nákup starší frezky
Zdravím všechny fandy CNC, jsem nováček a rád bych si pořídil frézku na obrábění plastů a na výrobu dřevěných 3D modelů. Nějaký čas pročítám tato fora a sbírám nějaké vědomosti. Na 3D modely potřebuji větší rozsah ve všech osách, hlavně Z a takových strojů je v nabídce málo. Rozměrově a cenově mi vyhovuje asi ten v příloze.
X = 1090 mm, Y = 510 mm, Z = 260 mm, osazený 3 motory 1,95Nm, je v provozu, zatím nevím zda to bude i s řízením a softem, to upřesním, taky bych rád četl nějakou kritiku na konstrukci, tuhost na plasty a dřevo atd..
Je to za cca 30 000kč. Poradí mi někdo zda je to přijatelný obchod?
X = 1090 mm, Y = 510 mm, Z = 260 mm, osazený 3 motory 1,95Nm, je v provozu, zatím nevím zda to bude i s řízením a softem, to upřesním, taky bych rád četl nějakou kritiku na konstrukci, tuhost na plasty a dřevo atd..
Je to za cca 30 000kč. Poradí mi někdo zda je to přijatelný obchod?
Cena je vzhledem k rozjezdům dobrá, má to ale několik ALE:
- portál je velmi vysoký a bojím se o jeho stabilitu - takhle od oka bych řekl, že bude lítat řádově o milimetry
- nech si ji předvést v provozu
Radek
- portál je velmi vysoký a bojím se o jeho stabilitu - takhle od oka bych řekl, že bude lítat řádově o milimetry
- nech si ji předvést v provozu
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Za ty penize je to spousta dobreho materialu na stavbu poradne frezky.
Takle konstrukce opravdu zdarila neni.
Takle konstrukce opravdu zdarila neni.
dík za názory, té výšky se taky bojím, ale vypadá, že má slušný vedení a nouzově to půjde snadno snížit.
Velkou přesnost nepotřebuji, 3d modely stejně dělám ručně a když mi to frézka vyhrubuje tak mi zbyde jen dočišťování, hlavně aby to nevibrovalo.
Velkou přesnost nepotřebuji, 3d modely stejně dělám ručně a když mi to frézka vyhrubuje tak mi zbyde jen dočišťování, hlavně aby to nevibrovalo.
-
- Kontaktovat uživatele:
za 30k je tam naozaj dost materialu. Pozor na to vreteno - mal som podobnych cinskch hornych frez niekolko. Na kazdej bola hadzavost znacna. Nebol problem hadzat nastroj aj +/- 1mm!
Počas práce s CNC možno fajčiť...
Zdravím všechny, tak jsem nakonec koupil rozestavěnou frézku, ale dost ji předělávám. Brzy už budu mít vyrobené mechanické díly a tak pomalu přichází čas na elektroniku. Mám k tomu motory (1Nm, 1,9Nm, 2,5Nm), řídící desku (H1 CNC Controller) a zdroj (PS 220/45).
Prosím, poradí mi někdo se zapojením? Jaké se používají vodiče (ploché kabely?) apod. Abych mohl připravit energetické řetězy, nějakou skříň apod. Řídit to chci zkusit Machem.
Na oživování je však ještě chvilku čas. To pak asi budu shánět někoho ochotného na liberecku
Až to trochu sešroubuju, pošlu určitě nějaké foto
Prosím, poradí mi někdo se zapojením? Jaké se používají vodiče (ploché kabely?) apod. Abych mohl připravit energetické řetězy, nějakou skříň apod. Řídit to chci zkusit Machem.
Na oživování je však ještě chvilku čas. To pak asi budu shánět někoho ochotného na liberecku

Až to trochu sešroubuju, pošlu určitě nějaké foto
V prvé řadě připoj motor(y) přímo ke svorkám desky podle návodu a desku LPT kabelem k počítači s MACHem. Oživ to, vyzkoušej, že se všechno točí jak má. (Na hřídele motorků je dobré nalepit papírové štítky, abys viděl směr a počítal otáčky. To kvůli vyladění mikrokrokování.)
Podle návodu na gravirovani.sk by to mělo jít v pohodě. Potom holt motory nasadíš do mašiny a zjistíš, jestli ti jejich dráty vyjdou anebo budeš muset nastavovat. (U Trona všechno vyšlo, dráty jsou omotány vázací spirálou a schovány v odolných husích krcích - místo nich budeš mít ty energořetězy.)
Pošli fotky stroje, ať se kochnem.
Radek
Podle návodu na gravirovani.sk by to mělo jít v pohodě. Potom holt motory nasadíš do mašiny a zjistíš, jestli ti jejich dráty vyjdou anebo budeš muset nastavovat. (U Trona všechno vyšlo, dráty jsou omotány vázací spirálou a schovány v odolných husích krcích - místo nich budeš mít ty energořetězy.)
Pošli fotky stroje, ať se kochnem.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
Zdravím všechny, je po prázdninách a mám hotové potřebné díly, tak jsem to sestavil a posílám první fotky. Narazil jsem ale na základní problem - pojmenování os. Objevil jsem u dvou nástrojařských frézek různé pojmenování os.
Zatím to zvažuji takto (stojím proti portálu):
- nástroj jede po obrobku ke mě = X+
- nástroj jede po obrobku do prava = Y+
- nástroj jede od obrobku nahoru = Z+
Poraďte, prosím, jaké jsou zvyklosti.
Děkuji za názory, rady i kritiku konstrukce
Zatím to zvažuji takto (stojím proti portálu):
- nástroj jede po obrobku ke mě = X+
- nástroj jede po obrobku do prava = Y+
- nástroj jede od obrobku nahoru = Z+
Poraďte, prosím, jaké jsou zvyklosti.
Děkuji za názory, rady i kritiku konstrukce
Já to vidím jinak. Nejdelší osa je Y, u tebe zepředu dozadu. Svislá je Z. Osa X je ta co zbývá, tj. zleva doprava.
Dále pak rotační osa se označuje jako A.
Dále pak rotační osa se označuje jako A.
www.tc-pipa.wz.cz
No, ono je to s tím pojmenováním os zajímavý. Náš Acramatic má delší osu X, náš páličák VANAD má taky delší osu X. Já na svý mašině mám taky delší osu X (pohyb stolu). Ve finále je podle mne jedno, jak kdo kterou osu X/Y pojmenuje, musí však tvořit klasickou kartézskou soustavu - v bodu 0,0 je pozitivní osa Y otočená o 90deg proti směru hodinových ručiček oproti pozitivní ose X.
Tak ještě jednou a pomaleji:
Nejdelší osa bývá osa X , pokud stojí obsluha před strojem, je to tedy zleva doprava (vlevo bývá - napravo +). Po portálu či rameni jezdíme v ose Y, přičemž + bývá dále od obsluhy, - směrem k obsluze, osa Z je svislá, přičemž směr + je nahoru, směr - dolů. U pětiosek je navíc i osa A a C, jde li o typ stroje s otočnou hlavou, tak rotace hlavy kolem svislé osy je osa C, naklápění hlavy kolem vodorovné osy je osa A. Případným zájemcům doporučuju ke studiu toto: http://www2.sps-jia.cz/~hill/zakl_progr.pdf případně navštívit na probíhajícim MSV např Heidenhainy, mají tam školící středisko - navíc mají takovou šikovnou pomůcku pro naklápění souř. systémů, kde je možné si krásně ujasnit směry jednotlivých os.
Tím samozřejmě nechci říct, že postaví li si někdo stroj a nazve osy velké Fň a malé Bž tak se dopouští zločinu. Ne, je mě to zcela fuk.
Co se týká nulových bodů - nevím jak u amatérských konstrukcí, ale u běžných profi strojů je možné stanovit si nulový bod kdekoliv na stole, vetšina systémů umožnuje i rotování souřadného systému kolem jedné i více os. Ale to je dost individuální, treuhlářské mašiny mívají na stole třeba 8 nulpunktů, podle počtu výsuvných zarážek, takže je možné na nich najednou obrábět třeba osm dílců a každý jiným prg.
Nejdelší osa bývá osa X , pokud stojí obsluha před strojem, je to tedy zleva doprava (vlevo bývá - napravo +). Po portálu či rameni jezdíme v ose Y, přičemž + bývá dále od obsluhy, - směrem k obsluze, osa Z je svislá, přičemž směr + je nahoru, směr - dolů. U pětiosek je navíc i osa A a C, jde li o typ stroje s otočnou hlavou, tak rotace hlavy kolem svislé osy je osa C, naklápění hlavy kolem vodorovné osy je osa A. Případným zájemcům doporučuju ke studiu toto: http://www2.sps-jia.cz/~hill/zakl_progr.pdf případně navštívit na probíhajícim MSV např Heidenhainy, mají tam školící středisko - navíc mají takovou šikovnou pomůcku pro naklápění souř. systémů, kde je možné si krásně ujasnit směry jednotlivých os.
Tím samozřejmě nechci říct, že postaví li si někdo stroj a nazve osy velké Fň a malé Bž tak se dopouští zločinu. Ne, je mě to zcela fuk.

Co se týká nulových bodů - nevím jak u amatérských konstrukcí, ale u běžných profi strojů je možné stanovit si nulový bod kdekoliv na stole, vetšina systémů umožnuje i rotování souřadného systému kolem jedné i více os. Ale to je dost individuální, treuhlářské mašiny mívají na stole třeba 8 nulpunktů, podle počtu výsuvných zarážek, takže je možné na nich najednou obrábět třeba osm dílců a každý jiným prg.