Mám otázku do diskuze, nebo jestli to někdo ví jasně a zodpoví od boku ohledně způsobu zařazení smyčky zpětné vazby přímého odměřování do CNC systému.
Otázka zní kam je nejvhodnější zařadit přímé odměřování? Co je obvyklá praxe u výrobců strojů?
Například z manuálů k nejmodernějším Yaskawa driverům a motorům vím, že je možnost nadstandardně připojit přímo do driveru optická pravítka z CNC stroje.
Potom jestli to dobře chápu přibude ke zpětnovazební smyčce motor+enkodér=>driver ještě smyčka pravítko->driver.
Nevím tedy zda je potom s údaji z pravítka pracuje přímo driver a nebo zda údaje pouze přeposílá nadřazenému systému?
A potom ve většině literatury zakreslujou do blokových schémat zpětnou vazbu z přímého odměřování přímo do řídícího systému.
A to mi ještě není jasné která část řídícího systému s tím údajem o poloze pracuje - zda interpolátor, nebo systém přípravy trajektorie (to co zpracovává nástrojové korekce a vektorové příkazy pro interpolátor). Asi to bude mít každý systém jinak.
No hlavní otazníkem pro mě je kam smyčka patří - zda do driveru a systém toto neřeší nebo zda do systému. A nebo zase podle výrobce?
Za názory s vysvětlujícími fakty budu velice vděčný