david.1 píše:Tak se tak hrabu ve starých příspěvcích a čtu si pitomosti,co si lidi myslí.Ne,že bych chtěl bejt nějak chytrej,ale shodou okolvostí se tady kdysi vany dělaly-ne,nejásejte,pece už dávno spadly a starej pecař už nežije- a ještě většíshodou náhod garážuju u jednoho originálně vyučeného smaltéra. Dnes je to sedmdesátiletej pán,jeden z posledních,kteří tu éru pamatujou.Tak několik mých poznatků:vana (plechová,litinové se tu nedělaly) se nejdřív omořila v horké kyselině do stříbrna-nesmí zůstat stopa rzi,okují apod.Pak se stříkala základem a to celá. Základ je takovej černo-šedej ,poměrně silnej.Vypálil se ,nechalo se to vychladnout a když to bylo rovný,tak se stříkal vrch,vypálil se a hotovo.Jenže-třeba teplotu je potřeba držet v poměrně úzký toleranci,jinak se smalt nerozteče,nebo zase naopak udělá závěje.Starej smalt se musí odstranit,zase až na kov.Jde to blbě-pískováním nebo mořením v kyselině fluorovodíkové-nevím o nikom,kdo by měl káď takové mňamky a je otázkou chvíle,kdy nevytáhneš už ani ten kov.. Ta vana,když se vytáhla z pece,byla červená,takže když byla blbě podložená,deformovala se už vlastní vahou.Běžně se v peci svěsily rohy,takže je pak za tepla chlapi zvedali háčky podle zkušenosti a oka tak,aby se to vůbec dalo zazdít. V tom bude taky problém,ti chlapi to dělali dnes a denně,takže věděli co a jak.Když to pošleš někam,kde to dělají jako melouch jednou za rok,asi to nedopadne úplně na jedničku..Zapomeň na to,že by se smalt ,když se nepovede dal dopéct- s každou reprízou bude výsledek děsivější.
Taky bych potřeboval přesmaltovat vanu,ale já mám litinovou,plechovou koupíš,ale litinovou už dneska neumí nikdo ani odlít..Tam je ještě jeden problém,což mi potvrdili ve smaltovně v Komárově-ta stará litina,vydržela třeba sto let,byla kdysi smaltovaná,ale když ji otřískáš a osmaltuješ znovu,může klidně prasknout.Zajímal jsem se o to tenkrát ,když jsem viděl,že prodávají litinové smaltované bábovky a mně napadlo,že bych si dal přesmaltovat svoje,letité a oprýskané.Nové v těch tvarech neměli a navíc jedna stála kolem dvou litrů.což mi přišlo jako trošku dost.Pán mě ale vyvedl z omylu,to smaltování staré(a bez záruky) by přišlo prý tak o pětikilo levněji než ta nová.Tím bylo po nápadu..V tom Komárově smaltují hezky ale velmi draho a jen malé věci. Napadla mě smaltovna Vítkovice,nevím,jestli ještě funguje..Tam uměli takový ty velký kulatý modrý sila an obilí,na vodu a kdo ví co jinýho-takže pece měli velký,ale kdopak ví,kde je jim konec?
Jinak,o smaltování mám asi dvě knížky a nejsou stostránkové,je to dost zajímavé čtení-ale co zkoušet dřív,když lidskej život má jen sto let???
No kdyby se ti chtělo ty knihy skenovat a pověsit někam sem, nebo na uložto, jistě si své čtenáře najde.