a to zamyšlení ti ušetří i peníze, protože nebudeš muset kupovat trubku a shánět soustružníka, protože tak jak to plánuješ to skončí ve šrotu..
a nechceš si tedy své požadavky nejdřív trošku ujasnit sám, vždyť nevíš co jsi psal před pár dny..Mrosconi píše: Díky za nabídku, ale to asi bude na mně velké a těžké. Mám to na stůl frézky, která nemá zrovna velkou nosnost, takže se musím vejít tak do 40kg včetně motoru.
proč bychom s tím ztráceli čas?Mrosconi píše:RaSi a ostatní. Kdyby jste četli moje příspěvky pečlivě, nemohli by jste psát takové hlouposti.
Jenže myšlení je v Tvém případě protimluv. Celou dobu Ti tu všichni radí, ale ty si to děláš stejně po svém - vymýšlíš si kraviny - papír nebo výkres snesou všechno, ale realita je prostě jinde.Mrosconi píše:Myslel jsem si, že se zde na fóru něco nového dozvím, ale ve většině případů jsou to jen frajerské řeči a politikaření. Celou dobu se bavíme o amatérské kategorii. Já taky nesrovnávám nějaký kompaktní amatérský foťák ala Sony A7 s profi technikou PhaseOne. Prostě jsem amatér.
Proč bychom s Tvými nesmyslnými vizemi ztráceli čas?Mrosconi píše:A kdyby jste to četli, víte, že nemám v plánu obrábět 1W motorem na 40kg konstrukci průměr 250mm šponou 1mm.
Zamysleli jste se nad tím, jak se staví mašina, co vše je třeba vzít v úvahu? Já ano, a proto to počítám.
Zde je jasný příklad toho, že Ty sám nevíš co chceš - ze čtvrté osy pro frézku z nadpisu vlákna - si rozjel debatu o soustruhu - popisuješ nesmyslný pohon pro tento účel.Mrosconi píše:Mimochodem nejběžnější zátěž bude kolem 400N. Na to nepotřebuji silnější motor než je 700W a s doporučenou Vc pro hliník, který chci obrábět mi vychází nejčastější otáčky mezi 300-900ot. Celá konstrukce nebude mít 40kg, když jen motor váží 18kg. A je součástí stolu, takže pro výpočet tuhosti beru v potaz celek.
Maximální zátěž na ložiscích (včetně předpětí) nepřekročí nikdy 1800N a deformace vřetene není větší než 0,01mm, což mi stačí.
Nebereš -li rady zkušených vážně a chápeš je jako nafoukanost ..... prostě s Neználkem se taková diskuse vézt prostě nedá SORRY!Mrosconi píše:Zklamali jste mně. Čekal jsem seriózní profesní diskuzi a místo toho jen frajeřina a nafoukanost.
No jestli se bude ještě někomu s uraženou chudinkou bude chtít mluvitMrosconi píše:Děkuji všem, co jste konstruktivně odpovídali a pokud budete chtít, můžete dále.
kdyby takto fungovali doktori....,jiste dame se ti znali a zkuseni vedci take smali a rikali jaka je to hloupost, kdyz se snazila rozbit atomrobokop píše:vubec si to neber osobne
oni se ti snazi jen poradit a pomoct
proste uz si v strojarine neco vyzkouseli a vedi ze tohle neni cesta
ver jim maji to podlozene zkusenostmi
Jenže ta dáma měla něco nastudováno a nebyla líná si něco vyzkoušet samafilla píše:kdyby takto fungovali doktori....,jiste dame se ti znali a zkuseni vedci take smali a rikali jaka je to hloupost, kdyz se snazila rozbit atomrobokop píše:vubec si to neber osobne
je to trochu jinak, třeba ta dáma neměla internetfilla píše:kdyby takto fungovali doktori....,jiste dame se ti znali a zkuseni vedci take smali a rikali jaka je to hloupost, kdyz se snazila rozbit atomrobokop píše:vubec si to neber osobne
Do kategorie "o čem se zase bude mlátit prázdná sláma v nekonečném threadu"chb píše:je to trochu jinak, třeba ta dáma neměla internetfilla píše:kdyby takto fungovali doktori....,jiste dame se ti znali a zkuseni vedci take smali a rikali jaka je to hloupost, kdyz se snazila rozbit atomrobokop píše:vubec si to neber osobne
ver jim maji to podlozene zkusenostmi- dnes když prohlédnu internet a nenajdu tam dle mého nápadu hotovou věc - tak mohu uvažovat zda to ještě nikoho nenapadlo (super, pak si to dám patentovat) a nebo už to mnozí zkoušeli a takto to prostě nefunguje. No - a kam patří tento nápad ?
Mrosconi píše:Pánove soustružníci prosím o pomoc.
Počítám si jaké asi jsou řezné síly a s tím související ložiska a pod. a narazil jsem na problém. Chápu to dobře?
Stanovím si teoretický úběr tedy výšku třísky Ap (h) na 1mm. Pak posuv na otáčku s (f) na 0,3 mm/ot. pro hrubování a 0,1mm pro finišování a dosadím do vzorce a výjde mi, že pro maximální průměr obrobků (250mm) je řezný odpor 1240MPa. Z toho mám řeznou sílu 372N a z toho potřebný krouťák 46,5N.m.
Kdybych uvažoval že obrábím ocel třídy 11700, tak doporučená Vc je pro hrubování v rozmezí 15-40. Na čisto pak 20-60m/min. Z toho tedy vypočítám otáčky a eventuálně krouťák.
Nejčastěji budu dělat z ocelové kulatiny 50mm takový čep. Pro něj tedy mi vyjdou otáčky 96-255ot. pro hrubování a posuvy 29-76mm/min. Na čisto pak otáčky 127-510ot. a posuvy 13-51mm/min.
Nemusíte to počítat, jen když stím děláte dennodenně, víte to z hlavy. Je to tak nějak reálné? Bavíme se o malém soustruhu s vřetenem 160mm a váhou dejme tomu 200kg:)
Řeším to kvůli zpřevodování. Nevím, zda budu potřebovat vyšší otáčky než co mi vyšly. Nejmenší obrobek by byl kolem 20mm a tam mám při stejných podmínkách max 1592ot. Naopak pokud bych zvolil něco velkého, třeba 160mm průměr, tak minimum mi vychází 30ot.
Motor mám 4pól z původní frézky, tedy 1,1kW (s měničem) nebo menší 0,8kW ze staré vrtačky. Když to hodím do pomala 3:1, dostanu 480ot a 21Nm.. Dejme tomu, že s měničem budu mít 25-100Hz, takže bych měl 240-960ot. bez změny převodu.
Chápu do správně, nebo je to všechno jinak?
Díky
...tak proč píšeš? Sorky, ale jste vážně frajeři.testone píše:takhle jak to vřeteno máš je to dobrý tak akorát na cirkuli na palivo a i tak blbě
už se to tu řešilo 100x, nikdo z nás nemá čas a náladu to psát po 101
Jo a ten "malý"Mrosconi píše:Chlapi, 4 osu mám, ale neni průchozí. To co na tom potřebuji dělat je malý čep a pak osmá pro tříkolku. Nemá to být soustruh. Nemám na samostatný soustruh místo a ani využití. Jelikož jsem si to už předtím vyzkoušel pomocí 4 osy frézováním, je to vlastně soustruh. Takže pro mě účely vyhovující. Já se nesnázím postavit monstrum, jen osu, co umí bez problémů prostrčit vřetenem 45mm průměr a přitom se vejde na stůl malé frézky. Takže opakují, není to ani soustruh ani 4 osa. Takže ještě jednou. Budu mít malé síly ale velké vřeteno kvůli průchodu.
Od Vás jsem očekával jedinou věc a to aby jste mi potvrdili nebo vyvrátili výpočty a z nich plynoucí návrh.
Mimochodem by jste mohli napsat své připomínky na uložení. Já vím, že se to tak u vřeteno soustruhu nedělá, ale to je jiná záležitost.