soustruh CJM250

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2018, 2:33

zkousel
je to na houby
krouti se to casem jak to dozrava
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Reinkarnace

5. 3. 2018, 2:36

Různé konstrukce obráběcích strojů se dělají z polymerbetonu a i tady na fóru. Používá se také na vyztužení různých hubených čínských strojků. Pohledej. :wink:
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2018, 2:40

neplest se zelezobetonem
stavarina/strojarina
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
jova
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2018, 7:44

Lubor píše:Pro chb:
prosím Tě, na jakou přesnost jsi se se svým CJM 250 dostal a co všechno jsi pro to udělal? Jak ho máš usazený?
Zkusil jsem dát do sklíčidla tyč a asi 20cm od něj hodinky. Pouhým tlakem na koníka jednou rukou a na vřeteník druhou rukou proti sobě (kroucení lože) jsem s tím pohnul o 2 desetiny. K soustruhu jsem koupil plechový podstavec, tak ten můžu zahodit, nebo možná udělat nějakou pevnou desku, ke které by se to přišroubovalo, podložilo do rovna a pak celé položilo na ten plechový podstavec.....
Nechci moc rýpat, jen bych se optal, co na tom soustruhu hodláš vyrábět, že to tak drasticky řešíš?
Sice tím přišroubováním na super pevný základ možná získáš trochu torzní tuhost, ale pořád tam budeš mít pružné lože, suport, koník...
Spíše bych si být tebou ohlídal vůle na kluzných plochách, jejich zaškrabání, dodělal tam odměřování... Určitě se tím dostaneš na větší přesnost než přišroubováním na kus "šutru".
Lubor

6. 3. 2018, 8:17

Nemám zatím představu, co budu v budoucnu vyrábět. Vždycky jsem ale měl pocit, že mám děsný handicap tím, že nemám soustruh. :)
Dřív jsem modelařil a chtěl bych se k tomu do důchodu vrátit..... Ten soustruh jsem si koupil jako hračku a teď si s ní hraju. Potřeboval jsem něco, co mně zase chytne k bádání a přinutí být do noci v dílně, místo vysedávání u televize...
Zatím hledám možnosti, jak odstranit základní neduhy soustruhu a ještě ani přesně nevím, které to jsou. Potřebuju si ujasnit co je v mých silách, do čeho chci investovat čas a peníze a jaký to asi může přinést efekt. Tedy jestli to vůbec pro moje potřeby má smysl.
Předběžným měřením jsem zjistil, že buď je osa vřetene mimo osu vedení, nebo je vedení zkroucené. Možná (pravděpodobně) to bude oboje, zatím nemám vybavení jak to zjistit. Došel jsem k závěru, že nemá smysl zabývat se nějakou rovnoběžností, dokud není soustruh řádně usazený a to nemůžu udělat, protože ho budu ještě rok různě stěhovat, než se dostane na finální místo. Ani tam se mi ale nehodí ho přišroubovat do podlahy, takže to spěje k nějaké zpevňující desce pod něj.
Teď se kloním k desce ze železobetonu, ve které by byly zalité železné plotny v místech, kde dosedá rám soustruhu. Zespod by byla zalitá pouzdra pro nožičky (2 pod vřetenem, 1 pod koníkem), aby to stálo na třech nohách a nebylo to ovlivňované postavením na něco křivého. Uvnitř silně armované. Podle mne tím získám v porovnání s (ne)tuhostí lože soustruhu základnu násobné pevnosti. Pak začne teprve mít smysl něco měřit a dolaďovat.
Jo, a ty pouzdra pro nožičky si můžu sám vysoustružit, protože mám soustruh!! :lol:
chb

6. 3. 2018, 8:58

no, hlavně při vymýšlení zvažuj, jak to sladit s prostorem pro špony / úklidem špon
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Lubor

6. 3. 2018, 10:30

Když bude soustruh stát na betonové desce, tak to bude stejné, jako by stál na čemkoli jiném. Prostor pro špony se nezmění. Zase budou všude. 8)
Miltech
Sponzor fora

6. 3. 2018, 11:17

Taky Ti přidám nějaké čtení. Já mám 2 zásady a to přečíst co nejvíc a potom si to udělat "po svém" :lol: a druhá je, nikdy nepřiznat, že jsem něco udělal špatně. A tak pravidelně při jarním hasičském sběru železa mívám před barákem slušnou hromádku železa. (kterou jsem někde našel :lol: )Soustruh jsem mimo jiné také měl na ocelové podložce a to celé přišroubované k zemi. Blbost! Každý soustruh vibruje a to tím víc, čím lehčí je. U velkých soustruhů je masívní litinové lože, které absorbuje vzniklé vibrace. Jestli hodláš jednou za uherský rok "otočit" čtyřku kulatinu a vyrobit osičku o průměru 2 mm, tak ten soustruh můžeš klidně mít i na konferenčním stolku. Ale jako domácí kutil se určitě nevyhneš upnutí nějaké soušásti, která není zrovna tyčovina, ale pěkný excentr. A tady přišroubovavý soustruh dělá pěkné divy!!! Postupně jsem "navyráběl" různé kovové stoly a poslední konstrukce je: rám z dřevěných hranolů 60x 40 mm, nahoře 30-ka deska, pak antivibrační podložka a poslední zase 30-ka deska. Dnes bych to vyrobil aspoň z hranolů 10x10 cm, opláštil buďto dřevotřískou a nebo nějakou lamino deskou, vyrobil přihrádky a nakonec opatřil dvírkama. Nesmí tam chybět vyrovnávací nohy a to celé by mělo vážit aspoň jako soustuh. Po zapnutí soustruhu a položení ruky na vřeteník cítíš jen chvění od převodů, žádné vibrace, ale jak říkám přečíst a....
Reinkarnace

6. 3. 2018, 12:01

To je ono? :wink:
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) Reinkarnace dne 6. 3. 2018, 12:06, celkem upraveno 1 x.
Lubor

6. 3. 2018, 12:05

Čtu vše co najdu! :) A vymýšlím začátečnické nesmysly. 8)
Teď třeba např. toto:
Abych připevnil lože, tím ho zpevnil a případně narovnal místo dalšího zkřivení, tak budu muset měřit. Zatím řeším (teoreticky) jen zkroucení. Nerad si půjčuju cokoli, ale přesná vodováha je dost drahá a zatím se s jejím nákupem nedokážu smířit. Koukám na Čínu, tam by mohla být za jinou cenu. Uvědomuju si, že nebude nic moc, ale já nepotřebuju velkou absolutní přesnost, budu hlavně zjišťovat rozdíly v různých místech pojezdu. Podle mne veškeré seřizování je o tom uvědomit si, jakými chybami je které měření zatížené a podle toho volit metodu. I s nepřesnými měřidly se dá docílit dobrý výsledek, pokud je zaručená alespoň opakovatelnost měření.
Spočítal jsem, že rozdíl výšky stran vedení 0,01mm při prodloužení přímky příložky udělá 0,7mm ve vzdálenosti 4m. Pokud vezmu obyčejnou zednickou laserovku, tak její přesnost je o ničem, ale opakovatelnost můžu správným použitím dostat na velmi vysokou úroveň. Pokud bude čistá a položím jí napříč vedení tak, aby se nijak nekolíbala (třeba na nějaké podložky s prizmatem), tak mi při opakovaném položení na stejné místo udělá bod na 4m vzdálené stěně taky opakovaně na stejné místo. Bod sice bude 3mm tlustý, ale to by nemuselo vadit.
Postavím soustruh podél stěny 4m daleko. Na zeď si připevním hladkou podložku a vyznačím místo (svislou čáru) kam dopadá kolmice z poloviny vedení . Na vedení na konec vlevo položím laserovku a zamířím na tu svislou čáru. Vyznačím si výšku bodu. Laserovku přesunu na pravou stranu tak, aby na vedení ležela stejnými místy. Doladím polohu tak, aby svítila na svislou čáru. Každých 0,7mm rozdílu výšky bodů na zdi mi dělá 0,01mm rozdílu výšky předního a zadního vedení (zkroucení). Podle mne jsem takhle zcela bez vybavení schopný zjistit, jestli vedení je nebo není zkroucené a případně ho zkusit podložením a dotažením k pevné podložce srovnat. Uvědomuju si plno okolností, které měření ovlivňují, ale všechny lze podle mne eliminovat na potřebnou míru.
Když budu svítit 8m daleko, přesnost bude dvakrát vyšší.
A teď do mě! :)
Lubor

6. 3. 2018, 12:09

Reinkarnace píše:To je ono? :wink:
Prosím postrčit, nechápu dotaz. :shock:
Reinkarnace

6. 3. 2018, 12:29

Tady to také řešili: https://forum.strojirenstvi.cz/viewtopi ... 92#p211092" onclick="window.open(this.href);return false;
Někde tu je na foŕu použití laserového ukazovátka ke zjištění stavu lože. Zkus pohledat.
Podobnou metodou lze třeba přesně nastavit nožové saně pro řezání kužele: http://www.soustruh.borec.cz/mk.htm
Lubor píše:
Reinkarnace píše:To je ono? :wink:
Prosím postrčit, nechápu dotaz. :shock:
To bylo na Miltecha...
Lubor

6. 3. 2018, 12:42

Paráda, takže nejsem úplně mimo mísu!
Reinkarnace

6. 3. 2018, 1:10

Jo ještě abych nezapomněl, tohle bude pro Tebe (pokud jsi to nečetl) také dobrá četba. Tak ať se daří! :)
https://forum.strojirenstvi.cz/viewtopi ... 07&t=18596" onclick="window.open(this.href);return false;
Lubor

6. 3. 2018, 1:16

Dík, to už jsem objevil a přečetl. Některé fotky (stočení konce posuvového šroubu pilníkem) jako by byly pořízené na mém kusu. Jen to vlákno nějak náhle umřelo. Možná ho oživím, až mne odsud chb vyžene. :)
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“