Ahoj lidi,
mam tu 3 motory co nabizi cncshop.cz, konkretne tento :
http://www.cncshop.cz/KM/57STH76.htm
a je s tim nasledujici problem a to v tom ze pri rozjezdu na rychlost vyssi nez 200mm / min pri pouziti tr. zavitu 12/3 se dostane na chvili do rezonance ( bez zatizeni ) tu prejede a dale s tim problem neni ....
Tento problem je jak pri rozjezdu tak i pri brzdeni ....
Zkousel jsem to eliminovat rozjezdovou rampou v machu, ale i tak je to slyset .....
Nevim jestli to ztraci kroky, nemel jsem jeste moznost to vyzkouset.
Zkousel jsem to na driveru m542 take z cncshop a menil ruzne mikrokrokovani a prijde mi ze se to chova lepe pri mensim mikrokroku.
Je to vlastnost krokovych motoru, nebo muze s temito kusy neco byt ?
Mam 3 kusy a vsechny se vicemene chovaji identicky .......
Diky za hlp
Martin
Problem s rezonanci motoru pri urcitych otackach ?
Rezonance pri urcitem kmitoctu je vlastni vsem 2f. KM bez vyjimky.
Projevuje se vicemene v zavislosti na proudu v motoru.Pokud mas proud namasteny na 3-4 A,pak se ji tezko zbavis. Pokud mas rezervu v momentu,tak si sniz proud. Jinak na trapezakach take casto vznikaji rezonance vlivem vule v matici,ktera netlumi kmity sroubu.Urcite nehledej problem v motorech. Mikrokrok sice zjemni otaceni motoru pri nizkych otackach,ale rezonancim uplne nezabrani.
Projevuje se vicemene v zavislosti na proudu v motoru.Pokud mas proud namasteny na 3-4 A,pak se ji tezko zbavis. Pokud mas rezervu v momentu,tak si sniz proud. Jinak na trapezakach take casto vznikaji rezonance vlivem vule v matici,ktera netlumi kmity sroubu.Urcite nehledej problem v motorech. Mikrokrok sice zjemni otaceni motoru pri nizkych otackach,ale rezonancim uplne nezabrani.
-
Diky za odpoved
... uz jsem tak nejak zkousl ze se toho asi nezbavim.
Trochu mne stve ze je ten rezonancni "prechod" pomernne pri nizkych otackach a take mne trochu udivuje ze zvetseni mikrokroku z 1/8 treba na 1/16 popr. na 1/32 nepomaha spise to je vice markantni .....
Proud mam nastaveny okolo 2.8A.
Zkousel jsem ty motory mimo konstrukci a projevuje se to stejne nezavisle na pripojeni k masine ...
... uz jsem tak nejak zkousl ze se toho asi nezbavim.
Trochu mne stve ze je ten rezonancni "prechod" pomernne pri nizkych otackach a take mne trochu udivuje ze zvetseni mikrokroku z 1/8 treba na 1/16 popr. na 1/32 nepomaha spise to je vice markantni .....
Proud mam nastaveny okolo 2.8A.
Zkousel jsem ty motory mimo konstrukci a projevuje se to stejne nezavisle na pripojeni k masine ...
Nedávno jsem tu v jiném vlákně řešil podobný problém. Vyřešilo ho nakonec namazání pohybového šroubu vazelínou. Takže skutečně jde o rezonance motoru???
Radek
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Muzete zkusit snizit i napajeci napeti. Motor nebude proudove zmneny sledovat tak "ostře" a mnelo by to pomoct (nevyhoda je zase szinezi max. otacek) a proud muzete nechat jak je. Rezonance samotneho motoru by se mnely zmnenit take po pripojeni hnaneho mechanismu. Nejvetsi vliv ma moment setrvacnosti posuvoveho sroubu a taky pruznost spojky. Ta pruznost je stejne dulezita jako ostatni vlastnosti (nepodcenovat). Pokud byste posuvovy sroub spojil hodne napevno (mala pruznost spojky) tak by se mnela rezonancni frekvence zcela urcite posunout. Zvyseni treni (napr pomoci vazeliny) nikam frekvenci neposune, ale zvysi tlumeni, coz take prispiva k potlaceni rezonance, ktera se nemusi vubec rozvinout pokud je tlumeni dostatecne. Ve hre je toho spousta. Dalsi vec ktera muze zpusobovat rezonance je priblizeni se frekvenci PWM driveru. Pokud je kolem (napriklad) 17kHz a vy krokujete podobnou rychlosti tak to ma taky velky vliv ne nepravidelnost chodu. Vše souvisí se vším. Musíte to brát jako celek pokud to jako celek chcete i provozovat.
-
2 rawen : jde o rezonanci motoru, psal jsem vyse ze jsem to testoval bez konstrukce jen s motorem v ruce a problem je stejny ......
Naplno se ta rezonance promitne pri jiste rychlosti. Pre rozjezdu pres tuto rychlost dojde k chvilkove rezonanci, nez se tato prejde.
Stahl jsem rampy tak aby to pres tu rychlost preslo rychle, takze to neni skoro slyset.
Kazdopadne uvidim jestli prichazim o nejake kroky az to radne otestuju.
Jen mne prijde zajimave ze cim mensi mikrokrok tim mensi problemy pri dane rychlosti .... nemelo by to byt spise naopak ?
Naplno se ta rezonance promitne pri jiste rychlosti. Pre rozjezdu pres tuto rychlost dojde k chvilkove rezonanci, nez se tato prejde.
Stahl jsem rampy tak aby to pres tu rychlost preslo rychle, takze to neni skoro slyset.
Kazdopadne uvidim jestli prichazim o nejake kroky az to radne otestuju.
Jen mne prijde zajimave ze cim mensi mikrokrok tim mensi problemy pri dane rychlosti .... nemelo by to byt spise naopak ?
Ja mam taku skusenost,ze motory rezonuju najviac vtedy ak sa tocia naprazdno, akonahle je na nich pripojena zataz, tak sa rezonancia vyrazne obmedzi.
taktiez som s tym bojoval .. a ze sa jedna o rezonanciu potvrdzovalo to, ze ked som na stol primontoval tazku delicku rezonancia sa nestratila ale frekvencne sa posunula. Riesenie doteraz nemam... ale neja ma to uz netrapi..
Co myslíš tím menší mikrokrok? Pootočení motoru o menší kousek nebo nastavení méně mikrokroků na krok? Motor by měl mít menší rezonanci tím čím čistší bude sínusovka proudu na fázi. Nastavení většího počtu mikrokroků na celokrok by tomu mohlo mírně pomoci, ale jen do určité míry.martin-zurek píše:Jen mne prijde zajimave ze cim mensi mikrokrok tim mensi problemy pri dane rychlosti .... nemelo by to byt spise naopak ?
-
U 1/4 se to chova lepe nez treba u 1/16 ......
Coz je presne naopak ..... toho co pises a co jsem cetl vsude
Coz je presne naopak ..... toho co pises a co jsem cetl vsude
To co tady popisujete je tzv. "mid-band resonance" český ekvivalent toho pojmu neznám. Snad "rezonance ve středním pásmu rychlosti". Projevuje se to tak, že když rostou otáčky, v určitém pásmu se dostane motor do rezonance a když se otáčky zvýší, je to zase v pořádku. Přesně jak popisuje martin-zurek. S mikrokrokováním to nemá nic společného, i když samozřejmě se stejný motor může chovat s jiným počtem mikrokroků odlišně - to je ale dáno odlišným průběhem proudu. Existují drivery, které to umí kompenzovat, např. Gecko a spousta dalších a také dražších
. Tady je pro angličtiny znalé vysvětlení tohoto jevu v odstavci Instability:

- Přílohy
-
- Stepper motor application note.pdf
- (345.83 KiB) Staženo 1061 x