Keď že fanuc neovladam bola by blbosť urobiť konverziu stroja na mach3 formou vymenou elektriky pripadne servomotorov .
Dovody :
Mam momentalne domorobo CNC na ktorom som sa problematiku a ovladanie naučil no tuhosť stroja je pre momentalne požiadavky nedostatočna ale mach3 už jak tak zvladam a vyhovuje mi a mam aj licenciu...
Dalši dovod na konverziu je elektroinštalacia v dielni , nie som si isty či prikon ktory momentalne ten stroj vyžaduje mi zvladnu ističe rozvody kablov atd.
Dalši dovod je výška stroja a výška stropu v dielni , aj ked to by sa ešte dalo nejak vyriešiť pripadnym vyburanim v mieste kde bude stroj stať , ale problem s vyškou by sa možno vyriešil aj vymenou nižšieho motora Z osi kedže rozdiel je cca 10 cm ...
Povodny plan bol stroj oholiť a využiť hlavne hotovu tuhu konštrukciu ktora beha na linearoch a atc vreteno s vymenikom a osadiť novymi krokovymi motormi ktore by som prehodil z domorobo CNC pripadne vymeniť aj motor ktory pohana vreteno za menši , / pracujem s frezami a vrtakmi do 12 mm a material plech do 5-6 mm hrubky / .
Hlavna otazka teda je , či by tu konštrukciu utiahli 20Nm krokače -6 A /nema42/, ktore mam momentalne k dispozicii vratane hotovej elektroinstalacie / moja naivna predstava je že ano

Pripadne časom poriešiť nejaku retrofit sadu alebo samotne ac serva s drivermi a rozbehat to na tom machu ?
Len zdoraznim že sa nejdem a ani nechcem živiť produkčnym frezovanim , stroj chcem mať pre vlastnu vyrobu a prototipovanie ale momentalne mi ide o tuhšiu konštrukciu a v relativne rychlom čase pracovať dalej bez toho aby som mesiace študoval ovladanie noveho stroja ...
Uvedomujem si aj ten nazor že načo ničiť a meniť vymyslene hotove funkčne a stači sa mi naučiť system fanuc a prisposobiť sa , ale ide aj o to že že elektronicky je to zastarale kedže stroj ma cca 30 rokov a spoliehať sa že mi to niekto ešte bude vedieť opraviť , no to je otazne .
poradťe pripadne mi to vyhovorte lebo nemam pokoj v duši