"Poctivé" výrobky za komouše:

Odpovědět
lubbez

9. 5. 2018, 9:37

Já za totáče dělal v letecký fabrice a v úkolové mzdě. Tedy každá výrobní operace šla přes kontrolora a když jsi něco podělal, tak jsi to i zaplatil. Samozřejmě, když se mi nechtělo dělat mohl jsem přibrzdit, ale pak byl hlad. Je pravda, že do fabriky jsem nastoupil až 73 roce a v padesátejch jsem se narodil tak tam vím úplný hov... Tehdá (v roce 85) jsem se měl s platem 3500,- docela dobře, teď se mám taky vcelku dobře. Podnikal jsem za totáče nejdřív neoficiálně a pak ofiko a podnikám i teď. Fakt je, že teď je to výrazně drsnější, než dřív. Fakt je, že to byl úplně jiný politický a hospodářský systém, který by se tak jako tak musel měnit. Ale, že bych blahy řval ze současného systému, to fakt ne. Republika rozkradená, podporujeme lemply a nemakačenky, kupčíme s dotacema ..... Nejhorší je politika, to musej komouši čumět, co je dneska možný. Ale jinak pohoda, akorát když jsi obyčejnej dělník nebo prodavačka .... tak až půjdeš do důchodu, tak jsi v prdeli. Ne, určitě nechci aby se vrátily doby z minulého století, ale tenhle systém taky nic moc, akorát za komoušů mi říkali dělnická třída a dneska paraziti. :-)
oshurty

9. 5. 2018, 10:09

robokop píše:vzdyt ty tehdejsi auta meli zivotnost par desitek tisic km
lidi maji porad tendenci si neco nalhavat
Nesouhlasím. Měl jsem škodovky 3: 110, 120L a 120 Ls. se 110 jsem najel cca 120 k Km, se 120 taky a s LS asi 160 k km a to odtahala i spoustu materiálu na stavbu RD. Je pravda, že když jsem si pak pořídil Favorita, byl to propastný rozdíl (ve prospěch favorita)

Ale všeobecně si troufnu tvrdit, že dnešní spotřební zboží má podstatně kratší životnost jak před lety . Např. televize : první barevný Rubín (1988)šel 15 roků, pak Panasonic (2002)13 další Panasonic 2015 už byl dvakrát na záruční opravě...
grade065

9. 5. 2018, 10:29

Mno ne nadarmo je to "spotřební zboží" ono kdyby všecko vydrželo desítky let tak by jsme byly taky pěkně v hajzlu nehledě na technický vývoj který by taky moc nebyl....
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2018, 11:12

no tak s tim se uplne nestotoznim
myslim si ze veci by mel clovek vymeniovat za jine az kdyz sam uzna za vhodne (treba pro moralni zastaralost nebo nedostatecny vykon)
ale ne aby byl nekym nuce, vydiran atd... viz nove softwarove produkty, produkty s rizenou zivotnosti atd...

nejsem presvedceny ze by to melo negativni vliv na vyvoj a posun kupredu
prave naopak
vyrobci by nemuseli spat na vavrinech a kdyz jim dojdou penize tak jen pritlacej na kurvitka a zakazniku je hned plno
ale museli by pro prodej neco delat aby zaujali zakazniky tudiz by museli vyvyjet a jit kupredu aby nabidli nejakou skutecnou hodnotu navic ktera by zaujala a presvedcila kupujici k vymene za novy model

co ted s tema plovoucima ostrovama odpadku?
byl se nekdo nekdy podivat na nejake skladce odpadu za prahou?
velka cast toho odpadu je naprosto zbytecna, umele vytvorena prave kvuli rizene zivotnosti

nemyslim ze by jsme byli v hajzlu
nasel by se jiny zpusob jak vest ekonomiku
a na cem ji zalozit
viz nynejsi umele zamestnavani (na tom taky neni nic dobreho)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
grade065

9. 5. 2018, 12:57

No to je právě to ....jak přinutit zákazníka zakoupit nový produkt (aby mohla firma prosperovat tj. růst,zaměstnávat lidi atd.).

Dám příklad : mám lcd telku drží už 11let.Za tu dobu se na trhu objevilo samo.nepřeberný množství produktů lepších hezčích výkonějších a bůhvíco ještě ale zatím mě jaksi touha nepřemáhá protože stávající výrobek uspokojuje moje potřeby a pokud bude i nadále výrobce může lákat jak chce.A myslím že nákup nového produktu po dosloužení starého je majoritní postup pro většinu populace .z toho je jasné že zkrátka umělé nebo řízené zastarávání prostě je potřeba.

Na co firmám vyrábět nové a nové produkty a vyvíjet když je neprodají kvůli tomu že staré ještě plní potřeby zákazníků ? Těžko něco prodáte někomu kdo nemá tu potřebu....
fmodel
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2018, 1:04

Myslí jako u telefonu nahnilého jablka, a nebo jako u krásně tisknoucích s levnou náplní ale plánovanou životností tiskáren Canon? :wink:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2018, 1:23

ja mel na mysli
mam doma LCD ale muzu si koupit 2x vetsi
mam doma 2x vetsi ale muzu si koupit 3D

mam auto
ale muzu si koupit nove ktere bude ekonomictejsi
muzu si koupit dalsi protoze ma klimu a ruzne elektronicke veci ktere tam driv nebyli

muzu si koupit novy pocitac ktery bude 4x rychlejsi nez ten stavajici

to ze na trhu je spousta vyrobku ktere nenabizeji nic navic je podlemne prave dusledkem rizeneho zastaravani
v normalnim prostredi kde by nebyla tahle umela poptavka by se tohle mnozstvi proste neuzivilo

a k cemu mi jsou desitky stejnych produktu s velmi podobnymi az shodnymi parametry a designem?
potom clovek vybira treba z duvodu dobre zkusenosti, napr tahle znacka mobilu mi predtim dlouho vydrzela tak si poridim zase od stejne znacky (a tady je ten duraz na to aby to vydrzelo protoze lidi nebavi porad platit a platit nejake vypalne za ktere dostavaji nejakou fiktivni sluzbu)
grade065

9. 5. 2018, 1:40

fmodel píše:Myslí jako u telefonu nahnilého jablka, a nebo jako u krásně tisknoucích s levnou náplní ale plánovanou životností tiskáren Canon? :wink:
To je vůbec hezkej obchodní úspěch že lidi stanujou před obchodama aby si mohli zakoupit novej ještě dražší model kterej apple vykadí 3*ročně. Braincontrol fakt funguje...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2018, 1:46

zvlast kdyz ty posledni modely pokud vim nenabizeji az tak nic moc navic
vlastne si kupujes neco jako odznak prestize (kdyby to netelefonovalo tak asi asi taky nic nestane)
grade065

9. 5. 2018, 2:39

[quote="robokop"][/quote]

Já to myslel v intencích dnešního světa kdy miliardy lidí chtějí pracovat vydělávat plnit si sny atd. A je jich čím dál víc a i bude ....a tudíž bude muset růst i spotřeba a konzum aby se všici uživili ,umělé stárnutí je prostě nástroj navyšování spotřeby a ta musí a bude muset být neustále vysší a vyšší ....není to hezký ale prostě to tak je
Jinak by ten kolotoč šel prostě doprdele (stejně to tam vede)....

Pokud se budeme bavit jaksi čistě akademicky milý Tome....tak samozřejmě nemusíme mít tisíce produktů podobného typu či vlastností ale museli bychom žít v plně centralizované společnosti s absolutní autoritou která pokud bys chtěl něco vyrábět ti řekne "bohužel Tome Radle jednu fabriku na televizory,auta,mléčné výrobky už máme na co další? To by bylo moc odpadů atd.atp." umělá zaměstnanost kontrola dohled.....to už tu bylo nebo ne? K boomu rozvoje člověka a technologií to ale nevedlo nebo ano?
testone
Sponzor fora

9. 5. 2018, 3:17

související a mnoho věcí o lidském chování vysvětlující článek
https://archiv.ihned.cz/c1-66131780-ces ... zemi-sveta" onclick="window.open(this.href);return false;
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
pafik

9. 5. 2018, 3:50

grade065 píše:
Já to myslel v intencích dnešního světa kdy miliardy lidí chtějí pracovat vydělávat plnit si sny atd. A je jich čím dál víc a i bude ....
Žiješ v bludu. To že se někde roděj děti jak myši neznamená, že chtěj (budou chtít) pracovat a vydělávat. Ale můžeš si bejt jistej, že budou řvát, že je povinnost těch co pracujou, vydělávaj a maj se líp, aby se o ně postarali.
On je to takovej kolotoč s tou výrobou; primárně majitelé firem (ne zamětnanci) chtěj mít víc, a proto vymýšlej, jak na to (jak to ojebat). Když zvýšej produkci, tak musej zboží prodat. Aby ho mohli lidi koupit, tak jim musej přidat peníze. Když jim přidaj peníze, tak mají majitelé zase míň. Tak zase něco vymýšlej. Když udělaj kurvítka, tak výrobky odcházej dřív a je třeba více vyrábět. Na to je potřeba více surovin, ale ty zase něco stojej. A to jim zase ukousne ze zisku. A zase vymejšlej, co s tím.
Už se trochu začíná mluvit o nebezpečí robotizace, jen tak náznakově. Když bude plná fabrika strojů, kde dřív bylo tisíc lidí a teď je jich na obsluhu těch strojů jen sto, tak těch 90 bude bez práce, takže bez peněz. Pokud někdo nevymyslí daň z robotů nebo něco takového; už jsem to někde viděl. Takže si nic od té fabriky nekoupí, nebudou mít za co. Nevidím budoucnost moc růžově.
Já to mám za pár, ale třeba takovej Lify ....... :D
Mex

9. 5. 2018, 4:05

Práce je nekonečné množství. Limitem bude vždy dostatek lidí, kteří by tu práci dělali, nikoli to, že by práce "došla".

Rok 1900: v zemědělství pracuje cca 50% procent obyvatelstva.
Katastrofický názor: co by se proboha stalo, kdyby tam mohlo pracovat třeba jen 30% lidí, no to byl byla apokalypsa.
Rok 2000: v zemědělství pracuje cca 3% lidí.
Je zde obrovská nezaměstnanost, když těch 47% lidí jsou vlastně na dlažbě?
chb

9. 5. 2018, 4:16

a s tou robotizací to také nebude tak horké - trh práce se změní, ale nezmizí

někde už mají i praktické zkušenosti http://dfens-cz.com/roboti-berou-lidem- ... muskarada/
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
grade065

9. 5. 2018, 4:20

No já si říkal že žiju v bludu konečně mi to někdo potvrdil moc dík
Odpovědět

Zpět na „videa“