych ho neutrhl. Také jsem odpojil tyč od ovládání těsně za nortonkou odstraněním čepu. (na suportu jsem si všiml dorazů). Nicméně asi po 12mm se vůle defakto ztratila a nejde s tím dál hnout. Usuzuji tedy, že je potřeba ještě někde něco povolit aby s tím šlo hnout. Poradí někdo? :shock:
Honza
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“