CNC ve FreeCAD

Odpovědět
s.d.gotrek

16. 10. 2017, 12:06

grade065 píše:Dobrý den,
Nosník 500*200 L1000 modul pružnosti v ohybu 30Gpa(horní mez pro sklolaminát(beton má 60))
....
Kdyby to někoho urazilo tak mi dejte facku HA!!
No... jenže sklolaminát má v sobě to skleněné vlákno, které přebírá tahovou složku. Myslím že pokud je na směs použitý jen epoxid a kamenivo, nelze s podobnou hodnotou počítat. Dle mého skromného názoru nosník bude mít vysokou pevnost v tlaku díky kamenivu, ale malou pevnost v tahu v místech kde tím nevede nějaké železo (chovající se jako armování). Pokud se budeme bavit o jednoduchém nosníku na dvou podpěrách, tak bude na horní straně namáhán na tlak, proti čemuž má velkou odolnost, ale na spodní straně bude namáhaný na tah, a tam to záleží prakticky jen na vlastnostech epoxidu, protože tam není žádná výztuž.
grade065

16. 10. 2017, 1:42

s.d.gotrek píše:
grade065 píše:Dobrý den,
Nosník 500*200 L1000 modul pružnosti v ohybu 30Gpa(horní mez pro sklolaminát(beton má 60))
....
Kdyby to někoho urazilo tak mi dejte facku HA!!
No... jenže sklolaminát má v sobě to skleněné vlákno, které přebírá tahovou složku. Myslím že pokud je na směs použitý jen epoxid a kamenivo, nelze s podobnou hodnotou počítat. Dle mého skromného názoru nosník bude mít vysokou pevnost v tlaku díky kamenivu, ale malou pevnost v tahu v místech kde tím nevede nějaké železo (chovající se jako armování). Pokud se budeme bavit o jednoduchém nosníku na dvou podpěrách, tak bude na horní straně namáhán na tlak, proti čemuž má velkou odolnost, ale na spodní straně bude namáhaný na tah, a tam to záleží prakticky jen na vlastnostech epoxidu, protože tam není žádná výztuž.
Dobrý den , nějak váš post nechápu....jedná se o obecnou hodnotu modulu pružnosti za ohybu určitého materiálu a ten samozřejmě nemalou měrou vychází z pevnosti v tahu a z toho modulu pružnosti s pak počítá ten nosník tak nevím o armaturách se nebavíme jsou to hodnoty prostých materiálů (sklolaminát jsem tam napsal jen proto že je podobný a nechtělo se mi nechtělo hledat v studiích atd ..ale teď jsem si to vyhledal.) Jinak nemáte pravdu že vliv plniva v kompozitu nemá vliv.
Typ kameniva jakost frakce atd.mají zásadní vliv na tlakovou i tahovou pevnost (armatura samozřejmě také).Jinak hodnoty jsou:
sklolaminát 15-30Gpa
PB 25-55Gpa
Beton 25-60Gpa
UHPC,RPC 40-85Gpa
Mohlo by tam být ještě třeba železobeton nebo železopololymerbeton 30-xxxGpa ale to by muselo být uvedeno jak a čím byl zkušební trámec armováním....
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
s.d.gotrek

16. 10. 2017, 1:54

grade065 píše:Dobrý den , nějak váš post nechápu....jedná se o obecnou hodnotu modulu pružnosti za ohybu určitého materiálu a ten samozřejmě nemalou měrou vychází z pevnosti v tahu a z toho modulu pružnosti s pak počítá ten nosník tak nevím o armaturách se nebavíme jsou to hodnoty prostých materiálů ...
Dobrý den... na tom, že modul pružnosti vychází z pevnosti v tahu a tlaku se shodneme. Nicméně to na co jsem se snažil poukázat je, že sklolaminát je jako zdroj číselné hodnoty modulu pružnosti v tomto případě nepoužitelný. Není to prostý materiál ale kompozit, jeho pevnost v tahu modifikuje skelná výztuž, a tím je ovlivněna i hodnota modulu pružnosti. Pokud tedy nevyhrabeme někde hodnotu pro CHS 512, můžeme tu sice po sobě střílet přesnými součty nepřesných čísel, ale k realitě to bude mít proklatě daleko. Až najdeme nějaké vypovídající vstupní hodnoty, můžu říct kamarádovi ať nám to zkusí spočítat :)
grade065

16. 10. 2017, 2:00

Jinak jenom pro info pevnost v tahu té matrice co použil(512) je 58Mpa to je 580kN síly aby se ten trámec 500*200 přetrhl
milan584

16. 10. 2017, 2:07

Epoxy 521 má v tahu mocných :mrgreen: 30 MPa, v tlaku 60 MPa.
Přídržnost k podkladu (tj. tedy možná :mrgreen: i k plnivu) 1.5 MPa
Takže můžete začít hustě :D počítat - zajímalo by mě, k čemu to bude (viz obsah toho vlákna).
milan584

16. 10. 2017, 2:11

grade065 píše:Jinak jenom pro info pevnost v tahu té matrice co použil(512) je 58Mpa to je 580kN síly aby se ten trámec 500*200 přetrhl
A k čemu to je dobré (ten "výpočet" :shock: ) - on jako někdo bude dělat destrukční :mrgreen: zkoušku stojanu mašiny?
grade065

16. 10. 2017, 2:20

:D :D :D Přesně jsem věděl že to řekněte :D :D :D :shock: :shock:
Samozřejmě že je to kompozit :D :D i beton je kompozit :idea: PB taky :) :) :) :twisted:
A jako každý mezi skupinou materiálů má podle (materiálu a metod které byly použity k jeho výrobě)přiřazen nějaký modul pružnosti od-do :oops: sklolaminát 15-30Gpa samozřejmě se to může postupem věků měnit jak vývoj materiálů zběsile uhání dál.... :D :D 8) :D
grade065

16. 10. 2017, 2:32

milan584 píše:Epoxy 521 má v tahu mocných :mrgreen: 30 MPa, v tlaku 60 MPa.
Takže můžete začít hustě :D počítat - zajímalo by mě, k čemu to bude (viz obsah toho vlákna).
Kde jste vzal ty HODNOTY??? Já v technickém listu https://www.google.cz/url?sa=t&source=w ... wkPnokBWt1" onclick="window.open(this.href);return false;

Tlak...97,9
Tah..48,9
Přídržnost ..2.14

Jinak ten trámec jsem použil pro zjednodušení výpočtů na průhyb v reakci na příspěvek o průhybu při ofrézování o několik postů zpět :wink:
milan584

16. 10. 2017, 2:37

s.d.gotrek píše: Dobrý den... na tom, že modul pružnosti vychází z pevnosti v tahu a tlaku se shodneme )
Tak na tom se teda neshodneme :mrgreen: :shock:
Viz třeba: http://www.ebeton.cz/pojmy/modul-pruznosti" onclick="window.open(this.href);return false;
Možná by si to chtělo doplnit naprosto elementární znalosti a pak až něco tvrdit a nebo dokonce zkoušet počítat :roll:
milan584

16. 10. 2017, 2:42

grade065 píše:
milan584 píše:Epoxy 521 má v tahu mocných :mrgreen: 30 MPa, v tlaku 60 MPa.
Kde jste vzal ty HODNOTY??? Já v technickém listu https://www.google.cz/url?sa=t&source=w ... wkPnokBWt1" onclick="window.open(this.href);return false;

Tlak...97,9
Tah..48,9
Přídržnost ..2.14

Jinak ten trámec jsem použil pro zjednodušení výpočtů na průhyb v reakci na příspěvek o průhybu při ofrézování o několik postů zpět :wink:
Možná bude rozdíl v tom, že se tu bavíte o 521, já našel 521 ( http://www.sincolor.cz/out/media/TAL13_EPOXY_521.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; ) a Vy 512 :mrgreen: (viz ten link).
Možná že 521 a 512 není úplně stejné :D číslo
grade065

16. 10. 2017, 2:56

:D :D :D :D :D :D :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Já jsem nemluvil o 521 to vy :!: :D :D :D nechápu proč :D :D když hovoříme o 512???? :D :D :D
Asi jste se spletl no to se stane :D :D ale dohodneme se že to bude tak za 3 body :D :D :D
s.d.gotrek

16. 10. 2017, 3:07

milan584 píše: Možná že 521 a 512 není úplně stejné :D číslo
Já ve svém příspěvku psal CHS 512, kontroloval jsem zpátky v diskuzi co bylo použito. Hodnoty tedy jsou:
Mez pevnosti v tlaku: 97,9 MPa
Mez pevnosti v tahu: 48,9 MPa
Přídržnost: 2,14 MPa
milan584 píše:Tak na tom se teda neshodneme :mrgreen: :shock:
Viz třeba: http://www.ebeton.cz/pojmy/modul-pruznosti" onclick="window.open(this.href);return false;
Možná by si to chtělo doplnit naprosto elementární znalosti a pak až něco tvrdit a nebo dokonce zkoušet počítat :roll:
Nejsem strojař ani stavař, takže tohle jsem nikdy do detailu nestudoval. Celá debata vznikla okolo možné deformace vlastní vahou. Uznávám, že přímá souvislost mezi modulem pružnosti a mezí pevnosti (jak v tlaku tak v tahu) neexistuje. Jen u materiálů podobných vlastností by šlo z mého pohledu usuzovat na to, že při zvýšení pevnosti v tahu se zmenší pružná deformace při stejném zatížení. :)

O co šlo - začali jsme u mého názoru, že pokud stojí základna na podpěrách, nahoře je zalitá hromada železa, ale dole je jen PB, bude to mít vyšší tendenci se prohnout než kdyby i na spodním líci byla kovová výztuž (nebo jakýkoliv jiný druh výztuže). Proti této myšlence máte nějaké zásadní výhrady?
grade065

16. 10. 2017, 3:21

s.d.gotrek píše:
milan584 píše: Možná že 521 a 512 není úplně stejné :D číslo
Já ve svém příspěvku psal CHS 512, kontroloval jsem zpátky v diskuzi co bylo použito. Hodnoty tedy jsou:
Mez pevnosti v tlaku: 97,9 MPa
Mez pevnosti v tahu: 48,9 MPa
Přídržnost: 2,14 MPa
milan584 píše:Tak na tom se teda neshodneme :mrgreen: :shock:
Nejsem strojař ani stavař, takže tohle jsem nikdy do detailu nestudoval. Celá debata vznikla okolo možné deformace vlastní vahou. Uznávám, že přímá souvislost mezi modulem pružnosti a mezí pevnosti (jak v tlaku tak v tahu) neexistuje. Jen u materiálů podobných vlastností by šlo z mého pohledu usuzovat na to, že při zvýšení pevnosti v tahu se zmenší pružná deformace při stejném zatížení. :)

O co šlo - začali jsme u mého názoru, že pokud stojí základna na podpěrách, nahoře je zalitá hromada železa, ale dole je jen PB, bude to mít vyšší tendenci se prohnout než kdyby i na spodním líci byla kovová výztuž (nebo jakýkoliv jiný druh výztuže). Proti této myšlence máte nějaké zásadní výhrady?
Za těchto podmínek výhrady mám a sice že za ohýbání to to železo v horní části patrně výztuží
"Tendence" ? Možná.... asi ne... Tím výpočtem jsem chtěl demonstrovat že aby to mělo nějaké tendence muselo by se to vcelku dost staticky zatížit ,s tím železem ještě víc .No takže prohnutí vlastní vahou při ustavení??? asi neeee leda by tam dal jen půlku tužidla
s.d.gotrek

16. 10. 2017, 3:25

milan584 píše:Možná by si to chtělo doplnit naprosto elementární znalosti a pak až něco tvrdit a nebo dokonce zkoušet počítat :roll:
Stran těch vlastností PB. Hledal jsem, ale moc jsem toho nenašel. Nicméně tady https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... ayIahwnu8- je práce, která uvádí, že epoxidové pryskyřice mají modul pružnosti 2,1-6 GPa (strana 11). Zajímalo by mě zda z toho někdo odhadne průhyb toho nosníku vlastní vahou :)
milan584

16. 10. 2017, 3:37

s.d.gotrek píše:
milan584 píše:Možná by si to chtělo doplnit naprosto elementární znalosti a pak až něco tvrdit a nebo dokonce zkoušet počítat :roll:
Stran těch vlastností PB. Hledal jsem, ale moc jsem toho nenašel. Nicméně tady https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... ayIahwnu8- je práce, která uvádí, že epoxidové pryskyřice mají modul pružnosti 2,1-6 GPa (strana 11). Zajímalo by mě zda z toho někdo odhadne průhyb toho nosníku vlastní vahou :)
Mohl by se mi někdo pokusit vysvětlit :roll: co má jako společného nějaké pdf o kompozitech s dlouhou orientovanou výztuží s fundamentem obráběcího stroje?
Ještě jedno a doufám polopaticky - všechny kompozity (mj, jestli to někomu dosud nedošlo, tak šedá litina je taky kompozit) se FAKT nechovají stejně a tudíž nelze zcela bezmyšlenkovitě aplikovat různá "moudrá" :shock: odněkud, bez pochopení elementárních souvislostí na cokoli.
Tím končím - zbytek viz třeba (pro začátek) https://www.databazeknih.cz/knihy/mecha ... ost-335234" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“