Ahoj,
nemáte někdo zkušenosti s "pilovými" asynchronními elektromotory?
Třeba těmito:
http://www.elektromotory-prevodovky.cz/ ... Trifazove/
Martin
"pilové" asynchronní elektromotory
Tak pokud to chceš na okružní pilu, je třeba vzít v potaz to, že to má poměrně malý otáčky, tudíž bych uvažoval o těch výkonějších verzích (od 5,5 kW) který utáhnou i kotouč o větším průměru. Jen tak se dostaneš na přijatelnou řeznou rychlost. Samozřejmě, lze použít i ty slabší, za předpokladu že na tom ušmrdláš pár prkýnek o víkendu na chatě. Ale doslovně nesmíš tlačit na pilu a očekávat kvalitní řez. Zejména laminované materiály budou i při použití SK kotouče oškubaný.
Pilový motor jako vřeteno - jednak ty otáčky jsou na vřeteno šíleně malý. Jednak jsou s přírubami pro upnutí pilového kotouče. Spíš se podívej po něčem malým, otimálně opatřeným kleštinou a maticí. My používáme na soustruzích na frézování motorky od HSD a musím je pochválit - navzdory ,,péči´´ mnohých zákazníků o nich jakožto servisák nevím. Prostě no problem. Jedná se o něco takového http://www.hsd.it/prodotti.asp?ente=1&c ... &service=0#
Ještě mě napadlo - docela jistě by pro podobné účely šel použít i třeba motorek z nábytkářské olepovačky hran. Sám jsem to kdysi dobastloval na mašinu za účelem frézování pod 45°, jezdí to dosud. Jen to má jeden háček - pod 5.000 ot/min to nemá moc krouťáku, ale na frézování, kde se jede na vyšší otáčky je to pohodový
Ještě mě napadlo - docela jistě by pro podobné účely šel použít i třeba motorek z nábytkářské olepovačky hran. Sám jsem to kdysi dobastloval na mašinu za účelem frézování pod 45°, jezdí to dosud. Jen to má jeden háček - pod 5.000 ot/min to nemá moc krouťáku, ale na frézování, kde se jede na vyšší otáčky je to pohodový
s menicom to vytiahne max nieco cez 5000 otacok .. a to je v pohode tak na frezky od 8mm vyssie .. Ak mate stroj co udrzi vacsie nastroje a pojdete s tym do zeleza tak sa o tom da uvazovat. Druha moznost je naprevodovat takyto motor do rychla (cim sa konsrukcia stava zlozitejsia).
Ina vec je vreteno sustruhu .. tam su otacky do 3000 v pohode i ked na drevo by sa obcas zisli vacie..
Pokial planujete ale drevo, plasty .. tak hladajte radsej vysokootackove vretena (10k - 30k otacok) .. radsej async s menicom ako s komutatorom a uhlikmi ktore su najvacsi problem z hladiska zivotnosti.
Ina vec je vreteno sustruhu .. tam su otacky do 3000 v pohode i ked na drevo by sa obcas zisli vacie..
Pokial planujete ale drevo, plasty .. tak hladajte radsej vysokootackove vretena (10k - 30k otacok) .. radsej async s menicom ako s komutatorom a uhlikmi ktore su najvacsi problem z hladiska zivotnosti.
Tos mi poněkud nerozuměl - ty motory HSK, které jsem nalinkoval, nejsou určeny na vřeteno soustruhu, ale jsou na suportech proti noži. Takže buď klasicky soustružíš nožem, nebo frézuješ obrobek. S měničem točí 18.000 ot/min a jsou opatřeny vnitřním kuželem (tuším ER 25) s maticí.
Na vřeteno využíváme servo od TG Drives s převodem ozubeným řemenem.
Na vřeteno využíváme servo od TG Drives s převodem ozubeným řemenem.
Pavle jaká tam je cena na tomto kousku? http://www.hsd.it/prodotti.asp?ente=1&c ... &service=0#