"pilové" asynchronní elektromotory

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Martin4

9. 4. 2009, 1:07

Ahoj,
nemáte někdo zkušenosti s "pilovými" asynchronními elektromotory?
Třeba těmito:
http://www.elektromotory-prevodovky.cz/ ... Trifazove/
Martin
Pavel R

9. 4. 2009, 2:29

Tak pokud to chceš na okružní pilu, je třeba vzít v potaz to, že to má poměrně malý otáčky, tudíž bych uvažoval o těch výkonějších verzích (od 5,5 kW) který utáhnou i kotouč o větším průměru. Jen tak se dostaneš na přijatelnou řeznou rychlost. Samozřejmě, lze použít i ty slabší, za předpokladu že na tom ušmrdláš pár prkýnek o víkendu na chatě. Ale doslovně nesmíš tlačit na pilu a očekávat kvalitní řez. Zejména laminované materiály budou i při použití SK kotouče oškubaný.
Martin4

9. 4. 2009, 3:29

Díky za odpověď,
na pilu to zrovna nechci. Myslel jsem na pohon vřetene. Díky menšímu průměru se vejdou tam, kde běžné provedení je slabé. Ale asi je to úlet.
Martin
Pavel R

9. 4. 2009, 7:52

Pilový motor jako vřeteno - jednak ty otáčky jsou na vřeteno šíleně malý. Jednak jsou s přírubami pro upnutí pilového kotouče. Spíš se podívej po něčem malým, otimálně opatřeným kleštinou a maticí. My používáme na soustruzích na frézování motorky od HSD a musím je pochválit - navzdory ,,péči´´ mnohých zákazníků o nich jakožto servisák nevím. Prostě no problem. Jedná se o něco takového http://www.hsd.it/prodotti.asp?ente=1&c ... &service=0#

Ještě mě napadlo - docela jistě by pro podobné účely šel použít i třeba motorek z nábytkářské olepovačky hran. Sám jsem to kdysi dobastloval na mašinu za účelem frézování pod 45°, jezdí to dosud. Jen to má jeden háček - pod 5.000 ot/min to nemá moc krouťáku, ale na frézování, kde se jede na vyšší otáčky je to pohodový
k

11. 4. 2009, 7:55

s menicom to vytiahne max nieco cez 5000 otacok .. a to je v pohode tak na frezky od 8mm vyssie .. Ak mate stroj co udrzi vacsie nastroje a pojdete s tym do zeleza tak sa o tom da uvazovat. Druha moznost je naprevodovat takyto motor do rychla (cim sa konsrukcia stava zlozitejsia).

Ina vec je vreteno sustruhu .. tam su otacky do 3000 v pohode i ked na drevo by sa obcas zisli vacie..

Pokial planujete ale drevo, plasty .. tak hladajte radsej vysokootackove vretena (10k - 30k otacok) .. radsej async s menicom ako s komutatorom a uhlikmi ktore su najvacsi problem z hladiska zivotnosti.
Pavel R

11. 4. 2009, 9:38

Tos mi poněkud nerozuměl - ty motory HSK, které jsem nalinkoval, nejsou určeny na vřeteno soustruhu, ale jsou na suportech proti noži. Takže buď klasicky soustružíš nožem, nebo frézuješ obrobek. S měničem točí 18.000 ot/min a jsou opatřeny vnitřním kuželem (tuším ER 25) s maticí.
Na vřeteno využíváme servo od TG Drives s převodem ozubeným řemenem.
k

12. 4. 2009, 5:27

Pavel R: ja som skor reagoval na tie "pilove" z povodnej otazky ;)
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

12. 4. 2009, 5:44

Pavle jaká tam je cena na tomto kousku? http://www.hsd.it/prodotti.asp?ente=1&c ... &service=0#
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“