Stručný popis vlastností riadiacej elektroniky geckodrive G203V pre bipolárne krokové motory:
G203 je poslednou variantou riadenia krokových motorov od geckodrive. Od modelov G-201 a G202 sa odlišuje zvýšeným počtom ochrán , bez nutnosti vnútorného nastavenia. a vysokou frekvenciu krokovania až 300 Khz.
Čo sa týka ochrán, pri prepólovaní alebo prekročení napätia 80 V dôjde k pretaveniu vnútornej poistky. Pri prekročení teploty 70 oC na zadnom kryte dôjde k prepnutiu ovládaču do ochranného režimu. Nutnosť ďalšieho chladenia sa uvádza od prúdového zaťaženia nad 3A. Ďalej je tu ochrana proti krátkym špičkám od budenia motorov, opäť dôjde k prepnutiu do ochranného režimu. Tento stav sa mi už par-krát podarilo dosiahnuť pri spúšťaní elektroniky tj. veľký transformator +motory veľké cievky , chcelo by to snáď nejaký spomalovák prúdu pri nábehu. Takto nejako sa mi podarilo pri nábehu odpáliť H1, avšak napätie som mal vytuningované o 10 V viac ako malo byť. Mimochodom označenie V znamená Vampire, čiže nezničiteľný- preto asi toľko ochrán.
Pracovný režim G203V:
G203V pracuje s 10 mikrokrokmi takže treba doňho vháňať 10krát vyšší počet krokov ako pri plnom kroku. Toto mikrokrokovanie je však dynamické! Treba s týmto faktorom počítať. Prechod z mikrokroku je približne od 263 RPM až po 565 Rpm, kedy už dochádza k plnému kroku. Dosahuje sa tým plynulý chod bez vybrácii pri malých rýchlostiach a využitia maximálneho momentu plného kroku pri vysokých rýchlostiach. Citlivé nastavenie pásma mikrokroku sa dá nastaviť pomocou trimra. Toto nastavnie sa odporúča robiť cca pri 1/2 otáčke /sekundu kedy sa trimrom nastaví najplynulejší chod.
Prechod pásmom od polkroku k plnému kroku môže byť v určitom použití problémový. Napríklad pri zložitejšom G-kóde kedy dochádza k častému zrýchľovaniu a spomaľovaniu (MACH3 – motion mode - exact stop) dochádza k poklepom kedy sa mení mikrokrok a plný krok.
Určitým riešením tohto problému by mohol byť násobič krokov G901 ktorý treba vložiť do G203 kedy vznikne model G213V. Z toho vyplýva, že drivery s označením G211 a G212 sú len G201 a G202 s integrovaným násobičom. G901 násobí každý vstupný krok na plný krok alebo polkrok alebo 5 a 10 mikrorok. Ale opäť asi pôjde o dynamickú zmenu napr. z mikrokroku do polkroku. Teraz ma napadlo, že funkciu násobiča by zvládol aj G-rex G-100, zajtra to odskúšam. Tieto informácie je možné nájisť na stránke výrobcu.
Popis riadiaceho kontroléra 6 osí pre krokové motory step/dir G-rex G100:
Ide o bitový mikropočítač, ktorý dokáže ovládať 6 osí. Momentálny stav tohto ovládača je, že hardvér je kompletný a predáva sa a softvér je stále vo vývoji. Okrem ovládania 6 osí step/dir výstupov obsahuje 16 logických vstupov a 16 logických výstupov, ďalej 4 analogové vstupy a 4 analógové výstupy. 16 logických vstupov je možné ovládať logickou nulov takže obyčajnym tlacitkom oproti GND. 16 logických výstupov sa zapája oproti svorke +24 V pover. Tu je možnosť pripojiť externý zdroj 24 V. Inak bez externého zdroja je na tejto svorke cca 9V, čiže je priamo použiteľná na zapojenie napr. Dc relátka 5V, ktoré by spínalo výkonové relé napr. na ovládanie vretena. Tieto logické výtupy majú prúdové zaťaženie až 100 mA. Pre komunikáciu s Pc je vybavený s rozhraním usb alebo ethetnet – pre priame spojenie s Pc je treba cross kábel.
Stav softvérového vybavenia pre riadiaci program mach :
Sú dve cesty vývoja. Jednou je Mach 4, ktorá akosi už dlho nebola aktualizovaná a ďalšou alternatívou je plugin do Mach 3. Tento plugin programuje 3 osoba ani nie geckodrive ani nie artsoft ale predáva sa na stránke artsoftu. Mach 4 mám len nejakú starú alfa verziu nefungujú tam ani vstupy a ani výstupy. Pre oživenie treba orginál firmvér pre mach 4 na stránkach geckodrive. Dnes sa mi sním podarilo zavŕtať s vretenom do stola, takže neodporúčam ho. Spočiatku sa mi zdalo, že je ok- mal taký plynulý chod bez vybrácii ako ale výsledný obrobok nebol presný. Takže od machu 4 radšej bokom . Teda ak by bola novšia verzia skúsil by som ale artsoft má teraz neprístupnú sekciu ftp takže sa k nej asi nedostanem. Ak má niekto stihnutú odtiaľ novšiu verziu nech dá vedieť. Plugin G-rex pre mach 3 sa dá stiahnuť na stránke artsoftu. Firmvér je momentálne stavaný len pre 10 Mbit sieť na 100 MBit sa pracuje. Ževraj táto demoverzia je oklieštená na 1 hodinový demo time ale nespozoroval som, že by sa po hodine niečo udialo. Plugin sa sa nainštaluje spustením exe súboru, kde nakopne jednu dll knižnicu do machu adresára plugin. Plugin je funkčný až od nejakej verzie 1.95 alebo koľko asi sa to dá zistiť či sa tam vôbec nachádza adresár plugin v machu. Plugin je v stave beta verzie a stále sa testuje. Nastaviť sa dajú pulzy a frekvencia až do 4 Mhz. Myslím, najlepšia voľba je defaltná t.j. 50% duty cycle a frekvencia nejakých 65 Khz. Pri nastavení quadrature pulzov nesedí prepočet rýchlostí. Nastavenie rýchlostí motora vstupov a výstupov je štandartná ako pre centronix. Práca G-rexa je identická ako pri centronixe motionmode- exact stop. Čiže každá os počká inú a potom sa ide na ďalší riadok. Očakával som nejakú vyššiu rýchlosť tohto chodu ale je to isté ako spomínanom motionmode- exact stop teda myslím tým prácu s G-kodom. Presnosť chodu po mojich testoch vypadala byť ok avšak trebalo by skúsiť do kovu stým ja ale nerobím. Čo sa týka vstupov a výstupov vypadajú byť v poriadku aj homing mi fungoval.. Náhodného freeze som sa zatiaľ nedočkal treba dlhšie testy. Zaujímavo sa dajú použiť logické vstupy kedy stačí na 6 vstupov dať tlačítka a nastaviť ich pre polohovanie a máme jednoduchú klávesnicu ale joistick pre joging. Cítiť aj určité odlahčenie Pc ale zdanie možno klame, minimálne sa dá v machu natáčat a posúvať pohľad pri obrábaní čo mi pri centronixe nejde. Ak zaťažíme nejako počítač G-rex pekne počká potom pracuje plynule ďalej takže myslím, že sa dá s počitačom bez rizika pracovať. V mojom prípade dochádza k určtým poklepom motorov pri práci pri zrýchľovaní ako prechádza G203V z mikrokov do full stepu. Je tam tvrdšia odozva krokov ako pri mach 4 avšak tá bola nepresná. . Zajtra stým skúsim dačo spraviť
Čo sa týka ceny – cena je tá istá ako na webe + 25 dolárov za bankový poplatok, že oni príjmu platbu a 91 dolárov stála Ups doprava. No a ešte navrch zaplatíte daň+clo.
Papa
G-rex +G203V popis
Pokud se nepletu, tak MACH4 je slepá cesta , která nebude dále pokračovat. Pokračuje se na doladění MACHu3 a pracuje se na nové řadě s označením QUANTUM.
Máme g-rex rozchozený asi týden, co se týká zamrzání tak je to v poho. běželo to cca 3x po 8 hodinách a bez problémů, horší je že nám nefungují soft limits a nejde měnit rychlost obrábění v průběhu obrábění, jak jste na tom s tímto vy. zatížení procesoru je cca 10x menší, u plt bylo 40-60% a s g-rexem je okolo 5%, takže není problém, v průběhu obrábění např kreslit.
Ano samozrejme ze zatazenie je nizsie ale pri vykonnom PC to az tak necitit skor si myslim ze ak nieco zahlti PC tak lpt moze skolabovat naopak g-rex sa zastavi a v klude pocka. Celkovo sa priznam ze som v problematike cnc velmi kratku dobu ked to zratam na dni co som svoje obsluhoval tak je to cca 1,5 tyzdna takze neviem ani naco tie soft limits sluzia. Inou vecou preco som odstavil g-rex a presiel na LPT ze mach 3 nema dynamicku zmenu zrychlenia . Tuto problematiku riesi az Quantum takze momentalne som opät na lpt s quantum. Pod quntum mi ten plugin nefunguje. Celkovo v mojom pripade som sa to snazil tie razy riesit mikrokrokmi. Orginal na riadenie g203v sa daju zakupit nasobice krokov g910 "1, 2, 5 or 10 step pulses out for every input step". Predpokladal som ze taketo nasobenie pulzov zvládne aj grex, ale bez výsledne. Skrátka som tam vedel hnat len viac pulzov vcase co sa prejavilo ze to slo len rýchlejsie takze neviem presne ako ten ich násobic funguje . No ale kazdopadne by to asi nevyriesili ani mikrokroky, skratka ked dojde prudkej zmene zrychlenia tak ta os trhne aj pri mikrokroku a to riesi prave quantum. Takze G-rex zapojim az ked bude mat podporu v quantum.
soft limits je softwarové omezení pohybu os, v případě že nemáte koncové spínače (pouze home switch), tak jsou soft limits způsob jak zaručit že se osy budou pohybovat ve vymezeném prostoru a nedojde ke kolizi
možnost měnit rychlost v průběhu obrábění mne docela chybí, ale nejspíš je to dáno tím, že je nabufrováno hodně dopředu, podobně funguje např pilot od comagravu, kde je nabufrováno 2000řádků g codu a jakákoliv změna se projevý až po těch 2000 řádcích, což je docela naprd
možnost měnit rychlost v průběhu obrábění mne docela chybí, ale nejspíš je to dáno tím, že je nabufrováno hodně dopředu, podobně funguje např pilot od comagravu, kde je nabufrováno 2000řádků g codu a jakákoliv změna se projevý až po těch 2000 řádcích, což je docela naprd
no ak myslite vstupne signaly ako napr x++ a x- tak tieto mi sli. Ja to mam vyriesene ze mam koncove spinace na homing pre kazdu os a na druhej strane osi mam koncove spinace paralelne pripojene na E-stop. Myslim ze ucinok je ten isty treba resetnut mach. Dokonca mi tam sla taka varianta ze koncovy spinac pre homing som pouzil aj ako x-, y- a z- sucastne. Pri navrate domov sa kazda os posunula o urcity krok dopredu aby sa deaktivoval koncovy spinac a pri napr jogingu to fungovalo ako limita. Ale tato varianta mi nefugovala dobre . Skratka niektora os sa pri home neposunula od toho koncaku a vyhodnotilo to potom ako limit.
A homing vam siel_? Mne tie vstumi mislim sly vsetky aj inkrementaciu ako pri jogingu som skusal a osi sa posuvali taktiez vystup rele som pohode ovladal.
A homing vam siel_? Mne tie vstumi mislim sly vsetky aj inkrementaciu ako pri jogingu som skusal a osi sa posuvali taktiez vystup rele som pohode ovladal.
soft limits ještě nejsou dořešené, takže vám fungovat nemůžou. To zamrzání bylo údajně vyřešené, tady by problém být neměl. Ještě nefunguje pod G-rexem Probing a Spindle Indexing, všechno ostatní by už mělo chodit.