Moje hračka

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
KAmiK

23. 4. 2009, 6:05

Zdravím, taky se musim pochlubit se svojí mašinkou :)
Je složena z přístrojových hliníkových profilů, L, novodurových desek atd.. Vedení je po ložiskách, motory staré MEZ Náchod 0.75Nm 5.5A, trapézy 12x3 s podstivě udělanýma silonovýma maticema závitníkem (nevím jaká je vůle ale jsou o dost lepší než kovové, které jsem přiobjednal k tyčím), vřeteno obyčejné z GME (zatím). Většinu vecí jsem sehnal prakticky zadarmo, je to postaveno doma (v bytě :)) s minimálním strojním vybavením (vrtačka a malý modrý svěráček).
Není to žádný zázrak, zatím jsem zkousel malovat a řezat do novoduru.. ovšem vřeteno háže jak prase tak povrch je trochu drsnější + možná špatný technologický postup. G kódy na zkoušení zatím stahuju z netu, se softama se teprve budu učit :) jinak používám Mach3..
Má to několik nedostatků, spoustu věcí zatím nezvládám (jsem vyučený mechanik-elektronik rok po škole). CNC stroj mě začínal zajímat už během 2 měsíční práce na CNC soustruhu, pak jsem zjistil že ono to zas není tak těžké neco vyrobit... no teď se živím jako elektrikář.
Nedávno dorazila elektronika z cnc shopu, mám tu tedy 3x M542 (4,2A 50V) a desku. Původně jsem se pokoušel postavit vlastní drivery, ale příliš se nedařilo (ikdyž to fungovalo celkem schopně, ale přes tranzistorový analogový omezovač to trochu více topilo, na PWM mi štěstí nepřálo).. rozhodl jsem se že se nebudu dal trápit s hotovou mechanikou mašiny bez elektroniky a nakoupil něco pořádnýho :)
Teď mám v plánu investovat do vřetene a stůl udělat, hlavně nějaký plexi krytí po celém obvodu protože ten bordel lítá všude kolem a hned vedle stroje mám postel... :D

Kdyby měl někdo dotazy, připomínky, rady co, jak zlepšit, sem s nima :)
Přílohy
102_1280.JPG
102_1287.JPG
102_1285.JPG
102_1284.JPG
102_1283.JPG
102_1282.JPG
ferguson

23. 4. 2009, 8:19

jeej, ake pekne mini mini riesenie. ja som robil podobne. mas to ozaj pekne.
sysel
Kontaktovat uživatele:

23. 4. 2009, 9:39

Máš to parádní, gratulace!!! V takových podmínkách je každá mašinka pěkná... Český člověk si poradí se vším - Golden Czech Hende :D
A zakrytuj, netahej si přece práci do postele :wink: Ale zase, možná ani Pupák nemůže frézovat a přitom to pozorovat z postele :D
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
garmont

24. 4. 2009, 6:59

Ahoj, máš to pěkné.. píšeš že stahujuš z netu Gkody - nemůžeš sem dát odkaz? Díky.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2009, 1:31

To že si elektrikář se tam fakt nezapře. Elektro outlook značně zesiluje mašinu - člověk by i klidně uvěřil že to frézuje i ocel :lol: U mě by ses teda fakt uživil - než bys překopal mou dráteničinu rozvodama po dílně počínaje a CNC konče - tak nejmíň rok by ses potil:)) Pěkné pěkné! Teď jen vymyslet co na tom strouhat a komu to dobře prodat aby bylo na lepší sestřičku.
KAmiK

24. 4. 2009, 2:21

Zatím mi prošli 2 G kody z netu (takze jich moc nebylo), jeden vyhledaný googlem takový autíčko ale už ho nemám nevim kam se ztratil a na ten dps co je mimochodem na fotce to je dps jednoho driveru :) .. v souřadnicích jsem napsal slovo ahoj a pak zkoušel v tom cam softu u machu udělat nápis CNC a povedlo se.. jinak se softama neumim nic :)
Ocel to opravdu nezvládá :) do plastu zajede jak do másla, dřevo by taky neměl být problém, s frézovaním dps je tam ještě pár nedostatků, a celkově kovy snad radši ani zkoušet nebudu.
Mám v plánu ještě tenhle rok začít dělat jinou, vetší mašinku, tentokrát už si s tim víc vyhrát. Tuhle mám na hraní, abych se s tím naučil a ponaučil se z toho jak se to přesně dělat nemá. Naučil jsem se na ní dost věcí které jsou k nezaplacení :). Ještě rozmýšlím z čeho bude - zatím to vidím na dřevo. S opracováním kovů bez strojního vybavení mám obavy a na pořádný hliníkový profily už by nezbyly finance.
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2009, 2:40

celkově kovy snad radši ani zkoušet nebudu.
Nebud měkej - kovy jsou jen iluze - uděllej to čemu se tu vysmívá profík převlečenej za amatéra (abysme ho sem vůbec pustili) RadekB a nažeň do toho nástroj velkejma otáčkama malym posuvem a budeš zírat co to umí !!

Neboj se vlka nic a neser se s tim!! :D Postavil sem 10 CNC bez ohledu na názory jiných. Fungujou a zpětným pohledem hned lehce zjistím kdo je kecal a jen teoretizuje a na druhé straně, kdo o tom něco ví a a koho je si třeba setsakra vážit 8) 8)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2009, 8:04

Nesyckuj , :D

ja se stim neparal , ani kdyz sem este profik nebyl a mel sem frezku svarenou z jeklu ze stare branky a jako kolejnice po nichz jezdily voziky na loziscich , jsem mel vedeni z vytahu na jidlo :D
Taky sem rad ze zacinas chapat ze neco opravdu vyrobit z kovu s opakovatelnou presnosti a kvalitou neni az tak jednoduche jak si nekteri prodejci tech vyrobku mysli. A vidis sam ze zacit s drevakem se da, ale pokud je moznost zmeny k lepsimu, tak clovek vestinou nevaha.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
KAmiK

26. 4. 2009, 2:48

Dneska jsem si trochu hrál. Srovnal jsem pracovní desku, už je tam určítá rovnost, zjistil, že nástroje neupínám dost huboko a proto to tolik házelo. Už je to lepší, tak jsem hned upnul dps a začal frézovat. Na obrázku v levo nahoře je vidět co to dělalo dříve a od spoda už se začalo frézovat nanovo (je to jen zkušební kousek, ne výrobek). Za chodu jsem desku ještě upevnil protože hrozně rezonovala (a já furt odkud je ten kravál), pak jsem nechal dokončit. Jsem s tím zatím spokojen.
Máte někdo zkušenosti s frézováním tohoto ? Rád bych uvítal nějaké rady (posvy, otáčky, jak nastavit dobře hloubku fréování nebo jiný vychytávky). Nástroj používám typ 809 z cncshopu.
Přílohy
102_1288.JPG
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

26. 4. 2009, 3:49

Jo skusenosti jsou takove ze klasickou fotocestou je to nekolikrat rychlejsi a netrapis nekolik hodin vreteno s nejistym vysledkem.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
pavlaxy

26. 4. 2009, 5:20

Ahojky ,stroj je hezký a zkušenost s gravírováním DPS - je lépe negravírovat ,ale obrazec nakreslit přímo na cuprexit naředěným asfaltovým lakem pomocí trubičkového pera a odleptat v roztoku vody a kyseliny chlorovodíkové s přídavkem peroxidu vodíku...
používala jsem na kreslení DPS minigraf..(jsou v něm dva krokové motorky a elektromagnet na "ose Z") .což lze považovat za cncčko s odřenýma ušima... :lol:
na Z-tko dáš u svého stroje trubičkové pero odpružené plochou nebo jinou pružinkou a nebudou vadit nepřesnosti stroje... :lol: :P
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

26. 4. 2009, 6:14

Buď v klidu tohle co děláš je pro prototyp a několik prvních dílů jistej výsledek Koukni sem http://gassergator.com/
Tohle sem začal přesně a do puntíku jako Ty. Udělal, hodil na Ebay a prodávalo se to, šup s tim nejdřív k profi výrobci tišťáku, který mi to udělal za destinu ceny co uděláš doma fotocestou a to v PROFI KVALITĚ !
Poslal 200 kusů, 50 jsem pájkoval, pak jsem se to naučil a přestalo mě to bavit tak jsme to všecko poslal firmě a ta mi to i zaleje - vše to za směšnou cenu. Jdeš dobrou cestou ! Vše OK! Jen tak dál :wink:
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“