mám v plánu postavit stroj na řezání vaty, který bude mít 6 pohybových os, všechny pracují nezávisle na sobě, jen se musí dodržet jejich sled (natočení pily, posuv balíku, hloubka řezu ... ). Přesnost zde nehraje zásadní roli, pohyb se bude odehrávat cca každé 3 sekundy.
Když sesumíruji elektronické prvky:
6-7 servo pohonů
12 koncových spínačů
10 relé
dotyková obrazovka
+ nějaké tlačítkové a vypínačové prvky pro spuštění cyklů
1) Hlavním dotazem je jakým způsobem servo kontrolér přijímá informace o tom kam se má pohnout, našel jsem kontroler od firmy HIWIN (viz. přiložená tabulka), kde se píše (stejně jako skoro u každého serva které jsem našel) že lze řídit pomocí pulse/dir a cw/ccw s maximální frekvencí 0,5/4 MHz. Pokud si softwarově nastavím v kontroléru že jedna otáčka se bude rovnat 1000 pulsům a také jaké má být zrychlení a maximální rychlost, tak poté stačí pouze poslat 100 000 pulsů "v libovolném čase" (myšleno třeba 1s, když pohyb trvá 3s) ? Nebo je nutno posílat pulsy přesně synchronně s tím jak se má servo pohybovat ?
Pro mě by bylo nejjednodušší kdybych do serva mohl poslat pouze informaci o kolik pulsů(otáček) se má otočit a servo by mi poslalo signál až by dosáhlo požadované pozice

2) Druhým "problémem" je že vyhlédnuté servo do HIWIN má pro vstup pouze konektor SCSI -50 pin, kdybych tedy chtěl řídit 7 servo kontrolerů, asi bych potřeboval nějaký rozbčovač, nebo z každého kabelu vytáhnout jen těch cca 6 vodičů, což mi nepříjde moc elegantní. U ostatních výrobců jsem viděl že kontroléry mají RS-485 což je asi mnohem snazší a jednodušší. Avšak v této věci bych si také rád nechal poradit

3) Pro řízení uvažuji využít PLC od firmy Unitronics - UniStream® 15.6" který umí pracovat s MODBUS (RS-485) ale bohužel né s EtherCat
https://unitronicsplc.com/unistream-ser ... 1602511853'
4) Studuju na VŠ strojírenství, o automatizaci jsem se zatím zajímal jen jako o koníček, díky zakázce na tento stroj, která by se měla realizovat za půl roku, bych se rád naučil co nejvíce k tomu, abych to byl schopen zvládnou. (Programování v C++/C# a blokové programování není problém)