Bohužel mám pouze 2m pod strop. Ano, bude to neergonomické, ale mezi motorem a stropem musím nechat alespoň 5cm a potřebuji celý prostor v ose Z.
Pomocný stůl je zalitý betonem, takže vibrace téměř žádné. Podstavec frézky bude rovněž vylitá po stranách i pod sloupem betonem. Jen musím udělat nějakou příčku, aby se to eventuálně nedrolilo a nesypalo na šroub Y. Celek bude zabedněný a ve předu budou klasické dveře z polykarbonátu. Stěny budou z OBS desek, protože jich mám plno a mám i izolační desky. Měl jsem původně frézu v bytě a tak jsem na ní vytvořil kabinu proti hluku. Na desky hodím plech a celé to pak vytmelím. Celá kabina bude zakrytá. I strop. Větrání bude řešeno klimatizační jednotkou. Ta bude chladit asi celý prostor, ale důraz je na vřeteník. To se uvidí časem, možná to nevyužiji.
Teď bych měl otázku. Mám dvě možností. Frézku položit na ten můj stůl a přišroubovat šrouby /díry už mám. Předpokládám, že by bylo dobré to hodit přímo na kov, aby se vibrace přenášely do mého stolu. Vyhovovalo by mi však více, kdybych mohl položit na můj stůl OBS desku a na něj tenký plech (0,6mm) abych vytvořil podlahu a na něj teprve přišroubovat frézku. Nebude to dřevo nějak vadit? Předpokládám, že se to časem trochu zamáčkne a tak se změní výška. Nebo se bojím zbytečně? Frézka má +/-300kg. Lepší by to bylo přimontovat na přímo do toho železa, že?
Sloup frézky dole taky vyplním betonem a po usazení za podstavec bude fixně připevněn k mému pomocnému sloupu. Uchytím to z boku dvěma L-ky 200x100x10mm. To by mělo snad stačit.