Zdravím všechny příznivce CNC.
Rád bych se pustil do výroby CNC mašinky. Právě jsem ve fázy studia (hlavně tohoto fóra) a tvorby návrhu stroje. Výsledkem by měla být frézka s pracovní plochou cca X=800mm, Y=600mm ,Z=100mm. Materiál stroje 15mm duralové desky. Posuvy pomocí kuličkových šroubů pr. 16mm a nepředepnutých matic. Poháněno krokovými motory. (Nákup asi na cncshopu). Obráběné materiály: dřevo a jiné měkké materiály, a po odzkoušení možná (výjimečně s malými posuvy) Al.
Na úvod jsem si připravil několik návrhů os Y a Z. Který návrh doporučujete zvolit?
Foto 1 - osa Y vodící tyč pr. 30mm, osa Z vodící tyč pr. 20mm s uzavřenými linear sety
( osa Z vodící tyč pr. 20mm je ve všech variantách)
Foto 2 - na ose Y podepřené vodící tyče na "zadní straně desky"
Foto 3 - na ose Y podepřené vodící tyče z horní strany "vysoké desky"
Foto 4 - na ose Y podepřené vodící tyče z horní strany "podepřených desek"
Díky za Vaše názory.
RS
Který návrh použít?
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že řešení foto1 bude bohatě stačit, možná že 30 mm tyče už jsou i zbytečně moc. Ale pokud chceš podepřené tyče, tak řešení foto2 není ideální, protože podepřeným tyčím je nejlíp ve svislé poloze.
Každopádně pokud dobře vidím a chápu, tak u všech řešení chybí DVOJICE domečků na každé ze dvou vodících tyčí osy Y, a to s co největším rozestupem.
Jinak se pak nabízím jako dodavatel duralových dílů na tento stroj
petr.spacil@krutor.cz
Každopádně pokud dobře vidím a chápu, tak u všech řešení chybí DVOJICE domečků na každé ze dvou vodících tyčí osy Y, a to s co největším rozestupem.
Jinak se pak nabízím jako dodavatel duralových dílů na tento stroj

petr.spacil@krutor.cz
Ahoj,
Krutor: Díky za názor. Samozřejmě tam budou dvě pouzdra nahoře a dvě dole. Díky za nabídku výroby. Kolik si počítáš ?? Jedeš na „motohodiny, nebo smluvně?? Jaký máš materiál ?? Kolik za něj??
Pavelono: Tron vypadá taky dobře, ale zdá se mi to strašná „pletařina“, ale věřím, že si svojí práci udělá.
Krutor: Díky za názor. Samozřejmě tam budou dvě pouzdra nahoře a dvě dole. Díky za nabídku výroby. Kolik si počítáš ?? Jedeš na „motohodiny, nebo smluvně?? Jaký máš materiál ?? Kolik za něj??
Pavelono: Tron vypadá taky dobře, ale zdá se mi to strašná „pletařina“, ale věřím, že si svojí práci udělá.
Co sa tyka Foto4 a 3 tak som si vsimol ze zvyknu davat hlinikove profily medzi linearne vedenia (v tvojom pripade podoprete tyce). Lin. vedenia maju sroby v strede tak tam to je o trocha jednoduchsie.
Podopretu tyc som v ruke este nedrzal, ale myslim ze by sa mala umiestnit tak aby sila bola predovsetkym v osi tyc - uchytenie a nie z boku. Ked som rozmyslal na podoprenymi tycami tak som prisiel k tomu ze sily pri frezovani su vzdy kolmo k tiazovej sile. Pravdepodobne je treba zvolit optimalnejsie riesenie. (myslim ze krutor mal toto na mysli)
Ja tiez teraz riesil kontrukciu a rozmyslam skor o vyhotoveni podobnemu foto1, ibaze ja mam lin. vedenia.
Podopretu tyc som v ruke este nedrzal, ale myslim ze by sa mala umiestnit tak aby sila bola predovsetkym v osi tyc - uchytenie a nie z boku. Ked som rozmyslal na podoprenymi tycami tak som prisiel k tomu ze sily pri frezovani su vzdy kolmo k tiazovej sile. Pravdepodobne je treba zvolit optimalnejsie riesenie. (myslim ze krutor mal toto na mysli)
Ja tiez teraz riesil kontrukciu a rozmyslam skor o vyhotoveni podobnemu foto1, ibaze ja mam lin. vedenia.
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Funguju klasickým způsobem poptávka (výkres) - cenová nabídka, rozhodně nemám žádnou pevnou hodinovou sazbu.RS píše:Kolik si počítáš ?? Jedeš na motohodiny, nebo smluvně?? Jaký máš materiál ?? Kolik za něj??
Dural používám nejčastěji 2030 AlCuMgPb (140 Kč/kg), 6060 AlMgSi0.5 (150 Kč/kg) nebo 5083 (160 Kč/kg).
Díky za nabídku, až to dám do kupy tak se ozvu.
Dovolil bych si ještě dotaz.
Když tak procházím toto fórum tak je zde hodně druhů různých konstrukcí CNC. Existuje k těmto strojům nějaká dokumentace, nebo jsou tvořeny bez dokumentace?
A pokud nějaká dokumentace existuje, považují ji autoři za know-how, které se neukazuje?
Nenašel jsem na tomto fóru mnoho dokumentace k nahlédnutí. Myslím, že spousta začátečníku (a možná i profíků) by uvítala nahlédnout na výkresy zdařilých konstrukcí.
Na druhou stranu chápu, že člověk nerad jen tak někomu předává znalosti a zkušenosti, které ho stáli spoustu času.
RS
Dovolil bych si ještě dotaz.
Když tak procházím toto fórum tak je zde hodně druhů různých konstrukcí CNC. Existuje k těmto strojům nějaká dokumentace, nebo jsou tvořeny bez dokumentace?
A pokud nějaká dokumentace existuje, považují ji autoři za know-how, které se neukazuje?
Nenašel jsem na tomto fóru mnoho dokumentace k nahlédnutí. Myslím, že spousta začátečníku (a možná i profíků) by uvítala nahlédnout na výkresy zdařilých konstrukcí.
Na druhou stranu chápu, že člověk nerad jen tak někomu předává znalosti a zkušenosti, které ho stáli spoustu času.
RS
ono to máš tak, když děláš pro sebe, tak konstrukční dokumentaci děláš taky pro sebe, to znamená, že je prasácky udělaná a vyznáš se v ní jen ty sám. Udělat pořádnou dokumentaci to chce čas, který ti nikdo nezaplatí.