CNC ve FreeCAD

Odpovědět
s.d.gotrek

16. 10. 2017, 3:37

grade065 píše:Za těchto podmínek výhrady mám a sice že za ohýbání to to železo v horní části patrně výztuží
"Tendence" ? Možná.... asi ne... Tím výpočtem jsem chtěl demonstrovat že aby to mělo nějaké tendence muselo by se to vcelku dost staticky zatížit ,s tím železem ještě víc .No takže prohnutí vlastní vahou při ustavení??? asi neeee leda by tam dal jen půlku tužidla
OK, ale v tom výpočtu uvažujete modul pružnosti 30GPa. Sám uvádíte že to je sklolaminát. Já se pouze skromně domnívám, že tato hodnota nebude odpovídat pro PB. To je to o čem tu celou dobu vedeme spor. A domnívám se, ať je už reálná hodnota jakákoliv, že přidání spodní výztuže by modul pružnosti celku byl vyšší než bez ní.
s.d.gotrek

16. 10. 2017, 3:49

milan584 píše:Mohl by se mi někdo pokusit vysvětlit :roll: co má jako společného nějaké pdf o kompozitech s dlouhou orientovanou výztuží s fundamentem obráběcího stroje?
Protože jsem to sdílel já, klidně ze mně dělejte blbce adresně :wink:
Z mého pohledu to má společného to, že je tam uveden rozsah modulů pružnosti epoxidové pryskyřice. Samotné epoxidové pryskyřice. To je parametr, který jsem nenašel v žádném technickém listu. Je to zhruba 1/10 hodnoty, kterou grade065 použil pro to aby mi dokázal, že se fundament nebude prohýbat vlastní vahou. Jím použitá hodnota je pro sklolaminát, myšleno pravděpodobně s dlouhou výztuží. Hodnota pro PB obdobný použitému je nadále ve hvězdách...

Nicméně celá ta debata je asi o ničem, protože když jsem si tohle téma dnes po několikáté přečetl od začátku, zjistil jsem, že průhyb se týkal pouze broušené desky a zkroucení kolejnice bylo měřeno na volně položené kolejnici. Nějak jsem si při dřívější četbě ještě v souvislost s řešením podepření tyto věci namixoval dohromady a měl dojem že po ustavení na podpěry došlo k průhybu lože.
grade065

16. 10. 2017, 3:51

s.d.gotrek píše:
grade065 píše:Za těchto podmínek výhrady mám a sice že za ohýbání to to železo v horní části patrně výztuží
"Tendence" ? Možná.... asi ne... Tím výpočtem jsem chtěl demonstrovat že aby to mělo nějaké tendence muselo by se to vcelku dost staticky zatížit ,s tím železem ještě víc .No takže prohnutí vlastní vahou při ustavení??? asi neeee leda by tam dal jen půlku tužidla
OK, ale v tom výpočtu uvažujete modul pružnosti 30GPa. Sám uvádíte že to je sklolaminát. Já se pouze skromně domnívám, že tato hodnota nebude odpovídat pro PB. To je to o čem tu celou dobu vedeme spor. A domnívám se, ať je už reálná hodnota jakákoliv, že přidání spodní výztuže by modul pružnosti celku byl vyšší než bez ní.
Tak samozřejmě s výztuží to bude vždy lepší obzvláště ocelovou .....
Byl to pouze příklad na spodní hranici modulu. PB má modul vyšší takže výsledek bude lepší tzn.ještě menší průhyb.
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
grade065

16. 10. 2017, 4:03

Vepr píše:Železné vložky v betonu pro přišroubování kolejnic Y jsou obě po ofrézování v prostřed prohnuté dolu o několik setin. Možná železné hranoly 40x40 mm při stárnutí ohnuly beton, nebo je ohnutý velký profi CNC na kterém mi to rovnali, nebo byl výrobek špatně upnutý, nebo je to normální tolerance. O kolik to je ohnuté nevím, odhaduji to podle vodováhy :-) Musím pořídit nějaké přesné, metrové pravítko a zkusit pod něj strčit spárovou měrku. Až zjistím jak je odchylka velká nastane zase otázka jak odchylku odstranit, jestli brousit boule, nebo podkládat díry? Jen pro zajímavost, když vezmu vodováhu na které je napsáno že jeden dílek je 0,06 m/m na jeden metr, položím ji na dva vozíky vedle sebe a jezdím po volně položené kolejnici lineáru HIWIN,tak obě bublinky viditelně jezdí ze strany na stranu už po 30 centimetrech, na metru z kraje do kraje. Kolejnice je tedy zkroucená ve všech osách.

Dal jsem se do výroby portálu a jsem připraven zalít, tedy spíš zasypat formu epoxy-betonem, čekám jen na ještě aspoň dva pomocníky.
Nepletli jsme se....
Vepr

24. 10. 2017, 8:42

Začnu tím že jsem si koupil pravítko Kinex 1000mm, bez něj bych se nehnul - dobré rozhodnutí.
Vzal jsem ho u nás do jedné firmy, kde mi zkontrolovali jestli je rovné a ono je! Konečně mám něco rovného :D
K pravítku jsem ještě pořídil tušírovací barvu a problém už zdaleka nevypadá neřešitelně.
Pravítkem jsem si potvrdil průhyb asi kolem 0,04 - 0,08 mm

Hranoly v betonu jsou 40x40 mm a jsou ze železa neznámých vlastností - hodně měkké.
Jejich orientace v betonu vzhledem k původnímu materiálu ze kterého byly pilou uřezány je náhodná.
Mám teď už 4 naprosto stejně prohnuté vzorky, protože portál je taky vybetonovaný a opracovaný.
portal.JPG
Prohnutí pružením - prohnutím vlastní vahou je u portálu myslím vyloučeno, protože blok betonu je silný 200mm a dlouhý jen 800mm.
Frézování a vrtání děr se provádělo několik měsíců od vybetonování. Kontrolu prohnutí u portálu jsem udělal asi 2 hodiny po frézování.
Upnutí celého bloku při frézování bylo tak, že úplně na krajích byly podloženy ocelové kostky a blok byl shora přitahnutý asi 20mm od krajů vždy proti podložené kostce.
Pokud by se to prohnulo pod frézou, muselo by to být prohnuté obráceně, tedy v prostřed nahoru.

Upínací desku jsem nechal tepelně "zklidnit" (což jsem před tím neudělal) a znovu brousit - zatím je deska podle mých měřítek absolutně rovná, protože pravítko Kinex s tušírovací barvou špiní dokonale po celé ploše.
6 vozíků na upínací desku jsem tak dementně použil proto, že jsem udělal chybu při návrhu a dal 4 vozíky zcela na kraje desky.
Pak se mi ale zdálo že už by se deska mohla v prostřed prohýbat a navíc při poklepu zvonila jak hudební nástroj, tak jsem přidal ještě dva vozíky mezi.
Vozíky na krajích desky vyžadují delší kolejnice a delší těžší stůl...
Další nevýhoda je že když je tam teď 6 vozíků, tak jsou jen 16cm daleko od sebe a případná chyba v rovinnosti mezi třemi za sebou umístěnými vozíky daleko hůře propruží.
V dílně kde na tom pracuji klesla teplota z letních teplot přes 25 na 19 stupňů v současné době a průhyb se zdá stále stejný, teplotou to nebude.
Za zamyšlení možná stojí že při vytvrzování betonu vystoupala teplota bloku na 50 stupňů.
.
grade065

24. 10. 2017, 9:14

Dobrý den,
Jenom nechápu že když jste to 2h po ofrézování měřil a bylo to prohnuté proč jste to nereklamoval ??? Jistě jste měl v zadání užší tolerance??
Vepr

24. 10. 2017, 11:37

Proč? To je otázka spíš na psychologické fórum a ne cnc :)
Nejsem si prostě úplně jistý že se to neohnulo nějakým pnutím po odfézováni části materiálu,nebo z řady jiných důvodů v tomto vlákně uvedených. U obrábění portálu jsem byl a frézař postupoval s opravdovým zájmem. Nemám náturu na to požadovat reklamaci, když je velmi pravděpodobné že firma odvedla svoji práci v pořádku. Možná je prostě těch pár setin odchylka na tak velké CNC normální,navíc mi to s tím pravítkem a barvou docela baví :-)
Kdyby se mi nezkroutila ta upínací deska a nezačal jsem měřit, tak bych na to vůbec nepřišel. Pokud někdo nemá takové pravítko jako teď já, nebo tu vodováhu, spokojeně dokončí svůj stroj, fézuje a netrápí se tím.
.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2017, 6:44

Ja se u techhle konstrukci vzdy bal predpeti z nestejne roztaznosti materialu pri tuhnuti
Proto jsem se do toho nehrnul
Btw ted mi tu brecej ze slevarny trebechovice p. o. ze mi cokoli odlejou jen abych si prinesl modely nebo i ty udelaj. Volaj kazdy tyden.
Hadam ze by to mohlo vyjit i levneji
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Vepr

25. 10. 2017, 3:17

Pokud by to bylo způsobeno tím, že při tuhnutí vzniklo nějaké pnutí, tak se to skutečně po odfrézování muselo trochu ohnout.
Jestli tomu tak skutečně bylo, mohl jsem tomu předejít tím, že by v hranolech na místo množství kotvících šroubů byl jen jeden v prostřed a ono by si to v té drážce popojelo.
Taky se může stát, že když to teď podle toho pravítka srovnám a ono se to stářím narovná samo, tak to zase budu mít křivé.
.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2017, 4:17

Divil bych se spis kdyby tam predpeti nevzniklo
Vepr

29. 10. 2017, 9:57

Byla to dřina, ale srovnal jsem to tak, že pod položené pravítko nikde nedostanu 0.01 Alobal. Pravítko napatlané tenkou vrstvou
tušírovací barvy se ke srovnané ploše přilepí jak je to rovné a špiní odhadem 95% opracované plochy - byl jsem tedy se svojí prací spokojen.
Radost mi ale kazí, že když jsem byl hotov a pravítko otočil druhou delší stranou, tak to se houpe asi tak 0.01mm.
Toho jsem si zpočátku nemohl všimnout, protože frézovaný hranol byl zpočátku křívý daleko víc.
Jedná se odchylku jedné setiny na 800mm délky a jestli dobře uvažuju, tak je pravítko ohnuté 0,005mm. V prostřed kolejnice
je odchylka od roviny poloviční - 0,0025mm takže jsem se rozhodl že to nebudu řešit, protože to jsou pro mě šíleně malé čísla.
Zkusil jsem našroubovat kolejnice a opět zklamání - aby nebylo tak velké nasadil jsem raději stovkové hodinky :-)
IMG_2195.JPG
Odchyka při měření podle obrázku se na celé délce zhoupla na dvou-třech místech v rozmezí 0.1 mm.
Když šrouby trochu povolím tak je to rovné, jinak se kolejnice pod šroubem ochotně zkroutí podle podložky už na těch 60 milimetrech
co jsou díry v kolejnici od sebe vzdálené a to imbus utahuju dvěma prstama. Podle toho kam se mi vychýlilo měřidlo jsem si poznačil směr šipkou.
Myslel jsem že kydž to bude dobré pod šroubem nikam to neuhne a kolejnice bude prostě v tom místě ve vzduchu - hmm nakloní se..
Rozebral jsem to, přejel nabarveným pravítkem a skutečně jsou v místech označených šípkou nenabarvené fleky přesně naproti šipce.
IMG_2196.JPG
Problém ale je v tom že mi tam materiál chybí a tedy bych musel odškrabat celý zbytek pracně srovnaného povrchu.
Neexistuje něco čím bych mohl mezeru vyplnit? Kolejnice jsou od sebe 250mm a od středu upevňovacího šroubu ke
kraji kolejnice je 10mm, spočítal jsem tedy že mi chybí 0,004mm materiálu.

Vozíky HIWIN jsem koupil v ČR a když přišly všiml jsem si že údaje na nich vyznačené se vzájemně liší, ale nevěnoval jsem tomu pozornost.
Teď když jsem měřil zkroucení kolejnic, tak mi něco nehrálo a když jsem střídavě pod dotek měřidla najel se dvěma vozíky,
zjistil jsem rozdíl ve výšce 0,015, takže se stejně podkládání nějakou planžetou nevyhnu.
IMG_2197.JPG
.
grade065

29. 10. 2017, 11:58

Dobrý den,
to jsou vozíky třídy H nebo C?
Jaké mají předpětí?
To opracování mi připadá strašně hrubé nebo se mi to zdá?měl jste v zadání specifikovanou nějakou jakost povrchu?
Jinak... celý to vypadá fakt super a moc fandím :!: :!: :!:
Není lepší to dát někde přebrousit?
Jo jakým momentem ty koleje utahujete?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 10. 2017, 6:13

ono jestli to treba nejsou padelky
onehda jsem se dozvedel ze tady na trhu jsou padelky tech komponent a tak jsem psal do hiwinu zda by mi to potvrdili pripadne dali popis jak to poznat ze bych to tady uvedl
ale bylo to uplne bez odpovedi, asi nemaji zajem vymytit to z trhu
RaS

30. 10. 2017, 6:49

tak ono musíš taky nejdřív vědět co chceš.. běžné vozíky co se dodávají v krabičce jsou ve třídě H .. až vyšší přesnosti jsou již poskládané na kolejnici a výškově sladěné..
a ta třída H má podle katalogu výškovou toleranci +-0,03mm, přesnější třída P má 0,015mm .. takže tvé rozměry jsou naprosto v pořádku
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Vepr

30. 10. 2017, 8:23

Jedná se skutečně o toleranci, RaS má pravdu. Na stránkách prodejce se to píše a zjistil jsem to i prvním měřením 0.015mm.
Vozíků mám ale 12 a každý je jiný, budu je muset přeházet tak abych měl aspoň páry, nebo budu muset podkládat a nebo koupit více vozíků a vybrat si z nich stejné.
U osy Z jsem to ještě netušil a zabrousil jsem plochy pod kolejnicma tak, aby se to křížilo co nejméně, ale to znamená že jsem to Zetko určitě pěkně doprasil, protože jak teď vidím
jsou mezi nejmenším a největším vozíkem přes 3 setiny.
Co jsem dal do Zetka tedy nevím, rozebírat se mi to už nechce, ale trochu to vysvětluje to proč jsem při sesazování Z měl takový problém.

Zřejmě se jedná o náhodu, ale číslo zcela nakonci odpovídá výšce vozíku.
IMG_2199.jpg
Výjimka je jeden vozík který má nejslabjeji viditelný popis, na něm je číslo 66 a je nejmenší.
IMG_2201.jpg
Pro grade065: Kvalitu povrchu jsem v dokumentaci nijak nespecifikoval, jen jsem uvedl k čemu to bude sloužit a že to chci co nejlépe jak to jde, že mi to stálo moc a moc práce.
Na broušení jsem se ptal, ale nikde kde to znám mi to neobrousí, protože má to skoro 200kg a navíc jsem měl podmínku že to musí být opracované najedno upnutí včetně montážních ploch na spojení se stolem.
Moment kterým to utahuju neznám - s citem a když se to někdy povolí tak to dotahnu.
.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“