ZALOZENIE FIRMY

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
filla
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2017, 8:01

RaS píše:mimochodem to se na těhle horizontkách dělá všechno na sucho bez emulze?
klidne pod vodou, kolem stolu je sberny zlabek a stredem stolu to tece do nadrze, velky horizonty ji maji bokem v zemi
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
fmodel
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2017, 9:27

RaS píše:mimochodem to se na těhle horizontkách dělá všechno na sucho bez emulze?
S emulzí ,jen to chce slušnou pláštěnku nebo celotělový kondom :mrgreen:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
talianec

19. 10. 2017, 7:27

DwPetr píše:
talianec píše:maly rozsah v osi X je len 600mm ja potrebujem 1000 a viac
No a co starší cnc horizontku? https://stroje.bazos.cz/inzerat/7882536 ... tolova.php" onclick="window.open(this.href);return false; samozřejmě nevim kolik by si za ní mohli vzít, ale kdyby se sehnala mimo překupníka, tak by to nemusel být úplný nesmysl ne?
Horizontka stoji moooc penazi a potrebuje vela priestoru a energie takze nie.
Pokial to nie je nova masina za minimalne 150000 eur tak sa to neoplati
talianec

19. 10. 2017, 7:34

A potom... chcem na stroji vyrabat nie ho opravovat alebo riesit prestavbu.
Na to nemam ani cas ani skusenosti ani chut.
Myslite ze na male vertikalne centrum s pojazdom X cca 1000mm nebudem mat pracu?
Len na horizontku?
Na horizontku by som mal?
fmodel
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2017, 7:58

X 1000 je už dost slušný centrum s velkou využitelností v kusovce i serii ,750ka je jen tak tak pokud nejseš zaměřenej na menší věci.
talianec

19. 10. 2017, 8:05

fmodel píše:X 1000 je už dost slušný centrum s velkou využitelností v kusovce i serii ,750ka je jen tak tak pokud nejseš zaměřenej na menší věci.
To je jasne no ved aj stoji tolko penazi ze az :oops: tak si myslim ze by na nu mali byt zakazky
talianec

19. 10. 2017, 8:09

talianec píše:Ahojte prosim o radu pripadne vase rozumne nazory a skusenosti odbornikov.
Pracujem v CNC fachu asi 10 rokov. Zacinal som ako frezar, momentalne som programator. Planujem zalozit firmu zameranu na presnu strojarsku vyrobu na cnc frezke. Len by som kooperoval nemam ziadny vyrobny program. Mam pocit ze momentalne je v tejto oblasti riadny boom a vidim aj podla nasej firmy kolko veci posiela do kooperacii lebo nestiha. Myslim ze ak by som si dal sadzbu 15 eur na hodinu tak by som bol pre firmy zaujimavy. Ale na druhej strane skoro kazda firma ma aspon jedno take CNC centrum a robi si sama pre seba. Takze robit to viem, skusenosti mam, nejake zakladne nastroje, priestory tiez. Bohuzial musel by som si na to brat uver. Som momentalne na 90% presvedceny ze by to slo ale stale neviem lebo nechcem rodinu priviest do problemov. Uz jeden cnc stroj vlastnim, ale to je len taka nastrojarska frezka bez automatickej vymeny nastrojov a hlavne nevie ist v 2 osiach naraz takze nejake vonkajsie radiusy nehrozia a ma rozsah v X len 600 mm takze na tento stroj zakazky nemam. Ale ak by som mal tuto frezku v kombinacii s riadnym modernym centrom tak si myslim ze to ma celkom fajn potencial. Mam zaujem kupit starsi stroj bud kovosvit mas MCV1000, heidenhain TNC430 rok vyroby 2001, ale Pinnaclerok VMC 1160 heidenhain iTNC 530 rok vyroby 2010 za porovnatelnu cenu A teda moje otazky su:

Myslite ze by to slo ze by firmy o moje sluzby mali zaujem na tolko aby som bol uspesny? Mal by som do toho ist?
Ak ano ktore CNC odporucate?
Zvolit zivnost ci s.r.o?
aku masinu kupit aby zvladla frezovat aj pevnejsie ocele pripadne mozno sem tam HARDOX?
Nikto mi nepradi aky stroj a ci sa to oplati ?????????????????????????????

Som z vychodneho Slovenska
fmodel
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2017, 8:17

No vzhledem k tomu že mám na Východ jen ty nejlepší vzpomínky (až na to moře panáků borovičky :twisted: ) tak si myslím že je východ pořád hodně specifický a trochu izolovaný kraj ,kde by se ti mohlo podařit s větším centrem uspět .Jaká je tam konkurence malejch živnostníků s CNC strojema třeba s X750-1000? ,znáš někoho v okruhu třeba 10km?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2017, 9:12

talianec píše:A potom... chcem na stroji vyrabat nie ho opravovat alebo riesit prestavbu.
Na to nemam ani cas ani skusenosti ani chut.
Myslite ze na male vertikalne centrum s pojazdom X cca 1000mm nebudem mat pracu?
Len na horizontku?
Na horizontku by som mal?
Nejuniverzálnější (nejlepší poměr užitek/cena) je podle mě tříosé vertikální centrum. Moje první mělo rozjezdy jenom 660x355 (450 v Z) a dalo se s ním dělat obrovské množství věcí (a taky že se udělalo). Podle mě není nutné honit hned velké rozjezdy, spíš přesnost a spolehlivost, ne moc nízké otáčky (minimálně 10,000) a hodně nástrojů v zásobníku (dá se vyžít i s 16, ale takových 40 je rozhodně lepších a využije se to). Taky musí umět synchronní řezání závitů (tj. rovnou vřetenem, bez závitovací hlavy), s tím souvisí i velký krouťák v malých otáčkách (takže to nepřehnat s rychlostí vřetene, to znamená malý krouťák v nule a pak by byly problémy s většími vrtáky a závitníky). Na schopnosti nějakého strašlivého hrubování bych se u první mašiny vykašlal, to je důležité když se jede sériovka na maximální výkon a za zády ti stojí normovač se stopkami, pro tvoje účely to imho není nutné. Dej pozor, aby stroj měl nějaký rozumný systém upínání (SK-40) protože až budeš kupovat padesát upínačů, bude ti dost záležet na tom, jestli jeden stojí tisícovku nebo dvě :-) Píšeš, že umíš CAD/CAM, tak asi nemusíš trvat na tom aby řídicí systém měl kvalitní podporu programování z konzole, ale na škodu by to určitě nebylo.

Co se týká sehnání zakázek, tak bohužel nevím. Trochu se obávám, že když jsi je nesehnal na jednoduchou mašinu, tak že to nebude úplně snadné ani pro centrum, ale věřím, že si nějak poradíš :-) Přiznám se, že já jsem nikdy zakázky nesháněl a až na několik málo výjimek ani nedělal, takže v tomhle to nemám z první ruky. Ale zase je občas zadáváme a vím, že když dodavatel dělá přesně, čistě a včas, tak není důvod hledat jiného nebo se handrkovat o každý cent :-)
Aleš Procháska
ok1in

19. 10. 2017, 9:28

Souhlas - slušnej strojař si tady v okolí na nedostatek práce stěžovat určitě nebude. Pořád nějaké sháníme, zejména na malosériovku až kusovku - všichni stávající jsou plně vytížení (děláme zákaznické mašiny)...
Komunikace, telemetrie, automatizace, pohony...
DwPetr

19. 10. 2017, 11:46

Já to s tou horizontkou myslel tak, že by mohla bejt levnější než centrum, když potřebuješ obrábět metr, nebo horizontky stojej víc? ceny u novejch mašin moc veřejný nejsou, tak jsem to nemohl porovnat.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
doncarlos

20. 10. 2017, 6:48

Prochaska píše:
Nejuniverzálnější (nejlepší poměr užitek/cena) je podle mě tříosé vertikální centrum.
Byl jsem na prezentaci jedné korejské firmy, svislá frézka velikosti FA5V - tj rozjezdy asi 1200x450x450,
na pohled čisté perfektní provedení, systém libovolný, to celé za 1.5 melounu, což považuji za supercenu.
Je v provedení kluzná i lineáry - ty jsou levnější (!), už je to asi tři roky a furt ji nemáme, neboť majitel
nekoupí jinak než za dotace. A je pravda, co píše Procházka - zajímali jsme se o možnost dodatečné 4. osy,
a to už se vůbec nevyplatí, neboť nejmenší ( a nejlevnější) rotační osa A stojí 350000.-, a je to přitom proti stroji
úplný drobeček.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“