Zdravím
Jaké ruční čerpadlo by jste mi doporučili na olej. Chtěl bych vozíky a matici pro každou osu zvlášť svést do jednoho mazacího okruhu a jednou za pár hodiny ručně namazat. Měl bych na mašině tedy tři mazací místa. Můžu použít centrální mazání, ale mám dojem, že to pak olej teče všude. Ručně můžu mazat s citem.
Na internetu jsem našel ruční čerpadlo hp500w, viz pdf. Bude vyhovovat nebo je to nějaká hračka? Co používáte na mazání vy?
Ruční maznice
- Přílohy
-
- il 08_009c_rucni cerpadlo hp500w.pdf
- (236.66 KiB) Staženo 563 x
Už jsem to tady jednou dával doporučená maziva pro lineáry HIWIN, ale už jsem se setkal s touto tabulkou maziv i jinde takže asi bude platná. Na mazání vozíčků se používa plastické mazivo v provedení tekuté tuky,
hlavní tech. data tohoto plastického maziva jsou tyto ( je nutné je dodržet všechny 3 tech.data pouze malé odchylky mohou být, ve viskozitě a penetraci +-10%)
Tekutost.................. 00/000
Penetrace......... ...... cca 430
Viskozita při 40°C...... cca 40
Toto plastické mazivo těchto parametrů( tekuté tuky) se hojně používá do
centrálních mazacích systémů třeba automobilů, akorát je trochu problém
ho sehnat v malém množství a rozumné ceně, zpravidla je balení tak od 8kg. Podařilo se mi ted'koupit od FUCHS OIL balení 400g - RENOLIT LZR 000 za 127Kč a toto množství mám asi tak na furt. Bobíku pokud budeš
chtít mazat vozíčky olejem(platí to i pro kuličková pouzdra) tak počítej s tím, že ten olej ti z nich vyteče - proto se tam používají ty tekuté tuky, které tak rychle nevytečou pokud vůbec.
Rosta
hlavní tech. data tohoto plastického maziva jsou tyto ( je nutné je dodržet všechny 3 tech.data pouze malé odchylky mohou být, ve viskozitě a penetraci +-10%)
Tekutost.................. 00/000
Penetrace......... ...... cca 430
Viskozita při 40°C...... cca 40
Toto plastické mazivo těchto parametrů( tekuté tuky) se hojně používá do
centrálních mazacích systémů třeba automobilů, akorát je trochu problém
ho sehnat v malém množství a rozumné ceně, zpravidla je balení tak od 8kg. Podařilo se mi ted'koupit od FUCHS OIL balení 400g - RENOLIT LZR 000 za 127Kč a toto množství mám asi tak na furt. Bobíku pokud budeš
chtít mazat vozíčky olejem(platí to i pro kuličková pouzdra) tak počítej s tím, že ten olej ti z nich vyteče - proto se tam používají ty tekuté tuky, které tak rychle nevytečou pokud vůbec.

- Přílohy
-
- mazaniH.pdf
- (699.24 KiB) Staženo 316 x
[quote="bobik"]Zdravím
Můžu použít centrální mazání, ale mám dojem, že to pak olej teče všude. Ručně můžu mazat s citem.
Tímto jsi trefil hřebík na hlavičku. Centrální mazání se dá dnes koupit celkem snadno a za přijatelných finančních podmínek. Jenže - i drahé automatické systémy mívají problém, že určítá místa přemazávají, jiná nedomažou. Z praxe - vím o několika uživatelích profi CNC, kteří automatiku odstavili a mažou ručně. Většinou po zadření matic. Prostě lepší řešení, než ručně namazat tukem 00 nebo 000 asi neni, protože jedině tak je jistota, že je vše namazáno, jak má .
Můžu použít centrální mazání, ale mám dojem, že to pak olej teče všude. Ručně můžu mazat s citem.
Tímto jsi trefil hřebík na hlavičku. Centrální mazání se dá dnes koupit celkem snadno a za přijatelných finančních podmínek. Jenže - i drahé automatické systémy mívají problém, že určítá místa přemazávají, jiná nedomažou. Z praxe - vím o několika uživatelích profi CNC, kteří automatiku odstavili a mažou ručně. Většinou po zadření matic. Prostě lepší řešení, než ručně namazat tukem 00 nebo 000 asi neni, protože jedině tak je jistota, že je vše namazáno, jak má .
Já koupil staré cnc a tam se všechno mazalo centrálně olejem. Taky na základové desce byla centimetrová vrstva oleje smíchaná se vším možným. Našel jsem tam utopeno i pár cvrčků. To cnc předělávám. Takže budu mazat tukem. Teď mi prosím ještě poraďte jaké vhodné ruční čarpadlo mám koupit. Mám doma pár "štouchacích" čerpadel, ale všechna jsou na h***o.
Moc to netěsní a já mám pak ruce zapatlaný od vazelíny.
Moc to netěsní a já mám pak ruce zapatlaný od vazelíny.
Nehledej v tom přehnanou vědu. Na tuk 00 používám normální přítlačný lis (šťouchačku) české provenience, na tuky s vyšší viskozitou používané na mazání vrtacích hlav mám pákový lis - taky český. Je otázka kudy Ti to leze ven - pokud mezi mazničkou a lisem, může být poškozená hlavice lisu, nebo maznice. Taky je třeba dbát na to, aby byl lis v ose maznice. Jinak nevím, že by někdo vymyslel něco lepšího.