zdravim vsetkych...
Nemam velke skusenosti so sustruzenim, preto, chcem sa informovat znalych. Chcem si vyrobit prirubu na novu 160mm univerzalu. Mam k dispozicii ocelovy odrezek prumer 190mm. Odrezek je vseliaky hrdzavy, hrbolaty z oboch stran aj po obvode. Otazka je, ci urobit na vrtacke v strede dieru, nalisovat nejaky trn, za tento trn upnout do sklucovadla, alebo stocit obvod, upnut za stoceny povrch, dieru az naposled.
dakujem...
priruba na univerzalu
a proč bys to komplikoval nějakým vloženým trnem? vyřež závit upni na vřeteník soustruhy a doobrob funkční plochy přímo na soustruhu, kde to pak bude běhat.. musí to pak běžet mnoem lépe než na nějaké pochybné akci s vloženým trnem
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Ras, ano, to by bolo najlepsi, ale takym postupom to nedokazu urobit. Totiz, zavit na vretene je sice 68mm, ale typ zavitu, stupanie je odlisne, od beznych stroju zebrak, SV18 atd. Takze zavit musim nechat urobit u kamarada, zbytek, jak si psal, na svojej masine. Sa mi jedna surovy, hrbolaty odrezek, jak najlepsi opracovat aby bol povrch valcovej plochy v jedne osi s dierou. Dosedaci plochu priruby na univerzalu v pripade potreby obrusim...
Nic Ti přeci nebrání udělat to tak jak psal RaS. U kamaráda srovnáš jednu čelní plochu polotovaru, která bude zadní stranou příruby, zhotovíš průchozí otvor a závit. Kromě správně lícovaného závitu je třeba udělat i dobře nalícovaný válcový otvor bez závitu (ten v podstatě určuje přesné usazení příruby na vřetenu) na přiloženém obrázku, kterými příruba sedí na vřetenu jsou ty plochy označeny červeně - na rozměry nekoukej, je to vřeteno z S28). Tohle všechno u kámoše udělat na jedno upnutí! Pak to našroubuješ na vřeteno svého soustruhu a zbytek doobrobíš už na něm a musíš tak mít souosost zaručenou.1lubos1 píše:Ras, ano, to by bolo najlepsi, ale takym postupom to nedokazu urobit. Totiz, zavit na vretene je sice 68mm, ale typ zavitu, stupanie je odlisne, od beznych stroju zebrak, SV18 atd. Takze zavit musim nechat urobit u kamarada, zbytek, jak si psal, na svojej masine. Sa mi jedna surovy, hrbolaty odrezek, jak najlepsi opracovat aby bol povrch valcovej plochy v jedne osi s dierou. Dosedaci plochu priruby na univerzalu v pripade potreby obrusim...
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
To lubos1: prirubou a samozrejme nejen prirubou bude dana presnost tvoji budouci prace na stroji. Pokud pises: "nemam velke skusenosti so sustruzenim ..." je tato cinnost uplne mimo misu. Zavit ani kuzel nikdy stejne nevytocis poradne. Pozadej toho kamarada at ti s tim pomuze od zacatku.
Že Pan mistr nebyl žádnej hlupák .Z ocelí jdou příruby s krátkým kuželem,na přírubu se závitem je opravdu lepší litina.chemic píše:Kdysi jsem si nechal vyrobyt přirubu z oceli seděla dobře ale po chvili použivani se kousla a nešla povolit stary mistr mi řek že přiruba jen z litiny jinak s ni budou problemy jaky je vaš nazor?
Diky
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
dakujem vsetkym za odpovede...
TO: ,,elbarto,, nemam velke skusenosti so sustruzenim, to je pravda. Ja sem psal, ze odrezek je strasne hrbolaty ze vsech stran, snad aj 4-5mm nepravidelne, jako od ,, ruky,, vypalene po autogenu, cele to slo do kuzele... preto som nevedel ako tento vytvor upnut, alebo odkial zacat, aby mi nekopirovalo nerovnosti. Robil sem si prirubu na 250univerzalu, dokonca aj brusil dosedaci plochy. Samozrejme, zavit mi robil kamos na jeho sustruhu. Nerozumiem tabulkam na sustruhu, preto, neviem urobit strojove ziadny zavit.
Urobim to tak, jak napisal salus...dnes som dokonca ten spatny kus oceli obrobil, na 165mm, zarovnal cela, urobil nozem otvor 50mm. Po svatkoch odnesem urobit zavit.
TO: ,,elbarto,, nemam velke skusenosti so sustruzenim, to je pravda. Ja sem psal, ze odrezek je strasne hrbolaty ze vsech stran, snad aj 4-5mm nepravidelne, jako od ,, ruky,, vypalene po autogenu, cele to slo do kuzele... preto som nevedel ako tento vytvor upnut, alebo odkial zacat, aby mi nekopirovalo nerovnosti. Robil sem si prirubu na 250univerzalu, dokonca aj brusil dosedaci plochy. Samozrejme, zavit mi robil kamos na jeho sustruhu. Nerozumiem tabulkam na sustruhu, preto, neviem urobit strojove ziadny zavit.
Urobim to tak, jak napisal salus...dnes som dokonca ten spatny kus oceli obrobil, na 165mm, zarovnal cela, urobil nozem otvor 50mm. Po svatkoch odnesem urobit zavit.
Pravda pravdoucí, a já bych ještě doplnil (ač nejsem mistr): mazat, mazat a zase mazat, tence a kvalitní jemnou vazelínou - stačí čistý mastný hadr. Na sucho se časem ocel na ocel krutě zatáhne (ona to dokáže někdy i litina). A kdyby se to na fest utáhlo a nešlo povolit, tak zkusit starý osvědčený MD spray - má perfektní vzlínavost kam se nic jiného nedostane, nechat to do rána a zase zkoušet - obvykle jenom reverzem na dřevěný špalík zapřený o lože a čelist. Mlácení kladivem, nebo ohřev autogenem či letlampou, je krutě nestrojařské a může poškodit vřeteno, rozhodit univerzálku, vůle vřetene nebo přivodit jiné trampoty, které v našich většinou hobby podmínkách nelze odstranit, a když, tak draho. Doporučuji: po každé práci sejmout univerzálku (aby to bylo pořád živý) a na závit natočit krytku z teflonu, suchého dřeva nebo i kus novoduru, to je fuk - závit a dosedací plochy dělají přesnost a ta by pro nás měla být alfa a omega.fmodel píše:Že Pan mistr nebyl žádnej hlupák .Z ocelí jdou příruby s krátkým kuželem,na přírubu se závitem je opravdu lepší litina.chemic píše:Kdysi jsem si nechal vyrobyt přirubu z oceli seděla dobře ale po chvili použivani se kousla a nešla povolit stary mistr mi řek že přiruba jen z litiny jinak s ni budou problemy jaky je vaš nazor?
Diky
Tyto zkušenosti nejsou z mé hlavy (abych se nechlubil cizím peřím), dostal jsem je jako radu od profíků, kteří, naštěstí, ještě nevyhynuli.
Velice rád sleduji tento web, léta jsem registrován, ale zatím jsem mlčel. Nedávno se mi "kousla" 80-ka univerzálka ("lepší" litinová příruba) na vřetenu M25x2,5 (maličký soustružík z dob R-U) - raději jsem celé vřeteno vyndal a odnesl do nástrojárny; očekával jsem složité prostocviky, ale mistr vřeteno upnul do prismatického svěráku, pošplíchal MD a za chvíli - co jsme dali kafe a řeč - ji velikými kleštěmi přes kus mosazného plechu stočil. Možná jsem měl veliké oči - ale obvodovou přesnost do 0,01 mm jsem neztratil.
Přispívám k tématu možná pozdě, ale přece - třeba to někomu pomůže. Zdar!!!