Malý OT:pafik píše:... čpavek (to je taky louh), to jsou svinstva ...
olej chápu vodu také emulgátor ale nechápu kyselina je kyselá ale soda je zásaditá ne?fidel47 píše:Opisuji z knihy Strojní obrábění-B. Dobrovolný, z roku 1948.
U Forda v USA, spotřebuje se ročně 1,400.000 hl pomocné tekutiny tohoto složení: 102 l parafinového oleje, 15 l kyseliny olejové, 7,6 l alkoholu, 3,8 l roztoku žíravé (kaustické) sody 31 stupňů Bé. Tento vrtací olej je použit v původním stavu pro těžké práce (protahování), v ředěném stavu pro všechna ostatní obrábění.
Jiný předpis: 20 kg oleinu, 20 kg surového řídkého pryskyřičného oleje, 60 kg vřetenového oleje, 8 kg lihu, 6 kg sodnatého, nebo draselného louhu.
Vrtací tuk (hustý): Zahřeje se 907 kg vody a 117 kg kyseliny olejové, až je směs dobře tekutá. Přidá se roztok 27 kg kaustické sody ve 190 litrech vody. Je-li příliš hustý, ředí se vodou.
Kdyby to někoho zajímalo hlouběji,tak ofotím více receptů z této doby.
Prakticky se jedná o zmýdelnění tuku, je to stejný princip, jaký používaly naše babičky při výrobě domácího mýdla. S té mastné kyseliny vznikne její sodná sůl a glycerol. Podobně se vyrábí i plastická maziva, používá se třeba mimo hydroxidu sodného i hydroxid lithný nebo vápenatý.testone píše:kyselina olejová
ony ty organický kyseliny zas tak moc kyselý nejsou![]()
nějakej chemik by to asi věděl líp
Tušil jsem, že se toho někdo chytne. Pro zjednodušení jsem to nazval louh. Taky jsem mohl napsat látky s pH větší než 7.Mex píše: Souhlasím, že čpavek je svinstvo. Ale není to louh.
Louh je jiný název pro hydroxid. A hydroxidy musí mít vždy hydroxidovou skupinu -OH.
Čpavek, pohlcený ve vodě (čemuž se říká čpavková voda) tam má sice všechny příslušné atomy, hydroxidovou skupinu -OH však nikoli.
Sice se tomu tak lidově říká (hydroxid amonný), je to taky zásadité, ale chemicky to tak není.