soustruh CJM250
- Zdenek Valter
Já po zkušenostech jedině kloubový - dneska mám tři stojánky - dva kloubové a jeden klasický - dnes jej už nepoužívám.
Vzhledem k tomu, že mám teď dílnu ve stavu konzervy mohu Ti oba stojánky půjčit pro porovnání.
Jen by sis pro ně musel zajet na Žižkov, kde pracuji.
Vzhledem k tomu, že mám teď dílnu ve stavu konzervy mohu Ti oba stojánky půjčit pro porovnání.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
- Zdenek Valter
Jo přesně tak - jedním šroubem zpevníš vše.Lubor píše:Tím velkým šroubem u prostředního kloubu se to nějak natlakuje a zpevní všechny 3 pohyblivá místa?Mex píše:...přítlak děláš tlakem hydraulického oleje dotažením toho šroubu.
Když ho pořádně utáhneš, tak se na něm můžeš i oběsit.....
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Díky za nabídku, koupím si ten hydraulický. Původně jsem netušil, že takhle funguje. Díky za typ.Zdenek Valter píše:Já po zkušenostech jedině kloubový - dneska mám tři stojánky - dva kloubové a jeden klasický - dnes jej už nepoužívám.
Lubor píše:
ale na soustruhu to ujde.
Zkus ho dát na vřeteno - třeba u horizontky nebo ležačky - a zatočit, ukazuje blbě jenom vlastní vahou hodinek,Máš s tím běžným řešením na které jsem odkazoval konkrétní špatnou zkušenost, nebo mu jen nevěříš?
ale na soustruhu to ujde.
Pro chb:
prosím Tě, na jakou přesnost jsi se se svým CJM 250 dostal a co všechno jsi pro to udělal? Jak ho máš usazený?
Zkusil jsem dát do sklíčidla tyč a asi 20cm od něj hodinky. Pouhým tlakem na koníka jednou rukou a na vřeteník druhou rukou proti sobě (kroucení lože) jsem s tím pohnul o 2 desetiny. K soustruhu jsem koupil plechový podstavec, tak ten můžu zahodit, nebo možná udělat nějakou pevnou desku, ke které by se to přišroubovalo, podložilo do rovna a pak celé položilo na ten plechový podstavec.....
prosím Tě, na jakou přesnost jsi se se svým CJM 250 dostal a co všechno jsi pro to udělal? Jak ho máš usazený?
Zkusil jsem dát do sklíčidla tyč a asi 20cm od něj hodinky. Pouhým tlakem na koníka jednou rukou a na vřeteník druhou rukou proti sobě (kroucení lože) jsem s tím pohnul o 2 desetiny. K soustruhu jsem koupil plechový podstavec, tak ten můžu zahodit, nebo možná udělat nějakou pevnou desku, ke které by se to přišroubovalo, podložilo do rovna a pak celé položilo na ten plechový podstavec.....
nemám to vyřešené - čekám až okolo půjde nějaký kus železa který bude tužší než lože soustruhu, který by šel použít / zabudovat do stolu.Lubor píše:Pro chb:
Zatím to mám přitažené jen přes tu plechovou vanu ke stolu.
Bude to trochu oříšek, udělat podstavec který bude rovný, zvýší tuhost lože soustruhu a nebude "dražší" než ten soustruh

Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Mne napadlo svařit k sobě (vedle sebe) 3 jekly 60x60x6. Vážilo by to 30kg a mělo by to být hodně tuhý. K tomu soustruh přišroubovat, vypodložit aby vedení nebylo zkroucené ani prohnuté. To by mohlo lože zásadně zpevnit.
Soustruh budu do jeho konečného umístění několikrát stěhovat, tak bych potřeboval, aby to bylo pevné aniž by to bylo přišroubované k podlaze. Třeba by to takhle mohlo zatím ležet i na té plechové skříňce.
Soustruh budu do jeho konečného umístění několikrát stěhovat, tak bych potřeboval, aby to bylo pevné aniž by to bylo přišroubované k podlaze. Třeba by to takhle mohlo zatím ležet i na té plechové skříňce.
Pokud je lože samo od sebe rovné a nepotřebuje přišroubováním k něčemu pevnějšímu dorovnat, tak můžu na nerovnou zpevňující základnu v místě dosednutí jeho nohou dát vrstvičku nějakého metal epoxidu, na to mikroten a do toho položit odstrojené lože. To si sedne jak potřebuje (vytlačí epoxid), aniž by ho cokoli kromě vlastní váhy v tu chvíli namáhalo - tedy snad ve stavu jak bylo vyrobené. Po zatvrdnutí utáhnout a mám kompaktní celek aniž by to s ložem nějak kroutilo a bez vypodkládání. Podložka rovná vůbec být nemusí.
Pokud bude lože samo od sebe zkroucené, pak ho můžu položit na křivou podložku, protože stejně budu muset jeho nohy podkládat.
Když na to koukám takhle, tak mi připadá, že nemá cenu se honit za rovnou základnou.
Pokud bude lože samo od sebe zkroucené, pak ho můžu položit na křivou podložku, protože stejně budu muset jeho nohy podkládat.
Když na to koukám takhle, tak mi připadá, že nemá cenu se honit za rovnou základnou.
Pokud ale lože před broušením znasilnili do nějakého přípravku a pak brousili, tak bude křivé od přirozenosti....
Sakra, stojánek a měřící tyč mám na cestě. Budu potřebovat vodováhu. Pak zjistím, že bez pravítka to nejde a skončím u rovné desky. Co jsem si to vymyslel za hovadinu kupovat soustruh. Za ty prachy bych si mohl do konce života nechat těch pár kusů co kdy budu potřebovat vyrobit na zakázku....
Sakra, stojánek a měřící tyč mám na cestě. Budu potřebovat vodováhu. Pak zjistím, že bez pravítka to nejde a skončím u rovné desky. Co jsem si to vymyslel za hovadinu kupovat soustruh. Za ty prachy bych si mohl do konce života nechat těch pár kusů co kdy budu potřebovat vyrobit na zakázku....