Kopírovací fréza na dřevo

Odpovědět
AB1Vasek

3. 8. 2017, 4:06

Dobrý den,

Chtěl bych si vyrobit manuální kopírovací frézu na dřevo, surfoval jsem po netu, pročítal fóra, a nabyl nějaké vědomosti. Chci si na ní zkopírovat pár vrtulí, protože jich mám na svém rogale docela vysokou spotřebu :-) Asi bych ji využil i k nějakým dalším účelům, ale sám ještě nevím jakým. Pracovní plocha musí být 2x1m, a měla by být aji trochu přesná. Mám v plánu si vyrobit železný podstavec a stůl. Přikládám ilustrační obrázek.

Ve směru X budou podepřené tyče, zvolil jsem prům. 12 - jak se doporučuje pro dřevo i zde: https://cnc.inshop.cz/kolejnice/podepre ... jnice-12mm
Na nich vozíky, 2 po obou stranách https://cnc.inshop.cz/voziky-uzke/jedno ... -tyce-12mm
Na vozících držáky na 20mm silnou, 1m dlouhou přesnou tyč.
Na tyči dva vozíky, na kterých už bude konstrukce na frézu a protizávaží. https://cnc.inshop.cz/voziky-stavitelne ... u-tyc-s-20

Jakou frézu (motor) byste mi doporučili? Byla mi doporučena 2kW DeWalt, ale dívám se, že za podobnou cenu se už dá sehnat profi vřeteno. Demám ale páru, jak taková věc funguje. Od pohledu to nebude tak jednoduché, že se jen stačí do zásovky, zapne a jede se. Fréza se bude ovládat ručně. Budou lineární ložiska (vozíky) zapezpečovat hladký chod a příjemnou práci se celou konstrukcí kopírovací frézy? Máte třeba i zkušenosti?

Bude to hobby stroj, ale chtěl bych jej na nějaké vyšší úrovni, abych mo dvou letech neměnil odcházející frézu. Za konstrukci, včetně vřetena, bez stolu, jsem ochoten dát 20-25 tis. Kč. Konstrukce (tyče + vozíky) mi zatím vychází, tak jak jsem si ji namyslel, na nějakých 6tis Kč).

Poznámka - na obrázku místo kol na ose X pro větší přesnost dávám lineární ložiska - viz výše.

Budu rád na Váš názor, než se do toho pustím. Děkuji!
Přílohy
pcstd2.jpg
havelaircraft

6. 8. 2017, 6:31

A jsi jistý že to má cenu kůli pár vrtulím?
Dřív se naučíš létat a nebudeš to potřebovat. Jen budeš mít stroj k ničemu.

Ale k tématu.
Vřeteno určitě ne. Potřebuješ pořádné. Je tam velké dlouhodobé zatížení v řádu hodin na jednu vrtuli.
Takže něco profi. Tyhle hobby vřetena chvíli funguvat budou, ale jen chvíly.
Nástroje budeš potřebovat kvalitní cca 1500kč za kus. Je tam velké zatížení. Tvrdé a suché dřevo.
Takováhle kopírka je možná na výrobu vrtulí ale musíš doržet dost přesné rovinnosti. Jinak bude vrtule křivá.
Tuhost není nic moc takže ti výroba bude trvat dlouho, ale to ti asi nevadí.
Malá tuhost ti bude způsobovat velké otupení nástrojů které doma nejdou nabrousit.

Vím o čem mluvím.
Já vrtule dělám. ale na cnc. Obrobení jedné průměr 140cm je asi 3-4 hodiny.
A to mám vřeteno 5kw a rychlost posuvu 2,5m/min.
Dřív jsem měl cnc na podepřených tyčích a s vřetenem 2,2kw. Díky malé tuhosti jsem musel frézovat pomalu ale dalo se to jen to co mi teď trvá 4hodiny jsem předtím dělal celý den.

Na dřevěné vrtule se požívaly rotační kopírky kde nástroj byla píla.
Udělal jsi si zářezy po 5cm. Osekal dlátem. A pak jen tou pilou udělal finální tvar.
AB1Vasek

8. 8. 2017, 12:55

Děkuji za odezvu!

Jakou byste mi doporučil pohonnou jednotku a frézu?

Co si mám představit pod pojmem malá tuhost? Že je třeba silnější vedení? Čas je pro mě samozřejmě důležitý.

Rotační kopírky mě taky potkaly, ale nevěnoval jsem jim takovou pozornost. Podle mě je její konstrukce ještě sofistikovanější na výrobu. Měl byste nějakou refenci na takový nástroj konkrétně k výrobě letecké vrtule, případně dalších jiných výrobků?

Jsem rozhodnutý si takový nástroj vyrobit, budu pro něj mít i jiné využití, rád pracuji se dřevem.

Ještě jednou děkuji.
havelaircraft

9. 8. 2017, 10:19

Frézu hrubovací spirálovou. Určenou na tvrdé dřevo. Nebo jdou požít tvrdokovové na železo.
Určitě nezkoušet plátkové. Nemá to cenu. Životnost 30minut až 2hodiny.
Vřeteno stačí čína 3fázové s měničem. Tak 1,5-2,2 kw. Někdo ho prodává v inzerci asi za 7000kč.
Určitě nezkouše kress a podobné. Ono to funguje. Ale regulace otáček je odhad. A dělá to nesnesitelný hluk. A při třeba 8mi hodinách v kuse to fakt nejde vydržet
Malá tuhost hlavně konstrukce. Tu příčnou tyč tak 50mm s kvalitním pouzdrem bez vůlí.
Konce tyče nechat obrobit a usadit do ložiskových domků.
Základnu pohyblivého rámu. Jekly minimum 60x60mm se silnější stěnou tak 4mm

Rotační kopírka je speciálka určena pouze na vrtule. Pak s tím nejde nic moc jineho vyrábět.
bobik

9. 8. 2017, 10:25

Plátkové taky můžou být. Jen je třeba používat plátky určené na dural. Já frézoval desítkou plátkovou frézou do dubu 6h v kuse, povrch měl pak skoro zrcadlový lesk. Vůbec se na to nemuselo šáhnout brusem.
AB1Vasek

12. 8. 2017, 7:10

Nemůžu se stále zorientovat v pohonných jednotkách pro frézování, jakou bych mě zvolit. Kdybych si to zjednodušil a nasadil tam horní frézu DeWalt 2kW, udělal bych dobře? Nebo ani tyto frézy nejsou dělané na takový druh práce?

Vyměnil jsem tedy příčnou tyč na průměr 50mm. Konce tyče upevním do tohoto úchytu:
https://cnc.inshop.cz/drzaky-na-podlozk ... u-tyc-50mm

Na tyči budou jezdit dvě lineární ložiska, vzdálené circa 30cm od sebe, které budou nést kostrukci frézy s předlohou a závažím na druhé straně.

Je třeba dávat lineární ložiska s nastavitelnou vůlí na osu X - podepřené tyče prům. 12mm? Zatím jsem nenašel lineární ložisko s vozíkem na průměr tyče 50mm.

Děkuju za rady, jdu pokračovat v bádání :-)
packa

12. 8. 2017, 7:17

myslím že by nebylo marné toto vřeteno : http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=8&t=24890" onclick="window.open(this.href);return false;
havelaircraft

13. 8. 2017, 7:29

https://cnc.inshop.cz/standardni-lozisk ... tyce-50-mm
Lineární ložisko pro 50mm tyč.

Koukal jsem na tu horní frézku. Pokud ji tam dáš tak jsi šílenec. Vždyť na eshopu stojí asi 11000.
Není určená na takový druh provozu. Takže je pravděpodobné že bude mít malou životnost. A navíc všechny tyhle stroje dělají hrozný hluk.
Kup to vřeteno které je v odkazu výše. Za něj chce asi 7000kč i s frekvenčním měnicěm a kleštinamy.
AB1Vasek

13. 8. 2017, 8:24

Díky za typ, vřeteno od pána jsem si zarezervoval, vypadá dobře.

Ty podepřený tyče na ose X s průměrem 12mm, na eshopu výše doporučují pro práci se dřevem. Postačí tedy, nebo zvolit silnější?

Od té horní frézy upouštím, to byl přešlap :-)

Lineární ložisko na prům. 50mm jsem našel, ale není na výběr s podobě vozíku, na který bych už jednoduše připevnil konstrukci s frézou. Jakým způsobem k nim konstrukci přichytit - přivařit asi ne, aby se ložisko nepokroutilo, máte takové zkušenosti?
havelaircraft

13. 8. 2017, 1:17

Musíš si nechat vyfrézovat držák. Nejlépe z hliníku.
Nebo použít 30mm tyč. Ale tam bych se bál že to bude mít vibrace a bude se prohýbat.

Nebo můžeš použít podepřenou tyč přišroubovanou na konstrkuci. Otevřený vozík na podepřené tyči má výkyv v řádu stupňů což by pro tvůj účel stačilo taky.
Možnosti je strašně moc ale je na tobě co máš možnost vyrobit.
Spousta věcí se dá udělat doma.
Ono se těžko radí když nevím ani jaké máš možnosti výroby, případně co ty jsi schopný vyrobit?
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

14. 8. 2017, 7:27

Tip na lineární ložiska větších průměrů: http://www.mateza.cz/e-shop/loziska/lin ... ka-loziska" onclick="window.open(this.href);return false;
AB1Vasek

15. 8. 2017, 8:57

Ještě bych se zeptal k lineárnímu ložisku. Bude se mi pohybovat na tyči ve dvou osách, nejen lineárně, ale bude se po ní i otáčet. Je na to lineární ložisko dělané? Použít raději se stavitelnou vůlí? Nebo je nutné speciální, které je dělané pro oba pohyby, který je ale docela mastný?

Nebo uložit samotnou tyč do ložisek, a po ní nechat jezdit klasický lineární ložisko? To bude asi nejlepší varianta?

Sám nemám příliš možností na výrobu, pracuji se dřevem, čili jsem odkázaný na to nechat si vyrobit. Ale snad mám kolem sebe dost odborníků :-)
picom

15. 8. 2017, 9:18

AB1Vasek píše:Ještě bych se zeptal k lineárnímu ložisku. Bude se mi pohybovat na tyči ve dvou osách, nejen lineárně, ale bude se po ní i otáčet. Je na to lineární ložisko dělané?
Pokud mluvíš o kuličkovém ložisku, tak se otáčet nebude. Musel bys použít kluzné pouzdro.
havelaircraft

16. 8. 2017, 7:10

Dojeď si někam kde prodávají věci k CNC. a nech si ty díly ukázat.
Očividně nemáš ponětí jak to vypadá a jak to může fungovat. Neber to jak urážku,Je to rada.

Když si ty díly vezmeš do ruky hned pochopíš jaké to může vykonat pohyby a k čemu to bude dobré.

Udělej si náčrt a zajeď se takhle někam podívat. pravděpodobně si ty věci rovnou koupíš.

Jenom informace pro tebe. na 20 000kč rovnou zapomeň pokud si budeš kovové díly nechat někde vyrábět. Myslel jsem že koupíš vřeteno, ložiska, jekly a zbytek si svaříš sám.
Honza K

17. 4. 2020, 9:07

Zdravím Vás,
podařilo se Vám zrealizovat výrobu kopírovací frézy?
Děkuji
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“