EMC2 moznosti

prichy

23. 3. 2009, 12:03

Takze jsem ve fazi, kdy jsem naistaloval linux (poprve v zivote) a EMC2....

Rovnou se priznam, ze me nekolik veci rozhodilo.

1) linux nechtel ovladac PCMCIA karticky (mam to na notu)
2) moznosti EMC2 ..... nelibi se mi navrat do nuly(kazdou osu zvlaste), je mozno s timto softem i scanovat (touch probe) ......(priznam se....lenost a nedostatek casu zatim nastudovat manual bez toho abych se plne rozhodl pro tuto variantu)
3) to vlastne asi zatim staci......jen vlastne hledam zkratku na finalni rozhodnuti.......coz me casem stejne asi nemine vzhledem k instalaci serv.

Dekuji .....s omluvou prichy :-)

jeste Edit: kde na postprocessor?
Prichy
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 3. 2009, 12:25

sondu umi ale nema v sobe inteligentni program/script ktery by resil scanovaji jako takove tj v rezeh nebo nejak jinak osahaval plochu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prichy

23. 3. 2009, 10:00

robokop: mno osaham si to jen co bude cas, dnes jsem zase zjistil, ze jsem neco zku...vil a zas zbytecne prace navic, ktera musi byt hotova....

ach jo... ale diky za prispevek, mozna casem nekdo neco prida....mozna jsem to mohl nazvat zacatky s EMC2
Prichy
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

23. 3. 2009, 11:05

Tak třeba nulování os je pokud máš nastavené referenční snímače otázka 2 vteřin. Sice každou osu zvlášt (jestli někdo ví jak to udělat najednou rád se dozvím něco nového), ale jde to. Začínám stiskem X + Home, Y + HOME, Z + HOME a je vystavena všude nula a stroj na nulové pozici. A všechny osy jedou najednou k nule.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2009, 6:26

vsechny osy najdnou je hezka vec ale urcite musi zustat moznost samostatneho referovni kvuli moznosti nabourani do materialu/upinek a buhviceho jeste

zpravidla je dobre odjet jako prvni v Z ale nekdy to neni to nejlepsi
prichy

24. 3. 2009, 7:54

mno v machu dam goto zero, vreteno se zvedne do +1 a najede na x0 y0, pak sjete do z0

referencni spinace nemam, upnu material nastavim rocne na roh vyrobku, vynuluju osy.....kdyz je frezovani na nekolik operaci, tak najedu do nuly (te moji softwarove) a vse vypnu, druhy den pokracuji.

Kdyz uz delam neco, co je rozmerove kriticky (i kdyz u toho mojeho dlabatka je to tak 0.05-0.1 kvuli tuhosti...jinak mam kulickove srouby)
tak se snazim finalni operace delat najednou.

Jak rikam, jen jsem to zbezne zkouknul, ani jeste nemam vse nastavene, jen se informuji dopredu.
Prichy
k

24. 3. 2009, 8:44

no system EMC s nulovanim a potom "touch off" som tiez najprv nemal v laske . ale teraz by som si uz iny sposob ani nevedel predstavit.

Inac vrelo odporucam aspon najjednoduchsie mikrospinace ako koncak (v nudzi len na jednu stranu .. a pouzivat soft limit .. tieto koncaky potom budu skor home + jeden z limitov). kazdy rozumny stroj ale ma hard koncak ktory stroj vypne skor ako dojde k naburaniu .. a potom nejaky referencny "home" switch ktory sa da pouzit na riesenie soft limitov.

BTW tu nejde o precizne nulovanie, tu ide o hrubo +-0.5mm zistenie kde sa vlastne masina nachadza a ako ohranicit jej pohyb aby nedoslo k naburaniu.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2009, 8:57

mikrospinac ti zreferuje s opakovatelnosti v setinach to vetsine postaci jako kvalitni reference i pro referovani pro pokracovani obrabeni
prichy

24. 3. 2009, 9:09

takze najedete na home spinace a pak date ofset na obrobek....spinace nepouzivam....proto se mozna blbe ptam
Prichy
k

24. 3. 2009, 9:27

no u mna to bezi asi tak, ze po zapnuti stroja zadam home all, to mi postupne ako je v konfigu zadane zreferuje kazdu os (ja zacinam Z-kom . ale kludne sa da zacat X-kom .. ) Alebo homujem kazdu os podla toho ako sa mi xce .. emc z CVS umoznuje aj unhomnut kazdu os samostane.

Potom ked uz mam stroj "vynulovany" tak ja este odskusam jogingom ci naozaj nemam niekde neocakavanu prekazku v drahe stroja. Potom nabehnem na obrobok manualne a tam zadam touch off pre kazdu os ako potrebujem.

Iny pripad je ked pouzivam sondu .. tak len pridem nedaleko obrobku a priamo v G -kode mam kus "softu" ktory osonduje kde je vyrobok a podla toho zapise "0" do prislusnych suradnic vybrateho koordinacneho systemu. (ukazky ako na toto najdete na strankach EMC .. resp. aj manual EMC uvadza ukazky kodu ako najst napr. sondou stred kruznice atd.)

Home spinace alebo limity ci hard koncaky nemaju nic spolocne s poziciou obrobku .. naozaj maju sluzit len ako ochrana stroja (neviem si predstavit jogovat bez soft limitov. vsak mne stroj potrebuje aspon 0.5 az 1cm aby zastal z plnej rychlosti nemeral som to odhadujem, hard koncaky maju prave taky prebeh, aby stroj po ich reakcii naozaj nenarazil. So soft limitmi stroj brzdi sam uz pred koncakmi takze k nim vlastne ani nedojde.
Pupik
Kontaktovat uživatele:

24. 3. 2009, 12:57

No a ja si dovolim jeste jednou cesky a strucneji ;)

Referovani v EMC
- jednotliva reference je stisk pismene osy a pak stisk Home
- vsechny reference najednou je Ctrl + Home

(referovani vsech os ale probiha jednotlive, postupne podle nastavenych cisel v ini, vetsinou je Z nastavena jako prvni)

U malych stroju nejsou opravdu nutne koncaky ( kdyz jsou nevadi :) ), staci referencni spinace a soft limity. EMC na rozdil od Macha je naprosto spolehlivy system a soft limity v nem slapou jak hodinky ve vsech rezimech a nastavenich bez jedine chybicky.
k

24. 3. 2009, 1:20

ja len dodam, ze aj ked naozaj na malom stroji nemusia byt koncaky .. aj konstrukter maleho stroja by mal uvazovat akoby to bol velky stroj. Minimalne tak pri prechode k vacsiemu stroju nebude prekvapeny ake "vymozenosti" tam su.
prichy

24. 3. 2009, 11:47

zablokovany mach a nekolikrat jsem naboural, doufam, ze se casem dostanu k novemu stroji a tam koncaky rozhodne budou...

tohle uz fakt asi nema cenu predelavat....frezuje to male veci, zastavi to na fleku a pri nabourani se "skoro" nic nedeje....ale mate samozrejme pravdu
Prichy
k

25. 3. 2009, 8:18

to "skoro" nic nedeje znamena ze ulozenie srubov a aj sruba + matica riadne trpia.

Ale aj ja som svojho casu nemal koncaky :))
dslav
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2009, 9:51

prichy píše:zablokovany mach a nekolikrat jsem naboural, doufam, ze se casem dostanu k novemu stroji a tam koncaky rozhodne budou...
Obávám se že proti zablokovanému machu ti koncáky nepomůžou.
1. Kde nestačí síla použij rozum.
2. Kde nestačí rozum použij sílu.

Dušan Slavětínský

http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/MegaCNC" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/RcMix" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“